TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meclisi toplantı


26.10.2018 / İstanbul



TOBB Türkiye Konfeksiyon ve Hazır Giyim Meclisi toplantısı Meclis Başkanı Şeref Fayat başkanlığında sivil toplum kuruluşları ve sektörün üst düzey temsilcilerinin katılımıyla sektördeki son gelişmeleri görüşmek üzere İstanbul’da gerçekleştirildi.​

Toplantıda Meclis Danışmanı Can Fuat Gürlesel, 2018 yılına ait sektörel değerlendirmelerin yer aldığı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda Gürlesel şu bilgileri paylaştı:

 

“Konfeksiyon ve Hazır Giyim sektörü yılın ilk 8 aylık sürecinde büyümeye devam etmiştir.  Yılın ilk 8 ayında ihracat miktar olarak yüzde 4,4 ve değer olarak ise yüzde 4,0 artarak 11,81 milyar dolara ulaşmıştır. İhracat birim fiyatları dolar cinsinden yüzde 0,4 gerilemiştir. 15,25 dolar/kilogramdan 15,20 dolar/kilograma inmiştir. İhracat değer ve birim fiyat artışında Euro dolar paritesinin Euro lehine ilk 8 ayda yüzde 8,6 değer kazanması da olumlu katkı yapmıştır. Sanayi üretimi ilk yarıyılda yüzde 10,2 yükselmiştir. İç pazarda da 2017 yılının ilk 8 ayına göre nominal olarak yüzde 12, reel olarak ise yüzde 3 büyüme gerçekleşmiştir”.

 

Meclis üyeleri 2018 yılını etkileyen unsurlar hakkında değerlendirmelerde bulunarak, alınması gereken önlemler üzerinde durdu. Ayrıca toplantıda, Döviz cinsinden yapılmış sözleşmelerde 1 ay içinde Türk Lirasına dönüş düzenlemesinin birçok sıkıntı yarattığına ve sözleşmelerde hangi döviz kurundan Türk Lirasına dönüleceğinin belirsiz olduğuna dikkat çekilerek, tanınan 1 ay sürenin de çok kısa olmasından dolayı uygulamanın 1 Ocak 2019 tarihine ertelenmesinin sanayici açısından gerekliliği üzerinde duruldu.

 

Toplantıda değerlendirilen bir diğer konu ise KDV alacakları oldu. Üretici ve ihracatçıların birikmiş KDV alacaklarına ilişkin acil düzenlemeler yapılarak firmaların rahatlatılması gerektiğini belirten meclis üyeleri, öncelikli beklentilerinin KDV alacaklarının üreticilere nakit olarak ödenmesi olduğunu dile getirdi. Diğer öneriler olarak da kesinleşmiş KDV alacaklarının bankalar nezdinde teminat olarak sayılabileceği veya kesinleşmiş KDV alacaklarının firmaların diğer kamu yükümlülüklerinden doğan ödemelere mahsup edilebileceği değerlendirildi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA