15.08.2012 / Uşak
HABER FOTOĞRAFLARINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.
HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Vergi ve İhracat Ödül Töreni’ne katılarak, rekortmenlere ödüllerini verdi. Törene TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun yanısıra, Uşak TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kuvvet, Uşak TSO Meclis Başkanı Osman Zeki İşman, Uşaklı işadamları ile çok sayıda davetli katıldı.
-Yeni Anayasa çalışmaları
Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, yeni anayasa çalışmaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türk ekonomisinin gelişmesinin önündeki en önemli engellerden birinin yeni anayasanın hazırlanmasıyla ortadan kalkacağını ileri süren Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için yeni anayasanın bir an önce hazırlanması gerektiğini söyledi.
''Yeni anayasa ile devletin tapusu, millete geçecek'' diyen Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: ''Millet olmadan devlet olmaz. Tapu milletin üzerine geçmeli. Yeni Anayasa ile devletin tapusu millete geçecek. Türk ekonomisinin gelişmesi için bu çok önemli. Sistem ve devletin yeniden inşası gerekli. Parlamentodaki dört siyasi parti halka yeni anayasa için söz verdi. Partiler bir araya gelmeli ve yeni anayasayı hazırlamalı. Çünkü bize söz verdiler. Bunu niye söylüyorum. 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında olmayı istiyoruz. 500 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Zenginleşmek istiyoruz. Bu, şu anlama geliyor: Her Türk vatandaşı 2023 yılında 2.5 kat daha zengin olacak. Yani kişi başına düşen mili gelirimiz 10 bin dolardan 25 bin dolara çıkacak. Biz millet olarak bunu başarabiliriz. Herkes elinden gelenin en iyisini yapmak zorunda.''
-“Malını pazarlayamadıktan sonra ne kadar kaliteli mal üretirsen üret”
Evliya Çelebi’nin Uşak’ı aşıklar ve alimler diyarı, müteşebbislerin ve ticaret erbaplarının ocağı şeklinde tarif ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Anadolu’nun ilk elektrik kullanan şehri neresi? Uşak. Sanayinin ilk ortaya çıktığı şehir neresi? Uşak. İlk banka şubesinin açıldığı şehir neresi? Uşak. Avrupa ve Türkiye’nin en iyi altın madeni Uşak’ta. Karun’nun hazinesi de sizdeymiş” diyerek teşvik sisteminde 3. sıradayız diye şikayet etmeyin şeklinde konuştu.
Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap var diyen TOBB Başkanı, “Biraraya gelirsen rahmeti ve bereketi bulursun. Yanı başında Denizli var. Manisa, Konya, Kayseri, Gaziantep. Türkiye’nin bu marka şehirlerine bakın. Niye onlar bir marka olmuş. Markalaşmış bu şehirlerin arkasındaki tek gerçek valisi, belediye başkanı, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, hepsi bir ve beraber” dedi.
Markalaşmanın önemine vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, nohudu Çorum’a Uşak’ın verdiğini ancak leblebi denince akla Çorum’un geldiğini söyleyerek şöyle devam etti: Allah size zenginlik vermiş. Şikayet etmeye hakkınız yok. Malını pazarlayamadıktan sonra ne kadar kaliteli mal üretirsen üret. Hepsi hikaye. Uşaklılar Uşak’ı marka şehir haline getirmeyi hedeflemesi lazım”.
-“Uşaklıda müthiş bir sanayi kültürü var”
Yeni teşvik sisteminde Uşak’ın 3. bölgede yer aldığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Komşularınıza göre baktığımız zaman Kütahya ve Afyonkarahisar’a göre durumunuz sıkıntılı. Ama Denizli ve Aydın’a göre iyisiniz. İzmirlilere göre çok çok daha iyisiniz” dedi.
Uşaklıda müthiş bir sanayi kültürü var diyen TOBB Başkanı, Uşak’ın dışında sermayesi olanları buraya yatırıma teşvik etmek için davet etmelerini, bunun için de kapı kapı gezmelerini öğütledi.
Uşak ekonomisini de değerlendiren Hisarcıklıoğlu, “Uşak’taki ihracat artışı Türkiye ortalamasının üstünde. Türkiye’de Ocak-Haziran arasında ihracat yüzde 13 artarken, Uşak’ta bu artış yüzde 14 olarak gerçekleşmiş. Protesto olan senet tutarları tüm Türkiye’de ilk 7 ay itibariyle yüzde 33 artmış. Türkiye genelinde büyük sıkıntı var zaten. Ama güzel olan şu, Uşak Türkiye ortalamasının yarısında. Bankalarda iyi paranız var. Kayserililerden daha fazla paranız var. Bu para bankada duruyor. Para yok diye ağlamayın. Yeter ki bunu ekonomiye ve ticarete yönlendirin.
-“Perakende sektörüyle ilgili yapısal reformlar yapılmalı”
Türk ekonomisinin geliştiğini, ancak yapısal sorunların bazılarının devam ettiğini ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 30 yıl önce sadece 2.5 milyar dolar ihracat yapan bir ülke olduğunu söyledi.
2012 yılında Türkiye'nin ihracat rakamının 150 milyar dolara yükseldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Bugün 150 milyarlık ihracatının yüzde 92'sini sanayi malları üzerine yapan Türkiye, önüne 2023 hedefini koydu. Bizim için imkansız bir şey yok'' dedi.
İç piyasalarda bir daralma olduğunu, Türk ekonomisinin büyümek için üretmek zorunda olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: ''İç piyasa daralıyor. Tüm Türkiye'de daralıyor. Son yedi ayda bankaların özel sektöre ve devlete verdikleri faiz oranlarında büyük farklılıklar ortaya çıktı. Bankalar özel sektöre daha yüksek faizle borç veriyor. Yani özel sektörün kredi kullanmasının önüne geçiliyor. Krediler daralıyor. Karşılıksız çıkan senetlerin sayısı yüzde yüz 22 arttı. Perakende sektörüyle ilgili yapısal reform yapılmalı. Bir an önce bu iki sorun ortadan kaldırılmalı''.