TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Mete: “Türk ve Yunan iş dünyası olarak işbirliği halindeyiz”


08.03.2016 / İzmir



Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın da katıldığı; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve İzmir Ticaret Odası tarafından Hilton Oteli'nde düzenlenen Türkiye-Yunanistan dostluk gala yemeğinde konuşan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, iki ülke ticaret yapısı ve imkanlarına ilişkin bilgi verdi.​

Halim Mete, Türk ve Yunan ticaret ve sanayi odaları olarak, birlikte çalışma konusunda önemli mesafe kat ettiklerini ifade ederken, “Somut adımlar attık.  Avrupa iş dünyasının en üst kuruluşu olan Eurochambers’ta birlikte çalışıyoruz. Balkan Odalar Birliğinde yine beraber çalışıyoruz. Aynı şekilde, bölgesel sorunların çözümünde de ortak girişimlerimiz var. TOBB, Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odası, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası olarak bir araya geldik. Lefkoşe Ekonomi Forumunu kurduk.  Ada’da, İstanbul’da ve Atina’da bir araya geldik. Bu ay, Ada’da tekrar bir araya geleceğiz. Somut projeler üzerinde çalışıyoruz. Başbakanlarımızın, siyasilerimizin birlikteliği bize ilham kaynağı oluyor” diye konuştu.

 

Türkiye ve Yunanistan’ın önemli ortak sorunlarla karşı karşıya bulunduğuna değinen TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mete, her iki ülkenin de Suriyeli mülteciler konusunda, mağdur durumda olduğundan söz etti. Tek başına, Türkiye’ye veya Yunanistan’a bu yükün bırakılmasının, adil olmayacağı gibi, sürdürülemez olduğunu da duyuran Halim Mete, “Avrupa Birliği üyesi tüm ülkelerin bu konuda çözüm odaklı davranması ve sorunun kalıcı çözümüne katkı sağlaması gerekir” dedi.

Türkiye’nin AB üyelik sürecinde Yunanistan’ın katkı ve desteğini çok önemsediklerinin altını çizen Mete, Yunanistan’ın, Türkiye’nin AB ile bütünleşmesinde yapıcı rol oynamasının herkese kazanç sağlayacağını bildirdi.

 

-Ticaret ülkeleri yakınlaştırır

 

Halen Türkiye’deki 81 İl’in 65’i, Yunanistan ile ticaret yaptığını anlatan Halim Mete şöyle konuştu: “Ticari ilişkilerimiz ne kadar gelişirse, ülkelerimizin de birbirine o kadar yakınlaşacağına inanıyoruz. Çünkü ticaret en büyük barış sağlayıcıdır. Diğer taraftan turizm, işbirliği alanlarından biri olmalıdır.  Halen buradaki potansiyeli maalesef hala kullanamıyoruz. Bu konuda, ortak turizm paketleri hazırlamak ve piyasaya sunmak için biz hazırız. Vize konusunda Yunan Hükümetleri tarafından sağlanan küçük bir kolaylık, vatandaşlarımız için Yunan adalarını en önemli turizm destinasyonu haline getirdi. Bu açıdan, Türk vatandaşlarına uygulanmakta olan AB vizesinin kaldırılması sürecinde Yunanistan’ın desteğini çok önemsiyoruz.

Lojistik alanında da iş birliği yapmalıyız. Bugün Yunanistan maalesef, Avrupa’dan Çin’e kadar uzanan taşıma güzergâhlarının hiçbirinde yer almıyor. Avrupa’ya gidecek taşımacılık Yunanistan’dan geçebilir. Bunun için özellikle Yunanistan tarafındaki Kipi Sınır Kapısı'nın geliştirilmesine ihtiyaç var. Türkiye olarak, bu konuda önemli tecrübe ve bilgiye sahibiyiz. Ülkemizin en büyük kara gümrük kapılarını, TOBB olarak biz Yap-İşlet-Devret Modeli ile modernize ettik. Kipi kapısını da, hemen karşısında bulunan İpsala kapımızda yaptığımız gibi, Yap-İşlet-Devret modeli ile modernize edip, geliştirebiliriz.”

 

-Başbakan Davutoğlu

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, Türkiye-Yunanistan dostluk gala yemeğine ilişkin, "İzmir'de bu toplantının yapılması bizatihi bir barış mesajıdır. İzmir'de bu toplantının yapılması Atatürk ile Venizelos arasındaki ruhun 21. yüzyılda da yaşadığını gösteren bir dostluk mesajıdır" dedi.

İzmir'in, Türk-Yunan dostluğunun perçinlendiği güzel bir şehir olduğunu dile getiren Davutoğlu, bugün kentte Çipras ile güzel görüşmeler gerçekleştirdiklerini, bu açıdan tarihi bir gün yaşandığını kaydetti.

Bundan sonra sık sık İzmir'e geleceğini belirten Davutoğlu, bir bakanlar kurulu toplantısını bu kentte yapacaklarını bildirdi.

"İzmir, önemli kararların alındığı, Türkiye'nin ve bölgenin geleceğinin şekillendiği ve yükselen bir şehir olarak da dünyaya sesini duyuran çok önemli bir merkez haline gelecek" diyen Davutoğlu, bugünün İzmir kadar Türk-Yunan ilişkileri açısından da tarihi bir gün olduğunu kaydetti.

 “Biz yanı başımızda güçlü, sağlam ekonomiye sahip istikrarlı bir Yunanistan istiyoruz” ifadesini kullanan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Komşularımızın başarısızlığı üzerine eğer biz böyle başarı hikâyesi yazacaksak biz böyle bir başarı hikayesi istemeyiz. Komşularımızın acıları üzerine, biz yükseleceksek biz böyle yükselişi istemeyiz. Onun için el ele verdik, Yunanistan ile. Bu 4. YDİK toplantısı, bir günde 48 anlaşma imzaladığımız toplantılar yaptık. Yunanistan ile bugün geldiğimiz düzeyde -bunu şükrederek söylüyorum- aramızda gerginlik, düşmanlık bırakın düşmanlığı gerginlik, tansiyon yüksekliği olmadığı gibi, bakın bugün yaklaşık artık bizim ritmimize Aleksis de uydu. Gece yarılarına kadar toplantılar yapıyoruz, yaklaşık 12 saattir beraberiz, aramızda tek bir ihtilaf, tek bir yüksek dozlu eleştiri olmadı.”

 

-Yunanistan Başbakanı Çipras

 

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da, İzmir’de tarihi bir buluşma gerçekleştirdiklerini belirterek, "Türk ve Yunan Başbakanları, ülkelerini aşan, Avrupa'yı hatta dünyayı aşan sorunlara çözüm üretmek için İzmir’de buluştu. Eminim ki Ege’nin güzel kokusu, bunun için ilham verecek, bunu çözeceğiz" dedi.

 

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, İzmir Ticaret Odası ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen yemekteki konuşmasında, Türk mevkidaşı Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bugün uzun ve başarılı istişarelerde bulunduklarını, birçok konuyu ele aldıklarını ve sorunlara ortak çözümler üretmeye çalıştıklarını söyledi.

 

Farklı kültürlere ev sahipliği yapan İzmir’de, bu toplantıların gerçekleştirilmesinin önemine değinen Çipras, şöyle devam etti: “Çeşitli kültürler, İzmir’e özellik kazandırmıştır. İzmir’in denizden, Yunanistan’daki çok önemli, İzmir’e benzeyen, kardeş bir şehirle bağlanmasını umut ediyoruz ve bu yönde birtakım anlaşmalara imza attık. İki liman şehrinin birlikte çalışması, bize bir yol açıyor. İki ülkenin girişimcilerinin toplantılarının da iki ülkenin barış ve istikrarı yönünde faydaları olacağını düşünüyorum. İki ülkenin oda birlikleri ve toplumları, bu yönde atılımlarda bulunacaktır."

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA