TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Dünya neyi konuşuyor, biz neyi konuşuyoruz?”


24.04.2014 / Adana



TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Adana Ticaret Odası’nda düzenlenen Adana İli Odalar ve Borsalar Müşterek Toplantısı’na katıldı.​

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ


Adana Ticaret Borsası’nın 100’üncü yılını kutladıklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Aslında 100’üncü yıl değil, 500’üncü yıl. İnşallah onun belgesini de alacağız. Ticaret Odamızın ise 120’nci yılı. Allah hayırlı hizmetler etmeyi nasip etsin” dedi.

 

Liderliğin hep ileri bakmayı gerektirdiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Nasıl bakarsan öyle görürsün. Bizim için umut olmazsa olmaz. Umut için işin hep pozitif tarafına bakacağız. Bu bizi motive eder. Tabi bu yanlış ve eksikleri olan işleri görmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Hayır göreceğiz. Görüp çözüm üreteceğiz” şeklinde konuştu.

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Adana’da ekonominin gelişebilmesi için gereken şartların var olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Türkiye’de sanayi yokken, Adana’da vardı. Türkiye makineyi bilmezken Adana sanayi makinelerini kullanıyordu. Adana’da denizyolu var. Havayolu, demiryolu ve otoban var. Hepsinin kesiştiği yer Adana. İşte bunlar ekonominin gelişebilmesi için gerekn 4 ana aktör. Adana’nın sanayi tecrübesi, insan gücü, iş yapma potansiyeli ve stratejik konumu var”.

 

“Biz neyi konuşuyoruz, dünya neyi konuşuyor” diyen Hisarcıklıoğlu, günlük konulardan ziyade önlerine bakmaları gerektiğini söyledi.

 

Hisarcıklıoğlu, “Küresel ekonomide yedi tane konu tartışılıyor. Bunların birincisi dünyada finans haritası değişiyor. 2002'den başlayıp artarak devam eden likidite bolluğu, kazanmadan harcama, olmadan harcama dönemi yaşandı. Artık dünyada eskisi gibi bol para olmayacak. Para az ve kıymetli olacak. Bu bizim için bir felaket. Ama bir de fırsat getiriyor. Dünya pazarları genişliyor. Bizim dünyanın ihtiyacı olan malları üretmemiz lazım” değerlendirmesinde bulundu.

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “İkincisi ticaretin kuralları değişiyor. Pazarlar birleşiyor. Türkiye için önemli bir dönemdeyiz. Bu pazarlar dışında kalırsak, küresel ekonominin 3’te 2’sinin dışında kalırız. Transatlantik - Transpasifik anlaşmalarıyla ABD'nin liderlik yaptığı, dünya ekonomisinin 3'te 2'si tek bir çatı altında buluşuyor. Bunun müzakereleri sürüyor. Biz bu müzakere süreci içinde olmalıyız. Taraf olmalıyız. Bu anlaşmalar sadece gümrük birliğini kapsamıyor, yatırımları, dünya ekonomisinin 3'te 2'sinin standartlarını hep beraber koyacaklar. Örnek vereyim; kullandığımız elektrik voltajı 220 mi olacak, 110 mu olacak? Bu alınacak karar hepimizi otomatikman etkileyecek. Üretim metotlarımızı değişme noktasına götürecek. Eğer biz bu pazarın içinde olamazsak bize dünyada sadece Rusya, Hindistan, satabilirseniz Çin ve Afrika pazarları kalıyor".

 

Üçüncü konunun enerji haritasının değişmesi olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “dördüncüsü orta sınıfın büyümesi, beşincisi ekonomide şehirlerin öne çıkması, altıncısı ülkelerarası rekabette girişimciliğin ana unsur haline gelmesi ve yedincisi internet ekonominin belkemiği haline geldi”. 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA