TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Oda/borsa araştırması Mardin’de bilinçli tarım ve hayvancılık yapılmadığını ortaya koydu


18.09.2018 / Mardin



Mardin İli/İlçeleri Odaları/Borsaları (Kızıltepe Ticaret Borsası, Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası, Nusaybin Ticaret Borsası, Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası), Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) ile işbirliği yaparak Mardin’in tarım ve hayvancılık yapısına ilişkin bir saha çalışması gerçekleştirdi.​

TOBB/TEPAV ile Mardin İli/İlçeleri Oda/Borsa Akademik Danışmanı ve MAÜ İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Behzat Ekinci’nin koordinasyonuyla ve İktisat Bölümü öğrencilerinin katkılarıyla yürütülen bu araştırma, Mardin İli/İlçeleri Odalarının/Borsalarının Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) ile ortak çalışması niteliğinde.

 

Mardin’de 19-22 Nisan 2018’de düzenlenen 5.Uluslararası Mardin Tarım Ekipmanları, Gıda ve Hayvancılık Fuarı’nın (Magrotex 2018) katılımcı firmalarıyla gerçekleştirilen bu saha çalışması ile Mardin’in tarım ve hayvancılık yapısına ilişkin sorunlar, bu sektörlerle yakından ilgili firmaların bakış açısıyla tespit edilerek ilgili çözüm tekliflerinin ortaya konulması amaçlanmaktadır.

 

16’sı Mardin’den, 19’u Mardin dışından (Diyarbakır, Urfa, Antep, Antakya, Adana, Mersin, Antalya, Ankara, Manisa) olmak üzere toplamda 35 Fuar katılımcısı firma ile, yüzyüze anket usülüyle gerçekleştirilen araştırmada şu 2 ana soruya cevap bulunmaya çalışıldı.

  1. Mardin’deki tarım ve hayvancılık yapısına dair değerlendirmeleriniz (kapasite/sorunlar) nelerdir?
  2. Mardin’deki tarım ve hayvancılık yapısına dair sorunların giderilmesine yönelik neler yapılabilir?

 

Anket kapsamında verilen cevaplar harmanlandı ve genel durum tespiti yapılarak değerlendirmeye tâbi tutuldu. Araştırma ile ortaya çıkan sonuçlar ve ilgili teklifler şöyledir:

 

  • Firmalar, Mardin’in yüksek bir tarım ve hayvancılık potansiyelinin varlığını kabul etmekte fakat bu kapasitenin yeterince ve etkin bir şekilde kullanılamadığına dikkat çekmektedir. Nitekim, tarım açısından Çukurova’dan sonra en önemli bölgelerden olmasına rağmen Mardin’de çiftçilerin bilinçli bir tarım icra etmediğine vurguda bulunmaktadırlar. Firmalar ayrıca, Mardin’in tarım ve hayvancılık alanındaki temel sorunları arasında su/sulama eksikliğini ve elektrik kesintilerini dile getirmektedir.

 

  • Firmalar, Mardin'deki gıda, tarım ve hayvancılık yapısına dair sorunların giderilmesine yönelik birtakım tekliflerde bulunmaktadır. Bunlardan bir kısmı şöyledir: Elektrik kesintileri giderilmelidir, GAP Projesi derhal tamamlanmalıdır, Köy meraları genişletilmelidir, Yasaklı alanlara giriş izni verilmelidir, Çiftlikler kurulması özendirilmeli ve bunlara teşvik sağlanmalıdır, Mardin’de yetişen buğdayın ve üretilen bulgurun yurt dışında tanıtımı yapılmalıdır, Mardin’de ve civarında zeytinciliğe özel önem verilmelidir, Bölgede sebze yetiştiriciliğine ağırlık verilmelidir, Çiftçilere toprağı işleme, sulama vb. hususlarda eğitim programları düzenlenmelidir, Hayvancılık sorunlarına dair saha çalışmaları yapılmalı ve etkin bir faaliyet için fizibilite etüdü gerçekleştirilmelidir, Ziraat Fakültesi kurulmalıdır.

 

Araştırma ile elde edilen bu sonuçlar ve değerlendirmeler; ilgili kişiler, kurumlar ve kamuoyu ile paylaşılarak Mardin’in tarım ve hayvancılık yapısının daha da iyileştirilmesine katkı sağlanması hedeflenmektedir.

 

Mardin İli/İlçeleri Odaları/Borsaları; Mardin Artuklu Üniversitesi ve benzeri kurumlarla işbirliği yaparak şehre ilişkin tespitler, değerlendirmeler ve teklifler içeren bu tür çalışmalara devam edeceklerini belirtti.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA