TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Beceri’10 ile hedef hem işsizliği, hem mesleksizliği ortadan kaldırmak


30.12.2010 / ANKARA



  TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ali Kırca’nın sunduğu Show TV Ana Haber’de Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10 Projesi’ni anlattı. Projenin hem işsizliği, hem mesleksizliği ortadan kaldırmayı amaçladığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Hem altın bilezik veriyorsunuz, hem cep harçlığı veriyorsunuz. Bugüne kadar böyle bir proje olmadı. Devrim niteliğinde bir hadise bu” dedi. ​ ​

 

5 yılda 1 milyon işsiz genci iş sahibi yapmayı hedefleyen UMEM Beceri’10 projesi hakkında bilgi veren TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, işsiz gençlere başvuru çağrısı yaparak, “Müracaat edin, sizi meslek sahibi yapalım, meslek sahibi olurken cep harçlığınızı alın ve daha sonrasında işinize kavuşun” ifadesini kullandı.
 
 
İşsizler ordusuna her gün yenileri eklenirken, TOBB’un, Çalışma ve Milli Eğitim Bakanlıklarıyla beraber yürüttüğü ve istihdama büyük katkı sağlayacak projenin ‘devrim’ niteliğinde olduğunu açıklayan Hisarcıklıoğlu, “Sen iş yaparsın diye sorduğum zaman, her işi yaparım. Aslında bu her işi yaparım demek, hiçbir işi yapmam demektir. Yani her işi yaparım diye söylendiği zaman, ben hiçbir işi bilmiyorum ama beceriyi burada kazanacağım diyor. Bu bizim en önemli sorunumuz” diye konuştu.
 
 
-Önce kurs, sonra staj, ardından da iş imkânı
 
 
Piyasanın iş gücü ihtiyaçlarına göre, işsizlerin önce kurstan geçeceğini, sonra staj yapma imkânına kavuşacağını belirten TOBB Başkanı şunları söyledi: “Bunu kamu bürokrasisinde de bir zihniyet devriminin başlangıcı olarak görüyoruz. 3 aylık kursu var. Kabul görmüş olan eleman hem kursa gidiyor, hem de günlük 15 TL cep harçlığı alıyor. Ve aynı zamanda genel sağlık sigortası da çalışmaya başlıyor. 3 ay okulda okuduktan sonra, 3 ay da iş yerinde staj yapıyor. 3 ayın sonunda, staj da bittikten sonra işverenlerimiz arkadaşlarımızı işe alıyorlar”
 
 
Proje ile hem okulda, hem de stajda başarılı olanlara yüzde 90 oranında ekmek kapısı açılacak. Yani hem meslek sahibi olacaklar, hem de iş. Asya krizi sonrası işsizliği 2 yıl içinde 4 puan düşüren Güney Kore’den örnek alınan Beceri’10 projesi ile kamu, özel sektör iş birliğiyle şimdiden 20 binden fazla işsiz için umudun kapısı aralandı. Hedef, sayıyı yıllar içinde daha da artırmak.

 

 
Haber videosu için tıklayınız

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA