13.12.2013 / Ankara
Hisarcıklıoğlu, Macaristan ile ticareti geliştirmek ve kolaylaştırmak amacıyla Avrupa Birliği Bakanlığı'nda imzalanan protokol sonrası gazetecilerin soruları cevapladı.
Bir gazetecinin, gümrük kapılarının modernizasyonu konusundaki iddialara ilişkin sorusu üzerine Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
"Bu, Sayıştay ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı arasında olan bir hadise. Esas bunun basına yansıyan kısmı önemli. Bugüne kadar TOBB Başkanı olarak aynı zamanda 365 oda ve borsa başkanımız yapmış oldukları görevleri tamamen ücret almadan şehirlerine, ülkelerine hizmet kapsamında yapmaktadırlar. Eğer bu iddiada olan varsa, şerefleriyle bunu ortaya koymak durumundadır. Eğer bir şahsın menfaati söz konusuysa şerefi olan insanlar buradaki iddialarını ortaya koyarlar."
TOBB'un anayasal bir kurum olduğunu ve kamu kurumu niteliği taşıdığını belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
"Yani bu iki kamu kurumunun birbiriyle yapmış olduğu anlaşmadır. Yapılan anlaşma 'gümrük kapılarının modernizasyonu'. Bu anlaşmayla, Türkiye'nin özellikle ithalatının ve ihracatının yüzde 60'ının karayoluyla yapıldığı düşünülürse bunlara rahat giriş ve çıkışın yapılması sağlanacak. O raporda da bahsediliyor, Habur'un yapıldığı tarih itibariyle Amerikan müdahelesi Irak'a gerçekleşmiş ve Türkiye'den Irak'a çıkan tır ve kamyon sayısı 100. Bugün itibariyle modernizasyon sonrası gelinen kapasite 4 bin. Peki bu nasıl çıktı? Hiç bunu tartabilmiş, ölçebilmiş kimse var mı? Bu kapılarda modernizasyon olmasa 100 tırdan 4 bin tıra çıkar mıydı? Bugün Türkiye Irak'a ihracat rekoru kırıyorsa fiziki altyapı olmadan bunu nasıl yapacaktı, havadan mı gönderecekti malları? Ve kapı iddia edildiği gibi 17 milyon liraya değil yaklaşık 50 milyon liraya mal olmuştur."
"Peki o kapalı kalsaydı, Irak ile istikrar sağlanamasaydı bedelini o raporu yazan arkadaş mı ödeyecekti?" diye soran Hisarcıklıoğlu, "Bugün aynısı başımızda, Nusaybin sınır kapısındaki yapmış olduğumuz gümrük kapısı. Aldık, Suriye ile böyle bir konuma düşeceği belli değildi, işte çalışmıyor şu anda. Cilvegözü öyle. Peki bu yatırımların geri dönüşleri ne olacak? Bunlar bir bütündür. Türkiye'de maalesef hiçbir başarı cezasız kalmıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Hisarcıklıoğlu, modernizasyonu yapılan gümrük kapılarının Birleşmiş Milletler tarafından dünyada örnek gösterildiğini, Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı tarafından da güvenlik noktasında dünya genelinde tavsiye edildiğini belirterek, Türkiye'nin Dünya Bankası Lojistik Endeksi'nde son 5 yılda 12 basamak yukarıya çıktığını vurguladı.