06.09.2013 / Ankara
Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Türkiye’de iş dünyası olarak, Oda camiası olarak, çok şanslıyız. Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Hayati Yazıcı, iş dünyasının hamisi. Sorunlarımızı, görüş ve önerilerimizi Hükümete iletmenin en kısa ve en garantili yolu. Kendisine teşekkür ediyorum. Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES), Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun kuruluşuna paralel olarak, 1958 yılında kuruldu. Ticaret ve Sanayi Odalarının Brüksel’deki temsilcisidir. Zaman içinde, 43 ülke ve 2 uluslararası kuruluşun üyesi olduğu bir Avrupa kuruluşu haline geldi. Özellikle AB kurumları nezdinde son derece güçlü ve etkili bir lobi kuruluşudur. 2 bin yerel ve bölgesel oda ve 20 milyon işletmeyi temsil ediyor. Üye ülkelere baktığımız zaman da, dünya ekonomisinin yaklaşık % 37’sini oluşturuyor.
Biz, TOBB olarak 1966 yılında, EUROCHAMBRES’a üye olduk. Özellikle, 2001 yılından itibaren, çok sayıda projede birlikte çalışıyoruz. Bu projelerde, Oda ve Borsalarımızın hizmet kapasitelerini güçlendirecek alanlara öncelik verdik.”
- Komite’nin çalışmaları
EUROCHAMBRES’ın AB üyesi olmayan ülkelerinin oluşturduğu bir komitenin bulunduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Burada bu Komitenin toplantısını yaptık. Aramızda EUROCHAMBRES’in Başkanı, aynı zamanda Torino Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Barberis var. Başkanlık Divanında, Başkan Yarcımsı olarak birlikte görev yapmaktan gurur duyduğum Avusturya Ekonomi Odasından Martha Schultz var. Arnavutluk,Sırbistan Odalar ve Ukrayna Odalar Birliği Başkanları var. Rusya Federasyonu ve Bosna Hersek Odalarının Başkan Yardımcıları var. Azerbaycan, Gürcistan, Karadağ ve Makedonya Odalar Birlikleri de temsil ediliyor. İtalya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Karadağ, Slovenya, Yunanistan ve Arnavutluk’ta kıyı odalarının üyesi olduğu Adriyatik ve Iyonya Forumu da toplantımıza katıldı” diye konuştu.
-Liderlerin atacağı adımlar
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da konuşmasında, Avrupa kıtasının, yanı başındaki coğrafyalara sırtını dönerek yaşadığını ifade ederek, "Orta Doğu coğrafyasında kan ve gözyaşı hakim olduğu sürece dünyanın huzur bulması asla mümkün değildir. Bugün devekuşu gibi başını kuma sokan ülkeler ve uluslararası kuruluşları tarih, altını çizerek kaydedecek" dedi.
Küresel ölçekteki ekonomik sorunların aşılması ve toparlanma sağlanmasının, büyük ölçüde liderlerin atacağı ciddi adımlara bağlı olduğuna işaret eden Yazıcı, "Ancak ne yazık ki bu noktada birçok lider siyasi kaygılarla hareket ediyorlar, atılması gereken adımları atma cesaretini gösteremiyor. Avrupa ülkeleri dışında diğer pek çok ülke de henüz bu krizlere karşı bir başarı sergileyememiştir" diye konuştu.
- Türkiye ve dünya ekonomisi
Türkiye ekonomisinin küresel kriz ortamında ciddi bir sınavdan başarıyla geçtiğini ifade eden Yazıcı, bu süreçte finansal kurumların, reel sektörün ve kamu maliyelerinin gücünü ve sağlamlığını ispat ettiklerini söyledi.
Hükümet olarak ilk günden itibaren mali disiplini korumada kararlılıklarını ortaya koyduklarına dikkati çeken Yazıcı, Türkiye'nin "kaynaklarını yutan" kamu açıklarını kapattıklarını ifade etti.
Küresel ölçekte özellikle gelişmiş ülkelerin kamu borç stoklarının tarihi zirvelere ulaştığına dikkati çeken Yazıcı, "AB'nin Maastricht kriterlerine göre bir ülkenin toplam kamu borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'na oranının yüzde 60'ı geçmemesi gerekmektedir. Türkiye'nin kamu borç stokunun Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'na oranı yüzde 36,2'dir. Bu oranla Türkiye, kamu borcunda Maastricht kriterlerini yakalayan tek ülkedir" değerlendirmesinde bulundu.
EUROCHAMBRES Başkanı Alessandro Barberis de Bakan Yazıcı ve Hisarcıklıoğlu'na gösterdikleri evsahipliği için teşekkür etti.