TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

TOBB’dan, Başbakan Erdoğan’a ‘ticaret’ anısı


17.01.2013 / Ankara




Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğindeki yemeğe Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yardımcı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Kayseri Ticaret Odası Başkanı M. Asaf Mehmetbeyoğlu da katıldı.

-Ekmek israfını önleme kampanyası

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası''nın başlaması dolayısıyla TOBB İkiz Kuleler'de düzenlenen törende yaptığı konuşmada kampanyada başarıya ulaşılması ve hayırlı sonuçların elde edilmesinin zengin ve yoksul herkes için önemli olduğunu vurguladı. Başbakan Erdoğan, ''İnsanımızın en temel gıda maddesi olan ekmek zengin sofrasının da yoksul sofrasının da vazgeçilmez baş tacıdır'' diye konuştu.

''Bizler ekmeği kutsal sayan, ekmeği yüksek bir değer olarak kabul eden hatta 'nimet' kelimesiyle en fazla da ekmeği kast eden bir kültürün mensuplarıyız'' diyen Erdoğan, ekmeğin, alın terinin, paylaşmanın, bereketin sembolü olduğunu söyledi.

Erdoğan, şunları konuştu:
''Bizim kültürümüzde, bizim medeniyetimizde, bizim aile yaşantımızda bırakınız çöpe, çöplüğe atmayı yerde görülse ekmek alınır, öpülür ve hatta baştan yüksekte bir yere kurda kuşa nimet olması için konulur. Ekmeği bizim için değerli kılan, mübarek ve kutsal kılan unsur onun bir gıda maddesi olmasından öte, ta Hazreti Adem'den bugüne ulaşmış en temel yaşam kaynaklarımızdan olmasıdır. Onun için bizim ecdadımız zengin de olsa, yoksul da olsa ekmeğe sadece bir sarf malzemesi, bir gıda maddesi olarak değil, bir nimet olarak bakmış ve ona her türlü saygıyı, hürmeti göstermiştir.


Bir ülkenin, bir milletin refah, kalkınmışlık düzeyi sadece ürettiğiyle ve tükettiğiyle ölçülemez. Bizim medeniyetimiz, bizim inançlarımız refah ve kalkınmayı böyle gayri insani kavramlarla izah edemez. Refah ve kalkınmanın sadece üretim, sadece tüketim, sadece maddi ihtiyaçlar etrafında şekillenmesi toplumun ve bireyin insani özelliklerini kaybetmesine yol açar. Refah ve kalkınma bedenin ihtiyaçları kadar ruhun da ihtiyaçlarının temin edilmesiyle olur. Refah ve kalkınma maddi ihtiyaçlar karşılanırken insanın manevi ihtiyaçlarının da karşılanması, ahlakını, edebini, kutsallarını muhafaza edebilmesiyle olur. Sadece kültürümüzdeki ekmek misali bile bizim refah ve kalkınma anlayışımızın en önemli göstergesidir. Biz ekmeğin yalnızca buğdayın una, unun hamura, hamurun pişip ekmeğe dönüşmesi olarak görmeyiz. Biz ekmeği bir gıda olmasının ötesinde mübarek bir emanet, bir nimet olarak da görürüz. Bu anlayışı kaybettiğimiz anda Allah korusun özümüze, medeniyetimize yabancılaşır, işte eleştirdiğimiz diğer kültürlerle aynı seviyeye düşeriz. Hani zaman zaman görüyoruz, ekmeğin fazla kalanıyla dudaklarını silenleri, işte biz bunlardan olamayız. Bizi onlardan ayıran burası.''





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA