TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Hisarcıklıoğlu AB konusunda ‘kararlılık’ mesajı verdi


09.05.2015 / İstanbul



Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla, İktisadi Kalkınma Vakfı’nın (İKV) 50’inci kuruluş yılı dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Türkiye'nin AB üyeliği için çalışmaya devam edeceğiz” diyerek, AB süreci için kararlılık mesajı verdi. Hisarcıklıoğlu, seçimden sonra oluşacak yeni Meclis’in de AB üyelik sürecine odaklanmaya devam etmesini istedi.​

İKV 50’inci yıl etkinliği TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, İKV Başkanı Ömer Cihad Vardan ve çok sayıda işadamının katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.

 

Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, iş dünyası olarak AB’ye bakışlarının kazan-kazan esasına dayandığını vurguladı. Türkiye’nin üyeliğinin gerçekleşmesiyle, demokrasinin kazanacağını, insanların kazanacağını belirten Hisarcıklıoğlu, “Gençler ve kadınlar kazanacak; İşçiler kazanacak; Esnaf kazanacak; Çiftçiler kazanacak. Yani toplumun tüm kesimleri kazanacak. Aynı şekilde, AB de kazanamcak. Türkiye’nin üyeliği ile Avrupa Birliği siyasi ve iktisadi olarak daha güçlü ve dinamik hale gelecek. Bu sayede bölgesel ve küresel istikrar kazanacak; dünya barışı kazanacak” dedi.




Video Yükleniyor...


İKV’nin,  50 yıl önce, iş dünyası tarafından bu vizyonla kurulduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, TOBB’un, 50 yıldır, bu vizyonla İKV'ye sahip çıktığını ve gelişmesine katkı sağladığını dile getirdi.

 

-Reformların önemi

 

Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “AB üyelik süreci, kapsamlı reformlar gerektiriyor. Geçtiğimiz dönemde, özellikle sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türkiye bu alanda çok önemli mesafe aldı.  Kopenhag siyasi kriterlerini karşılamak için çok ciddi reformları hayata geçirdik.

Hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlüklerin korunması ve işleyen bir piyasa ekonomisi konusunda köklü reformlara imza attık.

 

Bugün, AB üyesi pek çok ülke, Maastricht Kriterlerini tutturamazken, biz ekonomi alanındaki köklü reformlar sayesinde, kriterleri büyük ölçüde yakaladık. Ancak, elbette iktisadi ve siyasi alanda gerçekleştirmemiz gereken ciddi reformalar var. Reform yapmak zordur. Geniş toplumsal desteği ve uzlaşıyı gerektirir.

 

Bu uzlaşının sağlanmasına katkı vermek üzere, İktisadi Kalkınma Vakfı şemsiyesi altında, toplumun çeşitli kesimlerini temsil eden meslek kuruluşları, sendika konfederasyonları ve sivil toplum kuruluşlarıyla, Türkiye’de ve yurt dışında çok sayıda ortak etkinlik gerçekleştirdik.

Bu etkinliklere Cumhurbaşkanımız da geçmişte iştirak etti.

 

Biz çabalarımızı bundan sonra da devam ettireceğiz. Perşembe günü Brüksel'de EUROCHAMBRES Başkanıyla birlikte, Avrupa Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu üyesi Johannes Hahn ile görüştüm. Türkiye'nin AB sürecine ilişkin beklentilerini aktardık.”

 

-Vize serbestisi diyaloğu bir an önce tamamlanmalı

 

Başta enerji olmak üzere, ekonomik ve parasal politikalar, yargı ve temel haklar ile adalet, özgürlük ve güvenlik fasıllarında müzakerelerin bir an önce açılmasını isteyen Hisarcıklıoğlu, bu fasılların müzakerelere açılmasının Türkiye için de AB için de yararlı olacağını açıkladı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Vize sorunumuz var. Vize serbestisi diyalogunu bir an önce tamamlamalıyız. Gümrük Birliği’nin modernizasyonu gündemimizde. 2 Mayıs 2015 tarihinde sayın Başbakanımız TOBB Genel Kurulu'nda bu konudaki gelişmeyi açıkladı. Kısa sürede bu konudaki müzakerelerin başlamasını bekliyoruz. Bu konudaki kararlı tutumu için Hükümetimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Öte yandan AB ile ABD arasında yürütülen Trans-Atlantik Ticaret ve Yatırım Müzakerelerinin dışında kalınmaması gerektiği üzerinde duran Hisarcıkıloğlu, “Bütün bu konularda hep birlikte çalışmalıyız. Seçimlerden sonra oluşacak Yeni Meclisimiz de AB üyelik sürecini geliştirmeye odaklanmalıdır.  İhtiyaç duyulan reformlar, tüm partilerinin katılımı ve uzlaşmasıyla süratle tamamlanmalıdır.  AB üyesi bazı ülke liderlerinin vizyonsuz, haksız, kabul edilemez tavırlarına rağmen, kendimiz için bunu başarmalıyız. Başaracağımıza da inanıyorum. Biz bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Türkiye'nin AB üyeliği için çalışmaya devam ettireceğiz” ifadesini kullandı. 


-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuşmasında, 2005'te başlayan Avrupa Birliği (AB) ile müzakere sürecinde bugüne kadar 14 fasıl açıldığını, bunlardan Bilim ve Araştırma başlığını taşıyan 25'inci faslın geçici olarak kapatıldığını belirterek, "Açılması gereken diğer fasıllar ise şu an tamamen siyasi engellemelere takılmış durumda. Biz, inişli çıkışlı bir şekilde de olsa 10 yıldır müzakere sürecimizi devam ettirmekte kararlıyız" dedi.

 

Erdoğan, İktisadi Kalkınma Vakfı'nın (İKV) "50. Yılında Türkiye-AB İlişkileri" başlıklı programında yaptığı konuşmada, 1965'ten bu yana Türkiye'nin AB serüveninde yaptığı çalışmalarından dolayı vakfa teşekkür etti.

 

Vakıf bünyesinde hizmet etmiş, Türkiye-AB ilişkilerinin gelişmesine destek olmuş herkesi hayırla yad ettiğini belirten Erdoğan, 50. yıl plaketi verilecek 3 eski başkanı ve kurucu üyeyi de kutladığını söyledi.

 

Programın özünde bir barış projesi olan AB'nin temellerinin atıldığı Schuman Deklerasyonu'nun 65. yılına ve 9 Mayıs Avrupa Günü'ne tekabül etmesini de son derece önemli bulduğunu ifade eden Erdoğan, bu programın ve 50. yıl dolayısıyla düzenlenen diğer etkinliklerin Türkiye-AB ilişkilerinin kapsamlı bir şekilde ele alınmasına katkı sağlayacağına inandığını kaydetti.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl 50. yaşına erişen İKV'nin bir anlamda Türkiye'nin AB yolculuğunun en önemli aktörlerinden biri olduğunu belirterek, vakıf mensuplarının 50 yıllık süreçte Türkiye-AB ilişkilerinin her aşamasının, her kriz ve sevinç anının bizzat içinde bulunduklarını, bu süreçte bilgilendirici ve eğitici çalışmalarıyla tıkanıklıkların aşılmasına, hem Türk özel sektörünün hem de kamuoyunun bilinçlenmesine katkı sağladıklarını vurguladı.

 

AB yolunun tek başına yürünecek bir yol olmadığını bugün artık herkesin çok daha iyi bildiğini dile getiren Erdoğan, "Bu yolda İKV gibi yol arkadaşlarının bulunması başta AB Bakanlığımız olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlar açısından önemlidir. Ben nihai hedefimiz olan tam üyelik gerçekleşene kadar bu yoldaşlığın devam edeceğine inanıyorum. Menzile varıncaya kadar el birliğiyle, gönül birliğiyle bu uzun ve meşakkatli mücadeleyi inşallah sürdüreceğiz" diye konuştu.

 

- Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır

 

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır da, Avrupa Parlamentosu tarafından 1915 olaylarına yönelik alınan kararın hukuki olmadığı yönünde AB Adalet Divanı tarafından 2003'te alınmış bir karar bulunduğunu belirterek, "Eğer bu şekilde, sürekli Türkiye'yi rahatsız edecek, Türkiye'nin hak etmediği ifadelerle kararlar çıkartacak olursa, bunun ne ilişkilerimize ne Avrupa Parlamentosu'na faydası olacaktır" dedi.

 

Gümrük Birliği'nin, Türkiye ile AB arasında önemli bir ilişki olduğunu anlatan Bozkır, şöyle devam etti:

 

"Şu an 150 milyar dolar ticaret hacmimiz var. Bunu güncelleştirme kararı aldık ve önümüzdeki ocak ayında, tarım, hizmetler ve kamu alımları dahil edilerek, yaklaşık 300 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmayı hedefliyoruz. Bizi çok rahatsız eden 20 sene önceki anlaşmada, ya unutulan ya da gerçekleştirilemeyen, AB'nin 3. ülkelerle bir anlaşma imzalaması durumunda, bunun otomatik olarak Türkiye'ye uygulanmaması keyfiyeti de bu tercih ettiğimiz maddeyle inşallah Türkiye için sorun olmaktan çıkacak ve AB ile ABD arasında imzalanacak TTIP anlaşmasına otomatik olarak yansıyabilecek bir madde haline gelecektir."

 

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, AB ile Türkiye arasındaki vize şartları nedeniyle ciddi sorunlar yaşandığını ve bu durumun 1980 darbesine dayandığını anlattı.

 

Bozkır, şimdi ise bunu kaldırmaya çalıştıklarını kaydederek, "Bu konuda önemli müzakereler yapıldı. Vizelerin tamamen kaldırılmasını bir anlaşmaya bağlayan formül içinde ilerliyoruz. İnşallah 2,5 sene sonra tüm vizeler kalkmış olacak. Eğer kalkmazsa, yeni gümrük antlaşmasını ondan sonraki 6 ay içinde feshetme hakkımız var. İnşallah böyle bir şey olmayacak ama bu konu bizim için çok önemli" şeklinde konuştu.

 

- İKV Başkanı Ömer Cihad Vardan

 

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ömer Cihad Vardan ise, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine ilişkin, "Bu sürecin hiçbir şekilde inandırıcılığı ve tarihi gerçekliği, temeli olmayan siyasi oyunlara alet ve feda edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

 

Vardan, kuruluşlarının 50. yılını kutladıkları bu günün, aynı zamanda "Avrupa Günü" olduğuna işaret ederek, "Bu kutlamayı bir Avrupa Birliği (AB) üyesi Türkiye olarak yapmak arzu ederdik. Yıllarca ortaya konan tüm gayretlerin ve çabaların tam anlamıyla karşılık bulmaması bizleri üzüyor" diye konuştu.

 

AB'nin kendi kurallarına göre, teknik açıdan müzakerelere başlayıp da sonunda üye olmayan hiçbir ülke bulunmadığına dikkati çeken Vardan, şunları söyledi:

 

"Tarih bunu söylüyor. Bizimle bu sürece başlayan Hırvatistan, AB'nin 28. üye ülkesi olurken, biz ise çeşitli sebep ve dayatmaların yanı sıra, bazı AB ülkelerinin vetoları gibi sebeplerle müzakere başlıklarını açamaz hale geldik. Maalesef yapılan birçok uygulamada oyun oynanırken, hatta son dakikalara gelinmişken, oyunun kuralları değiştirilmek istendi ve hala isteniyor. Bugüne kadar değişik gerekçelerle, yok 'hazım kapasitesi', yok 'reform eksikliği', yok 'Kıbrıs meselesi', yok 'imtiyazlı ortaklık' diyerek ülkemizin bu yolda önü kesildi ve hedefe ulaşması bir türlü gerçekleşemedi."

 








Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA