TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

​Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin ilk akredite gıda laboratuvarının açılışını yaptı


16.02.2013 / Aydın



​ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Aydın Ticaret Odası tarafından yaptırılan Aydın TanıTIR'ının ve Aydın Ticaret Borsası'nda Borsa Gıda Kontrol Laboratuvarı, Borsa yeni hizmet alanı, Kredi Garanti Fonu A.Ş. Aydın Şubesi'nin açılışlarını gerçekleştirdi. ​



HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.

 

Açılışların ardından bir konuşma yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Aydın’da olmaktan çok mutlu olduğunu, Aydın’ın kendisine moral verdiğini söyledi.

Aydın’da birlik ve beraberliğin olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Birlikte hareket kültürü var. Bu da bereketi getiriyor” dedi.

Pek çok ilki beraber yaşadıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Ticaret odamız bir kültür evi yapmış. Bu bir vizyon işi. TanıTIR yapmışlar. Bir odadan, borsadan beklenen işte bu. Aydın’ı tanıtım tırı, aydını dışarıda nasıl tanıtırım çabası içinde. Aydının ekonomisine katkı sağlıyorlar. Elinizdeki malı her fırsatta tanıtıyor olmak lazım. İşte bu tır bunu yapıyor. Ayrıca, Türkiye’nin ilk gıda akredite laboratuvarını açtık” şeklinde konuştu.

Aydın Ticaret Odası ve Ticaret Borsası’nın akredite oda olduklarını hatırlatan TOBB Başkanı, “Akredite oda, 5 yıldızlı oda. Bunun manası şu; Londra’daki, Paris’teki herhangi bir oda hangi kalite ve standartta hizmet veriyorsa, benim Aydın’daki ticaret odam ve borsamda üyesine aynı standartta hizmet verecek” dedi.

Hisarcıklıoğlu, Kredi Garanti Fonu’nun Aydın Şubesini de hizmete açtıklarını belirterek, “Odalar ne iş yapar, biz üyemizin cebine para koyamayız. Ama biz diyoruz, projeniz varsa gelin biz size kefil olalım, 27 banka size kredi versin. Eğer kar edebilecek bir projeyse kefil oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Aydın’a okul ve kongre merkezi talepleri üzerine Hisarcıklıoğlu, “Aydın okulu da kongre merkezini de hak ediyor ama siz ne koyarsanız ben de onu koyarım” dedi.

-Türk Ticaret Kanunu

TOBB olarak yaptıkları çalışmalardan bahseden TOBB Başkanı şunları söyledi: “Geçen yıl Türk Ticaret Kanunu yürürlüğe giriyordu. Eğer mevcut haliyle yürürlüğe girseydi, tüccar ve sanayicinin cebimizden yıllık 6 milyar TL çıkacaktı. Oda ve borsa başkanlarım müthiş bir çalışma yaptılar. 1575 maddelik bir kanundu. Ben de tam 30 saat Başbakan Yardımcımız ve Bakanlarla toplantı yaptım. Değişiklik meclise geldi. Dört siyasi partinin desteğiyle değişiklikler geçti. Üzerimizden 6 milyar TL’lik yük kalktı. Benim oda borsa başkanlarım sayesinde cebimizden 6 milyar TL çıkmadan tedbiri aldık.

18 tane hapis cezası vardı. Tabela düştü. Tam 78 bin lira para cezası vardı. 78 bin lirayı ödeyemedin, 730 gün hapis cezası vardı. Ben Bakanları ikna ederken şöyle dedim; ‘bunu yazan işsizlik sorununu çözmeyi kafaya koymuş. Bu böyle kalırsa her dükkan tabelasının başına bir gece bekçisi tutmak gerekecek’. Odalar işte bunu yapıyor. Daha yaptıkları çok iş var”.

-Perakende sektörü

Perakende sektörü ile ilgili yasanın çıkması için de uğraştıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Bir bunu başaramadım. Ama Türk Ticaret Kanunu’na bir madde koydurdum. Özellikle zincir mağazalara mal sağlayan tüccarın parası 60 gün içinde ödenecek” dedi.

-Aydın ekonomisi

Aydın’da sanayi, turizm, enerji ve tarımın olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Onun için yatıp kalkıp şükredin. Başka yerde yok. Türkiye'nin zeytin ağaçlarının dörtte biri Aydın'da. Sıcak suyun yüzde 50'sinden fazlası Aydın'da. Büyük düşünün. Yöresel ürünleri markalaştırıp satmamız lazım. Zenginlik beraberinde gelecek” dedi.

Türkiye'nin özellikle son 30 yılda büyük bir hamle gerçekleştirdiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: ''30 yıl önce sadece 3 milyar dolar ihracat yapan Türkiye'den bugün 150 milyar dolar ihracat yapan bir Türkiye haline geldik. İnsan ömründe 30 sene çok uzun olabilir ama bir milletin tarihinde 30 yıl 'bir an' demektir. Bu müthiş bir başarı hikayesi. Allah makamını cennet etsin. Rahmetli Özal ufkumuzu açtı, bizi bizden daha iyi tanıyormuş. Müthiş bir girişimci ruhumuz olduğu ortaya çıktı. Tütünden, üzümden, fındıktan başka bir şey ihraç etmeyen Türkiye'den bugün Avrupa'ya ve dünyaya sanayi malı ihraç eden Türkiye haline geldik.''

-''Evdeki eşyalardan biliyorum''

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 150 milyar dolarlık ihracatının yüzde 92'sini sanayi mallarının oluşturduğunu belirterek, gelinen noktada Avrupa'da satılan her 4 beyaz eşyadan ve her 3 televizyondan birinin Türk malı olduğuna işaret etti.

Türkiye'nin ihracat başarısını eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ile yaptığı konuşmadan verdiği örnekle anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: ''Bundan tam bir sene önce Sayın Cumhurbaşkanımızla beraber İngiltere'deydik. Yanıma eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw oturdu. Hemen Türkiye'nin tanıtımını yapmaya başladım, sanayisini anlattım. 'İtalya ile Çin'in arasındaki bu geniş coğrafyada en güçlü ülke ekonomik açıdan Türkiye' dedim. 'Anlatma, anlatma biliyorum' dedi. Kendisine Dışişleri Bakanlığı yaptığı dönemdeki raporlardan mı bildiğini sordum. 'Yok, evden biliyorum' dedi. Şaşırdım, 'nasıl' dedim. 'Evdeki çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, hepsi Türk malı' dedi.''

-En büyük 10 ekonomi arasına girme hedefi

Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin cumhuriyetin 100. yılının kutlanacağı 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmeyi hedeflediğini hatırlatarak, belirlenen hedefin her vatandaşı ilgilendirdiğini vurguladı.

Kişi başına düşen milli gelirin 10 bin dolar seviyesinde olduğunu, 2023 hedefine ulaşıldığında 25 bin dolara çıkacağına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: ''Bugüne göre hepimizin 2,5 misli daha zengin olması' demektir bu. Benim atalarım dünyada 3 kıtaya birden hükmetmiş. Benim atalarım başka milletin tarihinde olmayan 16 imparatorluk kurmuş. Kurduğumuz devlet sayısı 252 civarında. Bize yakışan birincilik. Enerjimizi birbirimizle kavgaya, dövüşe sarf etmezsek, bu ülkenin geleceğine harcarsak, inşallah bu ülkeyi dünyanın bir numarası haline getiririz.''

-Yeni anayasa çalışmaları

Yeni anayasa çalışmalarına da değinen Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin sistemini kökten ve sıfırdan yenilemeye ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Türk özel sektörü olarak binanın temelden inşa edilmesinden yana olduklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: ''Bir ülkenin sisteminin yeniden inşası ancak yeni bir anayasa ile mümkün olur. Yeni anayasa konusunda 4 siyasi partimiz bize seçimlerde söz verdi, kendilerine teşekkür ediyoruz. Mecliste eşit sayıda ağırlıklı bir komisyon kurdular. Bu, bir şeyin göstergesi olacak inşallah. İlk defa sivillerin yazdığı bir anayasa olacak bu ama bizim isteğimiz şu, hepsinin uzlaşı, birliktelik içinde olması.''

 

-Aydın TB Başkanı Bosnalı

Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı da, bünyelerinde 2002 yılında kuru incir ihracatçısı üyelerine yönelik 3 personelle kurulan laboratuarın tek birimden bugün 8 birim ve 33 personelle bütün gıda analizlerinin yapılabildiği Avrupa standartlarında bir laboratuar haline geldiğini söyledi.

Laboratuar sayesinde Aydın’da 8 olan ihracatçı sayısının bugün 108 olduğunu ifade eden Bosnalı, “Maalesef zeytinyağı Türkiye’de az tüketilmekte. Türkiye’de kişi başı zeytinyağı tüketimi 1.5 kilogramdır. Çiçek ve diğer bitkisel yağlar 18 kilogramdır. Dolayısıyla zeytinyağını bizim halkımıza yedirebilmemiz için Ayvalık Ticaret Odası ile bir kampanyamız olmuştu. Siz bu konu üzerinde hassasiyetle durmuştunuz, yaklaşık 4 milyon TL kaynak sağlamak için yola çıkmıştık. Bizden istenen 2 milyon TL’lik kısmını hazırladık. Diğer 2 milyon TL’yi de siz verirseniz halkımıza zeytinyağı yedirmek için büyük bir kampanyayı başlatmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

-Aydın TO Başkanı Dokuzlu

Daha sonra kürsüye gelen AYTO Başkanı İsmial Hakkı Dokuzlu ise, göreve geldikten sonra Aydın’da oda ve borsalarla ciddi birliktelik yakaladıklarını ve bu birlikteliğin neticesinde Aydın’a yaş sebze ve meyve gümrük kapısını açtırdıklarını ve havaalanı konusunda ciddi bir ilerleme kaydettiklerini söyledi.

Hızlı tren çalışmalarının meyvelerini almaya başladıklarını dile getiren Dokuzlu, “TOBB’un Aydın’a yaptıracak olduğu Tarım Lisesi’nin yanı sıra bu okulun yanında spor salonu ve konferans salonu yapılmasını arzu ediyoruz. Tarım Lisesi’nin okul kompleksine dönüştürülmesini istiyoruz. TOBB’dan bugüne kadar çok güzel destekler aldık, bu isteğimizin de yerine getirileceğini ümit ediyorum. Başkanımızdan bunun müjdesini bekliyoruz” dedi.


-Türkiye’nin ilk akredite laboratuvarı

Aydın Ticaret Borsası Gıda Kontrol Laboratuvarında, mikotoksin, kimyasal, fiziksel, ağır metal, mikrobiyoloji ve atık su analiz laboratuvarı olmak üzere toplam 6 birim bulunuyor. Laboratuvar, Türkiye’nin ilk akredite laboratuvarı özelliğini taşıyor.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA