TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

OSBÜK İç Anadolu Bölge Toplantısı Kayseri OSB’de yapıldı


13.09.2018 / Kayseri



Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından düzenlenen ‘OSBÜK İç Anadolu Bölge Toplantısı’ Kayseri OSB ev sahipliğinde gerçekleştirildi.​

Toplantıya, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Büyüksimitci ve Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Kayseri Milletvekilleri Dursun Ataş, Baki Ersoy, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik,  OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü, Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, OSBÜK Yönetim Kurulu Üyeleri ile 13 bölge ilinin 53 organize sanayi bölgesinin başkanları ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

 

OSB'ler arasında işbirliğinin geliştirilmesi, problemler ve çözüm önerilerine dair güncel değerlendirmelerin yapıldığı toplantının açılış konuşmasını Kayseri Organize OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan yaptı.

 

Başkan Nursaçan içerisinde yaşadığımız coğrafyada değişim ve gelişime ayak uydurulması gerektiğini hatta değişim ve gelişimi takip etmenin yeterli olmayıp bizzat öncü olunması gerektiğini vurguladığı konuşmasında Kayseri OSB olarak yılmadan ülke geleceğine yatırım yapmaya devam edeceklerini söyledi.

 

Programda konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyüksimitçi ise Kayseri'nin Türkiye'de sanayisi gelişmiş 6. il konumunda olduğunun altını çizerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

"Kayseri sanayisinin köklerine bakacak olursak 6 Ekim 1926 tarihinde Kayseri'de Tayyare ve Motor Türk A.Ş. uçak fabrikasını görüyoruz. Bu fabrika 1 yıl içerisinde 3 farklı sınıf uçağın üretim, montaj, bakım ve onarımlarına başlıyor. 1931 yılında Milli Savunma Bakanlığına devrolan Kayseri Tayyare Fabrikası ayda 4 uçak üretebilecek kapasiteye ulaşıyor ve 1932-1942 yılları arasında 200 adet uçak üretimi gerçekleştiriliyor. Günümüzde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terörle mücadele kapsamında kullanılmak üzere Hava Kuvvetleri Komutanlığı operasyonlarına destek amaçlı ağır nakliye uçakları C-160'lar ve A 400 M uçaklarının C seviyesi bakımları Kayseri'de yapılmaktadır. Yine 1926 yılında kurulan Ana Tamir Bakım ve Onarım Merkezi ise kurulduğu yıldan beri askeri sanayiye başarılı bir şekilde hizmet etmektedir. 1935 yılında Sümerbank Bez fabrikası, 1950 Birlik Mensucat iplik ile Orta Anadolu İplik ve Dokuma fabrikaları ile tekstil sektöründeki ilk yatırımlar yapılıyor. Bunları Şeker Fabrikası, Çinkur Çinko Kurşun işletmesi, Meysu Meyve Suyu Fabrikası, Hes Hacılar Kablo fabrikası ve Taksan Takım Tezgahları gibi büyük sanayi yatırımları takip ediyor. Tüm bu yatırımlar ilimizdeki Organize Sanayi Bölgelerinin ve Küçük Sanayi Sitelerinin altyapısını oluşturmaktadır. Kayseri, sanayi siciline kayıtlı sanayi işletmesi sayısı 2017 itibariyle 3 bin 645 firmadır. Türkiye'deki toplam sanayi işletmesi içerisinde yüzde 3'lük bir pay ile Kayseri, (İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir ve Konya'nın ardından) ülkemizde sanayisi gelişmiş 6. il konumundadır”.

OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü de yaptığı konuşmada, döviz, faiz ve enflasyonun yükselişinin üretim hayatını olumsuz yönde etkilediğini ancak bu sürecin sonunda ülkenin daha da güçleneceğinin altını çizerek, "OSBÜK olarak son bir yılda Marmara, Doğu Anadolu, Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizdeki 216 OSB'mizle bir araya geldik. Bugün de, İç Anadolu Bölgemizdeki 13 şehirde 53 OSB'mizle İç Anadolu Bölge İstişare Toplantısındayız. Bir süredir ekonomide türbülanslı bir dönem yaşıyoruz biliyorsunuz. Döviz, faiz ve enflasyondaki yükseliş, sanayimizi, üretim hayatımızı olumsuz yönde etkiliyor. Maliyetlerimiz artıyor, öngörülerimiz zayıflıyor. Türkiye'nin üreten gücü OSB'ler olarak, bu süreçten en fazla etkilenen camiayız diyebilirim. Özellikle elektrik ve doğalgazda artan maliyetler, hepimizi, tüm işletmelerimizi zora sokuyor. Buna kur baskısını, politik gerilimleri ve küresel ekonomiden kaynaklı sebepleri de eklediğimizde işletmelerimiz için gerçekten çok zor bir dönemin içerisindeyiz. Peki bu dönemi nasıl aşacağız? 1994'te, 2001'de, 2007'de nasıl aştıysak, bu süreci de öyle aşacağız. Doğru politikalarla, özel sektörü daha fazla destekleyerek, sanayi üretimine daha fazla sarılarak, başta kamu olmak üzere tasarrufu önceleyerek, verimlilik esaslı çalışarak aşacağız. Yeni yatırımları teşvik ederken, mevcut işletmelerimizi daha fazla koruyarak, geliştirerek aşacağız. Ar-Ge'yi, tasarımı, kaynak verimliliğini eskisinden daha fazla öncelemek zorundayız. Çünkü dünyada bol para dönemi kapandı, kıt para dönemi başladı. Her birimiz kendi hayatımızda, kendi işletmelerimizde artık bu gerçeği kabul ederek, eski alışkanlıklarımızı gözden geçirmek, yatırımlarımızı nasıl daha verimli hale getirebiliriz diye özel bir başlık açmak zorundayız. Ben inanıyorum, Türkiye bu sürecin sonunda Allah'ın izniyle güçlenecek" ifadelerini kullandı.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede de, Kayseri'nin mobilya sektörünün devi olduğunu belirtti.

 

Büyükdede, "Yıllarca bizler elimizdeki değerleri kaybederek geldik. Türkiye uçak yapıyordu. Burada paraşüt yapılıyordu. Kayseri çok büyük bir endüstrinin merkeziydi. Bugün buraya gelince geçmişteki bu kadar emeğin nasıl heba edildiğini ve neleri kaybettiğimiz çok daha yakından görme fırsatımız oldu. Biz de bir makine üreticisiyiz. Türkiye'nin bu sektörler de geçtiği dönemi yaşayarak geldik. Bugün bu kaybettiğimiz değerleri yeniden nasıl kazanırız, buralar nasıl endüstri yerlerine getirilir? Kayseri'de muhteşem bir geçmiş var. Olaya ben sadece OSB gözüyle bakmıyorum. Kayseri'de derli toplu küçük sanayisiyle bir OSB düzeni var. OSB'ler kendini derli toplu düzenli bir şekilde çalışan alanlar oldukları için diğerlerinin hiç böyle bir şansı yok. Olaya Türkiye ufkunda baktığımız zaman daha büyük sanayicilerle ilgili daha geniş kapsamlı problemlerle karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Sadece konulara ve problemlere odaklandığımızı görüyoruz. Bu OSB içerisinde bir imar problemi varsa oturalım ve sadece imar planını düşünelim. Elektrik problemi varsa oturalım sadece onu düşünelim. Sanayiciyi nasıl koruyup kollayacak mekanizmalar kuracaksak oturup onu dizayn edelim ve sadece onun üzerine gidelim" şeklinde konuştu.

 

Sanayicilerin memleketin belkemiği olduğunun altını çizen Vali Süleyman Kamçı, sanayicilerin gerçekleştirdiği yatırımların şehir ve ülke için istihdam anlamında büyük önem arz ettiğini söyledi.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA