TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Zenginliğe ulaşmak için dünyadaki ticaretin önü açılmalı


31.05.2012 / İstanbul



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesindeki BM Medeniyetler İttifakı İştirakçiler Forumu'nun ''İttifakın Farkı'' konulu ''Yüksek Düzeyli Müzakere'' toplantısında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Tüketen bir dünya, artan bir dünya nüfusu, buna bağlı olarak da mutsuzluk var. Dünyanın en önemli sıkıntısı fakirlik ve yokluk. Zenginliğe ulaşmak için dünyadaki ticaretin önü açılmalı. Ticaret için de huzura ihtiyaç var'' dedi.​ ​


Hisarcıklıoğlu, dünya nüfusunun her yıl 74 milyon arttığını ifade etti. Son 10 yılda dünyada ekonomik gelişmeye bağlı olarak 1,5 milyar insanın en az gelişmiş toplumlardan orta gelirli topluma yükseldiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, bunun da tüketen kişilerin 1,5 milyar artması anlamına geldiğini söyledi.

Dünyayı önümüzdeki dönemde bekleyen en önemli sıkıntının gıda ve su olacağını belirten Hisarcıklıoğlu, ''Tüketen bir dünya, artan bir dünya nüfusu, buna bağlı olarak da mutsuzluk var. Dünyanın en önemli sıkıntısı fakirlik ve yokluk. Zenginliğe ulaşmak için dünyadaki ticaretin önü açılmalı. Ticaret için de huzura ihtiyaç var'' diye konuştu.

Zenginliğe ulaşmak için insanların daha mutlu olduğu ve işlerinin bulunduğu bir dünya için çaba gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Orta Doğu coğrafyasındaki huzur ve barış, bütün dünya huzur ve barışını etkileyecek'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, İsrail ve Filistin iş dünyasını bir araya getirecek Ankara Forumu'nu oluşturduklarını da anımsatarak, dünyada en çok işsizin olduğu ülkelerden birinin Filistin olduğunu, bu ülkede işsizlik oranının yüzde 54 seviyesinde bulunduğunu anlattı.
Filistin'de 10 bin kişiye iş imkanı sağlayacak bir proje için çalıştıklarını da dile getiren Hisarcıklıoğlu, AB'nin de Türk iş dünyasından özellikle Avrupalı girişimcilerle Türk girişimcilerin Mısır, Tunus ve Filistin'i baz alacak şekilde yeni bir girişim başlatılmasını istediğini söyledi.

Afganistan ve Pakistan arasında güven oluşturmak için iki ülke halkları arasında ekonomik bağların kurulması gerektiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, ilişkileri güçlendiren, düşmanlıkları bitiren ana nedenin ekonomik bağımlılık olduğunu ifade etti.

Gerek Türkiye'de, gerek İslam ülkelerinde kadın girişimciliğini desteklemek için program yürüttüklerini de anlatan Hisarcıklıoğlu, bu alanda başarılı olacaklarına inandıklarını belirtti.
Katılımcılar tarafından Türk-İslam Birliği'nin kurulmasına ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine Hisarcıklıoğlu, ''Birçok bölgesel ittifaklar güvenliği ve ekonomik gelişmeyi sağlıyor. Türkiye, kendi coğrafyasında bölgesel işbirliklerine giderek daha güçlü olmak zorunda. Bu birlikteliğe ihtiyaç var'' dedi.

-Çok dinli ve çok dilli devletler-

Uluslararası Göç Örgütü Genel Direktörü William Lacy Swing de tarihe göre insanların çok hızlı hareket ettiği bir dünyada yaşanıldığına işaret ederek, teknolojinin de mesafeleri küçülttüğünü dile getirdi.
Swing, dünyada artık çok dilli, çok dinli, çok kültürlü devletlerin istisna olmayacağını, norm haline geleceğini söyledi.

-Soru-cevap-

BM Genel Kurul Başkanı Nasır Abdülaziz en-Nasır, Medeniyetler İttifakı'nın rolünün bu dönemde çok önemli olduğunu belirterek, Türkiye'nin çok aktif bir üye olduğunu söyledi.
En-Nasır, İttifak'ın rolünün BM'ye üye devletler arasında büyümekte olduğunu gördüklerini de dile getirerek, Medeniyetler İttifakı'nın kadınların ve gençlerin rolünü önemsediğini belirtti.
Oturumda, BMW Grubu Ticari ve Siyasi İlişkiler Başkan Yardımcısı Bill McAndrews, eski Gülbenkyan Vakfı Başkanı Emilio Rui Vilar da çalışmaları hakkında bilgi verdi.






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA