16.01.2010 / Ankara
TESK Başkanı Bendevi Palandöken, TZOB Genel Sekreter Vekili Hikmet Yavuzyiğit, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şahin, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Günay Kaya, Türkiye Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk ve TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu birlikte gerçekleştirdikleri ziyaret sonrasında heyet adına ortak açıklamayı seslendiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, seçimler sonrasında sandıktan koalisyon tablosunun, yani uzlaşı mesajının çıktığını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, yeni hükümetle birlikte güçlenecek huzur ortamında Türkiye’nin ekonomiye, AB üyelik sürecine ve bunların gerektirdiği yapısal reformlara yeniden odaklanacağına inandıklarını bildirdi.
Hisarcıklıoğlu’nun dile getirdiği ortak açıklama şöyle:
“Bizler; ülkemizin çalışan ve üreten kesimleri olan, esnaflarını, çiftçilerini, işçilerini, memurlarını ve işverenlerini temsilen bugün buradayız.
Öncelikle son milletvekili seçimine yüksek oranda katılım sağlanmasından dolayı vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Türk halkı sağlam bir demokrasi geleneğine sahip olduğunu bir defa daha göstermiştir.
Sandıktan koalisyon tablosu, yani uzlaşın mesajı çıkmıştır. Erken seçimin ülkemizdeki yapısal sorunlara kalıcı bir çözüm getirmeyeceğini ve vakit kaybettireceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla mevcut parlamento aritmetiği içinde bir hükümetin kurulmasını arzu ediyoruz.
Küresel iktisadi ortamda belirsizliklerin yeniden arttığı, risklerin daha fazla hissedilir olduğu, kritik bir dönemdeyiz. Çevre coğrafyamızdaki ekonomik ve siyasi çalkantılar da artıyor.
Tüm bu gelişmeler karşısında hazırlıklı olmak ve gereken tedbirleri alabilmek için yeni Hükümetin bir an önce oluşturularak işbaşı yapması gerekiyor. Ufukta dalgaların kabardığının göründüğü bir ortamda gemi kaptansız bırakılamaz.
Milletin iradesini yansıtacak bir koalisyon hükümetinin kurulması kısa vadede ekonomide artan küresel risklere bir de içerden ilave yapılmasını önleyecek, uzun vadede ise ülkemizde uzlaşma kültürünün gelişmesine katkıda bulunacaktır.
Hepimizin aynı gemide olduğunu hatırlamalıyız. Uzlaşma kültürünü öne çıkaran bir yaklaşımla birlikte çalışırsak, diyalog ve ortak aklı sağlarsak, tüm meselelerimizin üstesinden gelebiliriz.
Herkes sorumlu, sağduyulu ve itidalli davranmalı, Türkiye için kazanç olabilecek bu fırsat kaçırılmamalıdır. Aksi halde ortaya çıkacak ekonomik ve sosyal maliyetin faturası ülkemiz ve milletimiz için ağır olacaktır.
Yeni hükümetle birlikte güçlenecek huzur ortamında Türkiye’nin ekonomiye, AB üyelik sürecine ve bunların gerektirdiği yapısal reformlara yeniden odaklanacağına ve küresel riskleri iyi yöneten ülkeler grubunda yer alacağına tüm kalbimizle inanıyoruz.”