TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

En hayırlı iş insanlara iş ve aş verebilmek. Bunun yolu da girişimcilik


05.12.2015 / Ankara



TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu MÜSİAD 5. Uluslararası Genç İşadamları Kongresi’nde yaptığı konuşmada insanlara iş ve aş verebilmenin yolunun girişimcilikten geçtiğini anlattı. Hisarcıklıoğlu girişimcilik için; hayal kurma, hedef koyma, çok çalışma, pes etmeme, risk alma ve inovasyon kavramlarının büyük önem taşıdığını söyledi.​

Hisarcıklıoğlu 1912’de yabancı bir yazarın Türklerin en sevdiği mesleğin bürokratlık ve askerlik olduğunu ifade ettiğini hatırlatırken, Türklerin o yıllarda girişimcilikten uzak olduklarını belirtti. Hisarcıklıoğlu, “Halbuki bizde müthiş bir girişimci güç var. Bunu da sonradan keşfettik. En somut örneği Avrupa’ya göç eden vatandaşlarımız. 50 yıl önce sırtlarında buğday çuvalları ile işçi olmaya gittiler. Şimdi 150 bin girişimci var Avrupa’da. İşçi iken, 750 bin Avrupalıya iş verir hale geldiler” dedi.

 




Video Yükleniyor...


Veren elin alan elden hayırlı olduğuna dikkat çeken TOBB Başkanı, “Veren el olmak istiyorsan; hem bu dünyada, hem öbür dünyada kazanmak istiyorsan bunun adresi girişimcilik.İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olanıdır” diye konuştu.

 

Girişimciliğin istihdam anlamına geldiğini açıklayan Hisarcıklıoğlu ülkede her yıl 900 bin gencin istihdam piyasasına katıldığını vurguladı. Ülkelerin zenginleşmesinin yolunun da girişimcilikten geçtiğini bildiren TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu bu konuda da Japonya ve Almanya örneğini verdi.


İkinci dünya savaşı yıkıntısının ardından bu iki devletin girişimcileri sayesinde dünyanın en büyük ekonomileri arasına girdiğini  kaydeden Hisarrcıklıoğlu, “127 milyon nüfusu olan Japonya’da 6 milyon girişimci var. Bizim bu oranı yakalayabilmemiz için mevcut girişimcilerimize 2 milyon daha eklememiz lazım” dedi.

 

TOBB Başkanı olduktan sonra kurduğu Kadın ve Genç Girişimci Kurulları’na da değinen Hisarcıklıoğlu bu kurullardaki arkadaşlarımız rol model oldu. Bu konuda mütevazi olmayacağım. Türkiye’nin gündemine bunu soktuk. Göl maya tuttu. Biz bu işe başladığımızda kadın girişimci oranı %6,2 idi. Şimdi % 8,2 oldu” dedi.

 

-Girişimcilere tüyolar

 

Girişimci olmak isteyenlere ipuçları veren Hisarcıklıoğlu herşeyin hayal kurmakla başladığını anlattı. M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Hayal kurun. Çünkü hayal olmadan hiçbir şey olmaz. Hayal gücü olmasa Kristof Kolomb Amerika’yı keşfedemezdi. Uçma hayali olmasa Hazarfen Ahmet Çelebi kanat takıp Galata Kulesinden uçamazdı. Hayal gücü olmasa Fatih gemileri karadan yürütemezdi, İstanbul’u fethedemezdi. Sınırınızın olmadığı tek alan orası. Mutlaka hayaliniz olsun. Ama bu hayalinizi mutlaka hedefe çevirmelisiniz. Çünkü hedefsiz gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez. Hedefiniz de büyük olsun. Eğer uçurumu geçmek istiyorsanız büyük adımlar atacaksınız” diye konuştu.

 

Üçüncü adımın ise çok çalışmak olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Hedef doğrultusunda çok ama çok çalışmalısınız. Çalışmadan hiçbir şey olmaz. Çalışmanın sonu yok. Bakın Mehmet Akif çok güzel söylemiş: Arkadan gelenler yolda uyuyanları ezer geçerler. Duranlar için hayat hakkı yoktur. Beşeriyet durmuyor. Durursan muhakkak ezilirsin. Yani öne geçmek için çalışacaksınız, çalışacaksınız, çalışacaksınız.

Girişimcilik risk almaktır. Gerektiğinde her şeyi göze alabilmektir. Cesareti olmayan bu işi yapamaz. Bir başka adım inovasyon. Bu toplantının teması da inovasyon. Anadolu’da anlatıyorum tam anlaşılmıyor bazen. Türkçesi: Yenilikçilik. Eskiden komşun ne iş yaparsa onu yapardın. Şimdi devir değişti. Farklı bir fikrin olacak arkadaş. O yüzden her gün ‘bugün yeni, farklı ne yapabilirim’ diye uyanmanız lazım. Önemli bir konu da teknolojinin nimetlerini kullanabilmek. Bugün artık sermaye tek bir bilgisayar. Teknoloji ile bütün dünya pazarınız olabilir. Bütün dünya parmaklarınızın ucuna geldi. Denemekten asla vazgeçmeyin. Yılgınlığa düşmeyin ve pes etmeyin.

 

Ne iş yaparsanız yapın, işinizi marka yapın. Bire on fazla kazanmak istiyorsanız, bunun altında marka gerçeği yatar. Ortaklık kültürünü geliştirin. İş hayatında herkesin en çok şikayeti ‘sermaye azlığı’. Bedava sermaye var oysa: Ortak. “İki kişi iyi ortaksa 3. ortak benim diyor.”





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA