06.09.2013 / Ankara
HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.
HABER FOTOĞRAFLARINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.
Aralarında, Türkiye, Rusya Federasyonu, Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Gürcistan, İsrail, Karadağ, Makedonya, Sırbistan ve Ukrayna’nın da bulunduğu, AB üyesi olmayan Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) üyesi ülkelerin Odalar Birlikleri Ankara’da bir araya geldi.
TOBB Birlik Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda katılımcılar, Ekim ayında İstanbul’da gerçekleşecek seçimli EUROCHAMBRES Genel Kurulu ve EUROCHAMBRES iş Zirvesi öncesi değerlendirmede bulundular.
Toplantıya EUROCHAMBRES Başkanı Alessandro Barberis ve Hisarcıklıoğlu ile birlikte Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Avusturya Ekonomi Odası’ndan Martha Schultz da katıldı. Toplantının açılış bölümüne Avrupa Komisyonu Eski Başkan Yardımcısı Günter Verheugen iştirak ederek, Avrupa Birliği ve Türkiye-AB İlişkileri konusunda bir konuşma yaptı.
-TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin, kamu maliyesi, reel sektör ve bankacılık sistemi açısından Avrupa kıtasında en iyi durumda olan birkaç ülkeden biri olduğunu belirterek. "Türkiye olarak finansal piyasalardaki günlük gelişmelere değil, uzun vadeli hedeflerimize odaklanmış durumdayız" dedi.
EUROCHAMBRES Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, dünya ekonomisinin sıcak bir yazı geride bıraktığını ifade ederek, ABD ve Avrupa Birliği (AB) kaynaklı gelişmelerin, ekonomileri doğrudan etkilemeye devam ettiğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
"ABD'nin büyümesinin, aslında hepimizi olumlu biçimde etkilemesi gerekirdi ama parasal genişleme sürecinin sona ereceğine dair beklentiler, finans piyasalarında dalgalanmalara yol açtı. AB ve özellikle Avro Bölgesi ekonomik krize yoğunlaşmışken, genişleme konusu maalesef gündemin ilk sırasında yer alamadı. Oysa önceki genişleme deneyimleri göstermiştir ki genişlemeye bağlı olarak ticaret ve yatırımlarda artışlar yaşanmış, büyüme ve istihdam artışından tüm taraflar istifade etmiştir."
Mevcut ekonomik krizin nedeninin, AB'nin genişlemesi olmadığını belirten Hisarcıklıoğlu, ana sorunun mali piyasalardaki yetersiz düzenlemeler olduğuna işaret etti. "Yeni üyeler, krizin sebebi değil mağdurlarıdır" diyen Hisarcıklıoğlu, genişleme sürecinin devamının, hem AB ekonomisi hem de bölgedeki barış ve istikrarın tesisi için zorunlu olduğunu belirtti.
ABD Merkez Bankası'ndan gelen parasal genişlemenin yavaşlayacağına dair mesajların, diğer gelişen ülkeleri olduğu gibi Türkiye'de de mali piyasaları olumsuz etkilediğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Ama Türkiye ekonomisinin yapısal duruşu sağlamdır. Kamu maliyesi, reel sektör ve bankacılık sistemi açısından tüm Avrupa kıtasında en iyi durumda olan birkaç ülkeden biriyiz. Bunların sayesinde Türkiye olarak finansal piyasalardaki günlük gelişmelere değil uzun vadeli hedeflerimize odaklanmış durumdayız" diye konuştu.
- "Yeni işbirliği mekanizması geliştirilmeli"
Küresel ekonomideki gelişmelerin, G20 sürecinin önemini ortaya koyduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Küresel yönetişimde yeni bir işbirliği mekanizması geliştirmek gerekiyor. Aksi takdirde Amerikan Merkez Bankası Başkanı, artık Amerika dışındaki bütün ülkelerin de ekonomik politikalarının temel belirleyicisi konumunda olacak. Küreselleşme iyidir ancak bu biçimiyle ulusal politika öncelikleri kavramı anlamını yitirmektedir" ifadelerini kullandı.
Hisarcıklıoğlu, küresel sistemin sağlıklı işleyişi açısından, küresel ekonomi politikaları koordinasyonunun daha sağlıklı bir mutabakata bağlanması gerektiğini belirtti.
Türkiye'nin toplam dış ticaretinin yüzde 46'sının AB ve ABD'ye gerçekleştiğini, gelen toplam doğrudan yabancı yatırımların da yüzde 76'sının AB ve ABD kaynaklı olduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, AB ve ABD arasındaki müzakerelerin, Türkiye'yi doğrudan ilgilendirdiğine dikkatı çekti.
- "Ortak Avrupa geleceğine yatırım yapın" çağrısı
EUROCHAMBRES Başkanı Alessandro Barberis de AB ile müzakereleri devam eden ülkelerin Birlik'te yer almasının önemine işaret ederek, "Bu yıl AB'ye üye olan Hırvatistan'ı tebrik etmeliyiz. Burada önemli bir sinyal var. AB içerisinde mücadele alanlarımız olsa da genişleme politikamıza devam ediyoruz. Tek pazar içerisinde işbirliği yapmaya yönelik hedeflerimiz devam ediyor" diye konuştu.
Başkanlık görevinin 27 Ekim'de sona ereceğini hatırlatan Barberis, İstanbul'da gerçekleşecek yıllık genel kurulda yeni başkan seçileceğini söyledi.
Odalar birliği başkanlarına, "Avrupa'ya yatırım yapın. Avrupa'ya inanın. Tersi yönde hareket etmeyin. Bu sıkıntılı günlerde ortak Avrupa geleceğimize yatırım yapmamız gerekir" çağrısında bulunan Barberis, "EUROCHAMBRES'ın yeni liderinin süreci bu yönde idare edebileceğini ümit ediyorum" dedi.