30.01.2014 / Roma / İtalya
Açış konuşmasını Roma Büyükelçisi Hakkı Akil’in yaptığı toplantıya, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İtalyan Sanayiciler Birliği Başkanı Giorgio Squinzi, TOBB/DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, İtalya Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Carlo Caldena ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan katıldı.
TOBB/DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasına, Cumhurbaşkanı Gül’e, İtalya’ya yaptığı resmi ziyaretinde Türk ve İtalyan iş dünyasını buluşturduğu için teşekkür ederek başladı.
İş dünyası olarak bu ziyareti çok önemsediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “İtalya ile ekonomik ilişkilerde yeni bir dönemi başlatmak, somut hedefler doğrultusunda ilerlemek istiyoruz. Çünkü İtalya bizim için çok önemli. Türkiye’nin Avrupa’da ekonomik alanını genişletmesi ve daha fazla iş yapabilmesi için İtalya ile ticaretini mutlaka artırması gerekiyor” dedi.
Avrupa ekonomisinde başlayan toparlanma sürecini memnuniyetle izlediklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, toparlanmanın güçlenerek devam etmesini umduklarını söyledi.
Hisarcıklıoğlu, ekonomik durgunluğun ardından, önümüzdeki 10 yılda İtalya’nın güçlü bir refleks ile yeni bir dışa açılma ve büyüme dönemine gireceğini öngördüklerini belirterek şöyle devam etti: “Avrupa’nın böyle bir itici güce ihtiyacı var ve bu itici gücün oluşturacak birkaç ülkeden biri de İtalya olacak. Bu nedenle önümüzdeki 10 yıl için İtalya ile ilişkileri artırmayı, İtalyan firmalarla daha fazla iş yapmayı hedefliyoruz. Son yıllarda Türk firmaların İtalya’daki yatırım yapmalarını, işlerini büyütmelerinin altında yatan neden de budur. İtalya’nın da bu hızlı büyüme sürecini yakalayabilmesi, farklı coğrafyalarda yeni bir hamle yapabilmesi için Türkiye ile yapacağı işbirliği çok önemli olacak”.
-“Krizlere çok dayanıklıyız”
Türkiye ve Türk iş dünyası olarak çok belirgin iki özellikleri olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, krizlere çok dayanıklı olduklarını, krizlerin olumsuz etkisinden çok hızlı kurtulup hızla iş yapmaya, büyümeye devam edebildiklerini ve ikinci olarak büyüme potansiyeli yüksek olan Orta Asya ve Ortadoğu coğrafyasında çok kolay iş yapabildiklerini söyledi.
2008 küresel krizinden sonra Avrupa ve ABD’nin yeni yeni toparlanmaya başladığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Avrupa’nın bu dönemdeki toplam büyümesi sıfır civarında. Oysa biz küresel krizdeki küçülmeye rağmen, Türkiye ekonomisini son 6 yılda reel olarak %20 büyüttük. Bu süreçte Avrupa’da yeni istihdam sağlamak bir yana, 6 milyon kişi işini kaybetti. Biz ise tam 4 milyon vatandaşımıza yeni istihdam sağladık. Bunun 3,5 milyonunu özel sektör sağladı. Yani burada gördüğünüz iş dünyası temsilcileri sağladı” dedi.
Hisarcıklıoğlu, bu başarıları, en büyük ticari ortakları olan Avrupa’da ekonomik kriz varken, Ortadoğu’daki komşularında büyük siyasi krizler varken başardıklarını ifade etti.
İtalyan iş adamlarını Türkiye’ye yatırım yapmaya davet eden Hisarcıklıoğlu, “Bu üretim ortamından, son yıllardaki kapsamlı teşviklerden faydalanın. Gelin kazanın diyoruz. Biz sizi Türkiye ile daha fazla ticaret yapmaya davet ediyoruz” dedi.
-“Orta Asya ve Ortadoğu coğrafyasında çok kolay iş yapabiliyoruz”
Bulundukları coğrafyada kiminle iş yapılır, hangi alanlar kazançlıdır çok iyi bildiklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “Güçlü bağlantılarımız var. Büyük yatırımlara imza atıyoruz. Bölgenin sanayi mallarını biz sağlıyor, biz taşıyoruz. Müteahhitlik sektöründe altyapı ve üstyapı projelerini biz inşa ediyoruz.
Yeterli sermaye olduğu takdirde çok daha büyüklerini yapmaya da hazırız. Özellikle yakın gelecekte bu coğrafyalardaki siyasi ortam daha da olgun hale geldikçe buradaki kazançlar kat kat artacak. Yani önümüzdeki 10 yılda Türkiye ile iş yapacak İtalyan firmaları için, hem iç piyasada, hem de ihracat pazarlarında çok büyük fırsatlar var.
Biz her sektördeki İtalyan firmalarla hem Türkiye’de, hem de üçüncü ülkelerde ortaklıklar yapmak, birlikte çalışmak, birlikte kazanmak istiyoruz. Daha fazla ticaret yapmak istiyoruz”.