04.09.2012 / Sivas
Hisarcıklıoğlu, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası'nda (STSO) düzenlenen ''TOBB ETÜ Üniversitesi 4 Eylül Kampüsü Protokol Töreni ve Vergi Rekortmenleri Ödül Töreninde'' yaptığı konuşmada, 4 Eylül Sivas Kongresi'nde alınan kararların herkesin kulağına küpe olması gerektiğini belirtti.
Sivas Kongresi'nde alınan ''Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz'' kararını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, ''Bu ülkenin birliğini bozmak isteyen herkese bunu hatırlatmak istiyorum'' dedi. ''Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır'' sözünü anımsatan Hisarcıklıoğlu, birlik ve beraberliğin ölümden başka her şeyi yendiğini dile getirdi.
Geçen hafta Gaziantep'te yaptıkları ziyarete değinen Hisarcıklıoğlu, orada çok güzel bir tabloyla karşı karşıya kaldıklarını anlattı. Bütün sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, her fikir ve zikirden insanların Gaziantep'te bir araya geldiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, ''Aslında terör onları ayrıştıracağına bir araya getirdi. Aslında bu bizi tanımayan insanların yapacağı bir iş'' dedi.
Türkiye üzerinde oynanan oyunların Osmanlı Devleti zamanında da, geçmişte de olduğunu, bugün ve yarın da var olacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ''Biz birlik ve beraberliğimizi sağladığımız sürece bizi kimse yenemeyecektir. İşte Gaziantep'te de bu ruh ortaya çıkmış, dün İzmir'de aynı ruhla bir bomba patlamasının hemen akabinde binlerce insan kan vermeye koşarken ve onları taşıyan taksi şoförleri eğer taksi parası almıyorlarsa, bu ruh var olduğu sürece bu ülkeyi bölmeye kimsenin gücü yetemeyecektir'' diye konuştu.
-''Bankalar devlete bonkör, özel sektöre nankör''
Geçen yılın ekonomi açısından çok başarılı geçirildiğini hatırlatan ve yapılan yatırımlar ve ihracat rakamları hakkında bilgi veren Hisarcıklıoğlu, ancak bu yıl aynı ivmenin görülmediğini, büyümenin yüzde 8,5'dan yüzde 3,2'ye düştüğünü söyledi.
Bankaların küçük ve orta ölçekli işletmelere verdiği kredilerin düştüğünü dile getiren Hisarcıklıoğlu, ayrıca karşılıksız çekteki hapis cezasının kaldırılmasının sıkıntılara neden olduğunu savundu. Hisarcıklıoğlu, bu sorunlar nedeniyle küçük ve orta ölçekli işletmelerin ticaret ve ekonomide sıkıntı yaşadığını kaydetti.
Bankaların devlete bonkör davranırken özel sektöre nankör davrandığını ileri süren Hisarcıklıoğlu, faiz oranlarının geçen yıl hem devlet hem de özel sektör için aynı olmasına karşın bu yıl 6,5 puan farklı olduğunu söyledi.
-''Rakiplerimizle aynı şartları istiyoruz''
Türkiye'deki odalar ve borsalar birliklerinin geldiği süreci anlatan Hisarcıklıoğlu, odaların proje yapar hale geldiğini, ayrıca Avrupa'daki meslektaşlarıyla eşleşerek ortak projeler düzenlediklerini bildirdi.
Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezleri (ABİGEM) hakkında da bilgi veren Hisarcıklıoğlu, küçük ve orta ölçekli işletmelerin danışmanlık hizmetleri verilen merkezlerden yararlanmalarını tavsiye etti. Danışmanlık hizmetinin küçümsendiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, bir işletmecinin danışmanlık hizmeti alarak büyüme öyküsünü anlattı.
Türkiye'nin ekonomide geldiği noktayı hatırlatan Hisarcıklıoğlu, Avrupa'da pek çok Türk malının kullanıldığını söyledi. Türkiye'nin 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına gireceğine inandığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ''Bizim kamudan, siyasetten, Meclis'ten bir tek isteğimiz var; rakiplerimizle aynı şartları istiyoruz. Bize bunu sağlayın, 11 senede Türkiye'yi dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına sokarız'' dedi.
-TBMM Başkanı Çiçek
TBMM Başkanı Cemil Çiçek de, Sivas Kongresi'nin 93. yıl dönümünü kutladıklarını ifade ederek, ''Bunun yakın tarihimizde, toplum, siyasi ve devlet hayatımızda ne kadar önemli olduğunun farkındayız ve daha fazla farkında olmalıyız. Çünkü bugün eğer Sivas Kongresi'nde o kararlar alınmasaydı ve millet olarak, o gün siyaset yapan insanlar olarak, o kararların arkasında durmasaydık, biz bugün burada bu toplantıyı yapamazdık. Evvela hepimizin siyasi görüşü, kanaati, inancı ne olursa bunun gerçekten farkında olmamız lazım'' diye konuştu.
Çok anlamlı tören yapıldığını ve ödül alan herkesi tebrik ettiğini aktaran Çiçek, Türkiye'nin Suudi Arabistan ve Katar gibi beleşten bir gelirinin olmadığını, petrol veya doğal gazı satıp devletin çarkını döndürmediğini bu nedenle çalışarak, üreterek ve kazanarak ülkenin bir yere getirilebileceğini vurguladı.
Çiçek, özel sektörün önemine değinerek, Türkiye'nin dünyanın en büyük ekonomileri arasında olmasında, özel sektörün önemli katkısı olduğunu söyledi.
Türkiye'nin daha da ileri noktalara geleceğine inandığını dile getiren Çiçek, şöyle devam etti: ''Yalnız şunu görmemiz lazım. Bu törenleri belli acıların arkasında yapıyoruz. Teröre epey kafa yormuş olan bir insanım. Terör şu an Türkiye'nin önündeki en önemli meseledir. Kim ne derse desin. Teröre bir siyaset adamı olmanın ötesinde; yakınlarını hem asala terörüne hem PKK terörüne vermiş olan bir aileden geliyorum. Bakınız Türkiye'de bir gelenek vardı. TBMM'de başkan seçildiğinde teşekkür konuşması yapar, Genel Kurul Salonunda tebrikleri kabul eder ve hiç vakit kaybetmeden geçici başkandan görevi devralmak üzere başkanlık kısmına geçer. Belki bunun bir istinası oldu. Ben Meclis'e başkan seçildim, 4 Temmuz günü saat 4.30, teşekkür konuşmasından sonra koşa koşa Kocatepe Camii'ndeki bir hemşehrim şehidin cenazesine gittim. Ben terör meselesine yüreği yanarak bakan bir insanım. Herkesin beni öyle anlaması lazım. Türkiye bir yere gelecekse bu belanın üstesinden gelmesi lazım ama bu belayı da iyi tanıması lazım.''
-Milli Savunma Bakanı Yılmaz
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ödenen her kuruş verginin halka hizmet olarak döndüğünü söyledi.
Bakan Yılmaz, 2002 yılında toplanan her 100 liralık verginin 86 lirasının faize gittiğini ifade ederek, ''Geriye kalan 14 lira. 14 lirayla ne kadar hizmet yapılabildiğini biz yaşayarak gördük. 2010 yılı sonunda ise 100 liralık verginin 24 lirası faize gider hale geldi. Sırf faizlerin düşürülmesiyle her 100 liralık vergi diliminden 62 lira, faize ödemek yerine Türkiye'nin eğitimine, sağlığına, altyapı yatırımlarına harcanıyor'' diye konuştu.
Dünyadaki ekonomik kasırganın devam ettiğini vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:''Bu kasırga önüne İspanya'yı, İtalya'yı, Portekiz'i, İrlanda'yı, Yunanistan'ı katmış götürüyor. Slovenya takip ediyor. Bu kasırgaya karşı direnenler var. 1988 yılından bu yana her yıl yüzde 10 civarında büyüyen Çin dahi, artık büyüme hızını düşürdü. Geçmiş yıllarda bu kasırgaya en iyi dayanan ülkelerden biri de Türkiye'dir. 2009 yılı başından bugüne kadar 3.6 milyon kişiye yeni istihdam sağlandı. Geçmiş yıllarda yaşanan yüksek ve kalıcı enflasyon döneminden sonra yıllardır biliyorsunuz, seçim dönemlerinde siyasi parti liderleri enflasyon canavarından bahsederdi. Şimdi böyle bir canavardan bahseden kaldı mı? Türkiye tek haneli enflasyon rakamlarına ulaştı. 2012 Ağustos ayı enflasyon oranı yıllık bazda yüzde 8,9 olarak gerçekleşmiştir. Enflasyon oranının bu yıl sonu itibariyle yüzde 6, önümüzdeki yıl sonu itibariyle de yüzde 5 seviyesine gerilemesi öngörülmekte.''
Bu yılın ilk 7 ayında ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre arttığını vurgulayan Yılmaz, daha fazla üretilmesi ve daha fazla tasarruf yapılması gerektiğini söyledi.
Yılmaz, marifetin iltifata talip olduğunu, üreten, istihdam sağlayan firmaları tebrik ettiğini dile getirerek, ''Herkesin gönlü ferah olsun. Sivas'ın da ülkemin de yarını, ufku da yolu da açıktır'' dedi.
-CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, burada yaptığı konuşmaya TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu Sivas'a bir üniversite kampüsü kurdukları için kutlayarak başladı.
Türkiye'nin büyümesi, gelişmesi ve dünyada söz sahibi olmasının tek yolunun eğitimden geçtiğini belirten Kılıçdaroğlu, insan beyninin dünyanın en değerli stratejik ürünü olduğunu söyledi.
Katıldıkları törende aynı zamanda vergi rekortmenlerine de ödül verileceğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, verginin önemine değindi. Kayıtdışı ekonominin kontrol altına alınmasının gerekliliğine işaret eden Kılıçdaroğlu, ''Vergisini ödeyeni başımızın üstünde tutmak en önemli görevimizdir'' dedi.
Türkiye'nin sorunlarına kendi içinde çare bulmasının gerektiğini de dile getiren Kılıçdaroğlu, Kurtuluş Savaşı mücadelesini veren ve yeni bir cumhuriyet yaratan bir ulusun bunu başarabileceğini belirtti. Mustafa Kemal Atatürk'ün savaş meydanlarında kazanılan zaferlerin ekonomi alanındaki zaferlerle taçlandırılması gerektiğine inandığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, cumhuriyetin ilk yıllarında bu ilke doğrultusunda atılan başarılı adımlardan örnekler verdi.
Güçlü bir ülke için üretim ve istihdamın zorunlu olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, ''Güçlü Türkiye nasıl olur? Hiç kimse kusura bakmasın, elin parasıyla güçlü Türkiye olmaz. Sıcak parayla güçlü Türkiye olmaz. Güçlü Türkiye'nin yolu üretmekten, istihdam yaratmaktan geçer'' dedi.
''Ekonominin kamu görevlisi'' olarak tanımladığı sanayicinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, sanayiciye verilecek desteğin milli politikanın parçası olduğuna işaret etti.
Kılıçdaroğlu, ilkokul yıllarında kendilerine yerli malının öneminin öğretildiğini dile getirerek, ''Benim çocukluğumda okula giderken şu vardı, 'Yerli malı Türk'ün malı herkes onu kullanmalı'. Şimdi yerli malını sanki düşman malıymış gibi atıyoruz, kullanmıyoruz. Yabancı marka hastalığı çıktı. Nasıl oldu bu? Niye biz o güzel kültürümüzden koptuk?'' ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin ekonomisinin güçlü olduğunu ancak yanlış yönetildiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, el birliğiyle bu gücün yeniden ortaya çıkarılması gerektiğine dikkati çekti.
-BBP Genel Başkanı Destici
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de Sivas Kongresi'nin 93. yıl dönümünde Sivas'ta olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.
Sivas Kongresi'nden sonraki süreçte milli iradeye değişik zamanlarda müdahaleler yapıldığını, çeşitli vesayet sistemleri oluşturulduğunu dile getiren Destici, ''Maalesef cunta dönemlerinin, hukuk dışı davranışlarının bedelini ödüyoruz'' dedi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na teşekkür eden Destici, TOBB'un, Türkiye ekonomisinin ilerlemesinde çok büyük katkısı olduğunu bildirdi.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri vergi rekortmenlerine plaket verdi. Daha sonra TOBB ETÜ 4 Eylül Kampüsü'nün protokolü imzalandı.