12.01.2013 / Bolu Abant
KOSGEB’in organize ettiği Girişimcilik Konseyi Strateji Çalıştayı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan’ın da katılımıyla Bolu Büyük Abant Oteli’nde gerçekleştirildi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada girişimciliğin önemini anlattı. Hisarcıklıoğlu, “Bundan 10 sene önce girişimciye kız verirken tereddüt vardı. Memur olmaya kız verilmezdi. İşadamı, girişimci olmak ikinci sınıf bir algıydı. Ama şu bir gerçek ki, girişimcilik fakirliğin ve işsizliğin tek ilacı. Bu sorunları aşmak için girişimciliği desteklemekten başka çare yok” dedi.
İkinci Dünya Savaşı’nda yerle bir olan Almanya ve Japonya örneğini veren Hisarcıklıoğlu, bu iki ülkenin bugün dünyanın en güçlü ekonomileri haline gelmeyi girişimcileri sayesinde başardığını anlattı. “Her yıl istihdam piyasamıza 750 bin genç katılıyor. Bunlara iş bulmamız lazım” diyen Hisarcıklıoğlu, esas olanın girişimciliği destekleyerek soruna çözüm bulmak olduğunu dile getirdi. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede Girişimcilik Konseyi’ni her türlü noktada sonuna kadar desteklemeye söz verdi.
-Girişimcilik iklimine destek vermeliyiz
Girişimcilik ikliminin önemine işaret eden Hisarcıklıoğlu “Yarın çocuklarınıza iş imkanı olsun istiyorsanız girişimciliğin desteklenmesi lazım. İş yapma kolaylığını sağlamada destek olmalıyız. Girişimciyi potansiyel hırsız olarak görmemek lazım. Çok şükür bu anlayış değişiyor” dedi.
Türkiye’de özellikle TÜBİTAK’ın bütçesinin artırılması gibi müthiş destekler olduğunu söyleyen TOBB Başkanı, artık hocaların da sanayiye gittiğini ve girişimciliğe soyunduğuna vurgu yaptı.
“Bizde petrol yok doğalgaz yok ama girişimci ruhumuz var. Bunu geliştirebilirsek bizi kimse tutamaz” diyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ülkenin geleceğini çok parlak gördüğünü, yapılması gerekenin girişimcileri desteklemek olduğunu söyledi.
-“Hedefe 10 yıl kaldı. Elbirliğiyle çalışmalıyız”
Girişimcilik iklimi çerçevesinde filizi ortaya çıkarmanın yeterli olmadığını bildiren Hisarcıklıoğlu o iklimle beraber o filizi 5 yıl sonra da yaşatmak gerektiğine dikkat çekti.
Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında olma hedefini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “ABD bu hedefe 44 yılda, Japonya 19 yılda gelmiş. Bizim 10 yılımız var. Bu mucizeyi el birliğiyle yapmamız lazım. Girişimcilere büyük destek veriyor ve önlerini açıyor olmamız lazım” dedi
-Ortak akıl ortak hedef
2002 yılında TOBB olarak bir arama konferansı yaptıklarını ve 6 sene sonra geriye dönüp baktıklarında yaptıkları birçok işin bu arama konferanslarında şekillendiğini gördüklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Burada da ortak akıl ve ortak hedefler konulacak. Türkiye’nin geleceğinin çizileceği bir toplantıdayız” ifadesini kullandı.
-“Yeni Bill Gates’ler bizden çıksın”
Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:
“Kadın ve genç girişimciler kurulu kurulması da arama konferanslarında fikir olarak ortaya çıktı.Bugün Türkiye’nin en geniş kadın örgütü TOBB çatısı altında. Öteki taraftan genç girişimciler kurulunu kurarak çok geniş bir kurul oluşturduk. Girişimcilere, KOBİ’lere danışmanlık hizmeti lazım dendi. ABİGEM’leri kurduk. 19 noktada girişimcilere danışmanlık hizmeti veriyoruz. Gaziantep’te devletten emekli olan bir kadın, evinde gelinlik dikerken, ABİGEM’lerin desteğiyle bugün yanında 300 kişi çalıştırıyor. 71 ülkeye gelinlik ihraç ediyor. Onun için danışmanlık hizmeti çok önemli.
Finansmana ulaşma noktasında Kredi Garanti Fonu’muz devrede. KOBİ AŞ’yi risk sermayesi oluşturulması açısından kurduk. Öyle bir şey yapıyorsunuz ki toprağa tohum atılıyor; tutar tutmaz. Risk alıyorsunuz milletin parasını sokağa atıyorsanız derseniz bir daha bunun arkası gelmez haberiniz olsun”
TOBB ETÜ’nun kuruluşuna ilişkin de bilgi veren Hisarcıklıoğlu, “TOBB ETÜ Türkiye’de bir alanda ilk ve tek üniversite. Ne yaz ne kış tatili var. Bizde bir yıl 3 sömestr. Bir sömestrinde iş yerinde çalışmak zorunda öğrenci. Bolu’daki fabrikada çalışan çocuğumuz icat çıkardı patentini aldı tekrar sattı. Hayata hazırladığınız nokta burası. TOBB ETÜ’de şimdi garajı da kurduk. Eskiden sermayaye ihtiyaç vardı. Şimdi ona da ihtiyaç yok. Bir bilgisayar bir garaj. Yeni Bill Gates’lerde bizden çıksın istiyoruz” dedi
- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise konuşmasında, Girişimcilik Konseyi'nin yapısının Türkiye'de kamudan, özel sektörden, sivil toplum kuruluşlarından farklı kurumların ortak hedefler doğrultusunda, harmoni içinde çalışmasının en önemli örneklerinden birisi olduğunu söyledi.
Ortak akıl ve stratejik yaklaşımla hareket edilmesinin problemlerin çözümünü kolaylaştırdığına dikkati çeken Ergün, ''Türkiye'de son yıllarda oluşturduğumuz güven ve istikrar ortamının belki de en değerli sonuçlarından birisi budur. Artık hem özel sektör hem de kamu kurumları, orta ve uzun vadeli stratejik planlar yapabilmektedir. Orta ve uzun vadeli plan yapabilmek için ortamın gerçekten müsait olması lazım, bugünkü yapımız iç ve dış çevrelerdeki durumumuz, güçlü ve zayıf yönlerimizi sağlıklı şekilde analiz etmemize imkan vermektedir'' diye konuştu.
-''Bu tohumlardan çok büyük mahsuller toplayacağımıza eminim'-
Stratejik planların politika belirlerken sıklıkla kullanıldığını vurgulayan Ergün, eğitimde, turizmde, ulaştırmada, ihracatta, bilgi toplumu gibi alanlarda bölge ve sektör bazında stratejik planlar hazırlanarak uygulandığını bildirdi.
Bakanlık olarak sanayi stratejisi, KOBİ stratejisi, sektörel strateji belgeleri gibi stratejileri hayata geçirmeye başladıklarını anımsatan Ergün, şöyle devam eti:
''Bir kısmını geçirdik, bir kısmının da hazırlıklarını sürdürüyoruz. Bu planlar şimdi toprağa ektiğimiz tohumlar gibi. Önümüzdeki dönemde bu tohumlardan çok büyük mahsuller toplayacağımıza eminim. 2011 yılında uygulamaya başladığımız KOBİ Strateji Belgesi'nin hedeflerinden birisi, Girişimcilik Konseyi'nin kurulmasıydı. KOBİ Strateji Belgesi'nin bir sonucu olarak bu konsey ortaya çıktı. Bu konseyin otaya çıkması, Girişimcilik Strateji Belgesi'ni doğurmuş oldu. Birbirini tetikleyen unsurlar devreye giriyor.
Girişimcilik konusundaki çalışmalarının meyvelerini toplamaya başladıklarına dikkati çeken Ergün, ''Bu konuda Küresel Girişimcilik Monitörü'nün yayımladığı rakamlara bakmak yeterli olacaktır. 2007 yılında sadece 5,6 olan erken dönem girişimcilik faaliyeti endeksimiz, 2011 yılında 11,8'e yükseldi, 2012 yılında ise 12,2 olarak açıklandı'' diye konuştu.
Girişimcilerin 5-6 yıl önce ağırlıklı olarak orta düzeyde eğitim seviyesine sahip olduğuna dikkati çeken Ergün, eğitim seviyesi yüksek kesimlerde de girişimciliğin arttığını gördüklerini anlattı.
32 üniversite ile uygulamalı girişimcilik eğitimleri düzenlendiğini ifade eden Ergün, ekonomi ve işletme bölümlerinin yanında, mühendislik ve diğer bölümlerde de eğitim verilmesinin önemli olduğunu kaydetti.
-KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanı (KOSGEB) Mustafa Kaplan ise konuşmasında, Girişimcilik Destek Programı'nın geri ödemesiz kısmını 27 binden 30 bin liraya çıkardıklarını söyledi.
Kaplan, girişimciliğin büyüme sürecinin bir bitkinin tohumdan filizlenmesi gibi zor olduğunu anlattı.
Girişimcilere özellikle kırılgan dönem olan başlangıç yıllarında özenle yaklaşılması gerektiğine dikkati çeken Kaplan, strateji çalışmalarını yaparken girişimciyi odak noktası yapmak gerektiğini bildirdi.
''Girişimcilik Destek Programı'nın geri ödemesiz kısmını 27 binden 30 bin liraya çıkardık'' diyen Kaplan, ''Aynı zamanda destek unsurlarını yeniledik, dağılımını değiştirdik. Girişimcilik eğitimini 60 saatten 70 saate çıkardık. Üniversitelerde örgün eğitim gören girişimci adayı öğrencilerinden başarılı olanların sertifika almasını sağladık. Tüm bu çalışmalarımız esnasında Girişimcilik Konseyi'nin görev alanlarını akılda tutarak, konsey stratejisine katkıda bulunacak konuları da not aldık'' şeklinde konuştu.