TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Batmanlı kadınlar tarıma yoğunlaşacak


17.11.2019 / Batman



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Batman Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri çalışmalarını basın ile paylaştı. Tarımda yoğunlaşmak istediklerini söyleyen TOBB Batman Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hülya Çınar, "Yeni projemiz kadınlara sera kurmak. İlk olarak salatalık üretimi yapabiliriz noktasındayız. Çünkü salatalık çok çabuk ürün veriyor, 20 günde ektiğini geri alabiliyorsun. Mantar da olabilir. Onun da kâr marjı yüksek. 15 dönümle başlayacağız. İşler yolunda giderse, 90 dönüme çıkabiliriz. Nane yağı ve lavantayı da araştırdık. Batman'a uygunsa bu ürünlere de yöneleceğiz" dedi.​

-TOBBKGK’nın yapısı

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2007yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulunu (KGK) kurdu. TOBBKGK, Türkiye'nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye'nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK'nm kurul üyeleri iş kadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulunun Türkiye'nin '81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle iş başına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor.

 

-Batmanlı kadın girişimciler anlattı

 

TOBB Batman Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hülya Çınar, yolun başında olan girişimci kadınlardan biri. 24 yaşında olan Çınar, 2014 yılında mimarlık fakültesinden mezun olduktan sonra Batman'da bir süre alternatiflere bakmış. Bu yılın sonunda ise ablasıyla birlikte ofis açarak, kendi işyerinin sahibi olmuş. Çınar, "Ablam da mimar. Ofisimiz 5-6 aydan bu yana faaliyette. Kendi işinin sahibi olma konusunda örnek olarak babam var. Babamın bir halı fabrikası var. Antep'te de faaliyette bulunuyor, bölgede de şubeleri var. Ancak ben halı alanında ilerlemek istemedim. Kendi yolumu çizmek istedim. Ablam da bana katıldı. Babam şu anda kendi işlerinin başında, biz de kendi yolumuzu oluşturmaya çalışıyoruz. Yolum da belli. Mesleki anlamda kendimi geliştirmek istiyorum. Ayrıca akademik olarak ilerlemek istiyorum" diye konuştu.

 

-“Küçük sosyal projelerle başladık”

 

Göreve bu yıl başlayan Çınar, kısa zamandayaptıklarını ve uygulamaya başladıkları projeleri şöyle aktardı: "Öncelikle TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na, Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Abdulkadir Demir'e ve Hal Komisyoncular Derneği Başkanı Abit Taymur'a çok teşekkür ediyoruz. Bize verdikleri ve verecekleri destekler için. Batman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreterimiz Vasfı Demir, bize her zaman destek veren isimlerden. Ona da özel olarak teşekkür etmek istiyoruz. Başladığımızda kurulun geçmişte çok da aktif olmadığını gördük. Hepimiz burada tanıştık ve kısa zamanda iyi bir ekip olduk. Sağlam ilerleyelim dedik. Bunun için küçük ama etkili sosyal projeler geliştirmeye başladık. Bu süreçte birbirimizi de tanımış olduk. Kadınlara ve çocuklara kendi alanlarında ilerlemeleri için yardımda bulunduk. Mesela seçimin ertesi günü bir kermes düzenledik. Cezaevlerindeki kadınların ve çocukların ihtiyaçlarını karşılamak için böyle bir kermes yaptık. Ardından Kadınlar Gününde 'jest olsun, insanların yüzüne bir gülümseme yerleştirsin' diye, kadınlara, onların değerli olduğunu hissettirecek notlar dağıttık. Genç Girişimciler Kuruluyla birlikte, eski bayram tadında bir bayram geçirdik. Kurban Bayramı'nda belirlenmiş ailelere kurban dağıttık. Birebir evlere giderek dağıttık. Böylece bayram sevincini hep birlikte yaşamış olduk."

 

-“Atölyeler kuracağız”

 

“Bu arada 'Batman neye ihtiyaç duyuyoru anlamaya çalıştık. Batman'ın daha içe kapanık bir yapısı var. Kadınların kendi yaptıkları ürünleri satabilecekleri, sosyalleşebilecekleri bir alan yok. Bunları düşünerek, onların ürettikleri ürünleri satacakları ve aynı zamanda birbirimizle zaman geçirebileceğimiz bir alan kurguladık. Oda başkanımız Abdülkadir Demir de destek verdi. Odanın altındaki yeri bize ücretsiz tahsis etti. Bu mekânı çok işlevsel kullanabiliriz diye düşündük. Öğrencilerin de meslek liselerinde yaptıkları ürünleri satabilecekleri bir alan olsun istedik. Ayrıca hafta sonları atölye çalışmaları da yapacağız. Mekânımız çok yeni açıldı. Burası sürekli etkinliklerle dolu olacak. Mesela anne-çocuk günleri olacak, oyuncak yapacaklar. Seramik, atölye, yağlı boya atölyeleri oluşturacağız. Sürekli bir üretim faaliyeti olacak."

 

-“Tarımda da var olacağız”

 

“Tarımda da yoğunlaşmak istiyoruz. Yine oda yönetimimizin büyük bir desteği var. Oda başkanımız Abdulkadir Demir kişisel arazisini bu iş için tahsis etti. Ziraat mühendisi sağladılar, kurul üyelerimizden daha önce tarım alanında çalışan üyemiz yok ama hepimiz öğrenmeye hazırız. Bu kadar teknik destekten sonra, yeni projemiz kadınlara sera kurmak, ilk olarak salatalık üretimi yapabiliriz noktasındayız. Çünkü salatalık çok çabuk ürün veriyor, 20 günde ektiğini geri alabiliyorsun. Mantar da olabilir. Onun da kâr marjı yüksek. Hal Komisyoncular Derneği Başkam Abit Taymur da arkamızda. Ürettiğimiz ürünü alma garantisi veriyor. Bu kadar destekten soma başarısız olma ihtimalimiz gözükmüyor. 15 dönümle başlayacağız. İşler yolunda giderse, bir 90 dönümlük yerin daha verilebileceğini belirttiler. Nane yağı ve lavantayı da araştırdık. Batman'a uygunsa bu ürünlere de yöneleceğiz. Bizler kendimizi şanslı hissediyoruz. Dinamik yapımız var ve çok güzel bir destek görüyoruz. Daha yapacak çok işimiz var."

 

-Nasıl girişimci oldular?

 

Sümeyye Altundal: “Ben esnafım. Uzun yıllar babamla birlikte çalıştık. İki yıl oldu yeni bir yol çizdim ve kendime dükkân açtım. Bir de yabancı bir ortağım var. Ortağım Arap. Onunla hikâyemiz de erkek kardeşim sayesinde başladı. Erkek kardeşim tanışıyor ve ona bir iş yeri açmak istediğini söylüyor. Sonunda birlikte ortak olarak Batman'da bir lokanta açtık. Lokanta sektörü bana çok uzak değil. Babam da pastane istetiyordu, sonrasında kafe-restoran açtık, şimdi de böyle devam ediyoruz. Restoranımızda Büryan gibi Arap kültürüne özgü bir yemeğimiz var. Büryan özel bir yemek. Bunun için 3 metrelik bir kuyu açtırdık. Bu kuyuya 3 saat boyunca etleri koyuyoruz ve dışarıdan herhangi bir katkı maddesi olmaksızın, yemeğimizin kendi yağıyla pişmesini bekliyoruz. İddialıyız, Türkiye'nin en nadide, en kıymetli ustalarından biriyle çalışıyoruz. Paça çorbamız da Batman'da çok meşhur. Çoğu zaman kendimi de mutfakta buluyorum. Salatalar, soslar gibi konularda kendime çok güveniyorum. Bundan sonraki aşamada planımız İstanbul'da da şube açmak. Kadıköy'de açmayı düşünüyoruz.”

 

Şevin Kavuş: “25 yaşındayım ve mimarlık fakültesi mezunuyum. Ben de memleketimde yaşamayı tercih edenlerdenim. Aralık ayında kendi ofisimi açtım. Hülya başkanla birlikte de iş yapıyoruz. Babam müteahhit. Bu mesleği seçerken onun yönlendirdiğini düşünüyorlar. Aslında hiç ilgisi olmayan bir şey. Ben tasarım yapıyorum ve bu işi seviyorum. Şu anda da babamın aldığı çeşitli işleri düzeltiyorum ama kendi alanımda çalışmak beni fazlasıyla mutlu ediyor. Yola çıkarken, 'Babam olmadan kendimi kanıtlamak istiyorum' diye yola çıktım. Biz 6 kız kardeşiz, bir de erkek kardeşimiz var. Tüm kız kardeşlerim memur. Evde de böyle bir hava var. Hatta annem bana 'Sen de memur olabilirdin. Hâlâ şansın var' der. Ama ben hiç öyle hissetmedim. Tasarımcı bir ruh taşıdığım ve kendime güvendiğim için serbest çalışmaya başladım. Yolun daha çok başındayım, henüz bir yıl oldu. İnanıyorum ki, kendimi daha da göstereceğim ve geliştireceğim. Buraya başlarken, babama dedim ki 'Hiç destek istemiyorum, kredi alarak ofisimi kurmak istiyorum.' Nitekim kredi çektim ve yola öyle çıktım. Biraz Batman'ın ortamım da bilmek gerekiyor. Burada kadınlar içe kapanık yaşıyorlar. Bizse kadınların dimdik ayakta durabileceğini göstermek istiyoruz. 'Batman'da kadınlar var ve güzel işler yapıyorlar' demelerini istiyoruz. 'Mimar Şevin iyi işler yapıyor' desinler. İnanıyorum ki, yolumuz açık.”

 

Kübra Başaran: ' “Ben de mimarım. İki yıldır Batman'dayım. Trabzon'da okudum ama ailem burada olunca dönüp, tekrar memleketime gelmeyi tercih ettim. Özel sektörde kendi işimde çalışmayı her şeye tercih ediyorum. İnşaat sektörü erkek egemen bir sektör. Ama inatçıyım ve kendi işimi yaparak, Batman'da var olmak istiyorum. Baktığınızda 3 rakip mimar bu çatı altında buluştu, ama birlikte güzel işler yapıyoruz. Kurulla ilgili olarak da 'Kadınlar için bir şeyler yapmak ister misin' dediler. 'Neden olmasın' diye düşündüm. İnsanlara dokunmak gerekiyor. Batman küçük bir şehir. Eksikliklerimiz var. Bu nedenle köşeme çekilmektense, sahada koşuşturmayı tercih ettim.”





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA