TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Konfeksiyon ve Hazır Giyim Meclisi’nden Müsteşar Şenel’e ziyaret


09.02.2018 / Ankara



Türkiye Konfeksiyon Ve Hazır Giyim Sanayi Meclisi Heyeti Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel’i makamında ziyaret ederek hazır giyim sektörü ve yatırım teşvikleri için değerlendirmelerde bulundu. Heyette; Meclis Başkanı Şeref Fayat, Meclis Başkan Yardımcısı Gıyasettin Eyyüpkoca, Meclis Üyeleri İsmail Kısacık, İrfan Özhamaratlı ve Ramazan Kaya yer aldı. Heyet Bakanlığın 5746 sayılı “Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunun yürürlüğe girmesi için verdikleri destekten ötürü Müsetaşar’a teşekkürlerini de sundu.​

Hazır giyim sektöründe hali hazırda uygulanmakta olan güncel yatırım teşvik sistemine ilişkin değerlendirme ve önerilerin bulunduğu dosyayı Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel’e teslim eden heyet, görüşmede konu ile ilgili beklentilerini de iletme fırsatı buldu.

 

Meclis Başkanı Şeref Fayat sektörün hali hazırda kurulu kapasitesinin bulunduğu büyük şehirlerde de desteklenmesinin katma değerli üretimin sürekliliğinin sağlanması açısından çok önemli olduğunu belirterek, Cazibe Merkezleri kapsamında yer alan bölge ve illerde yüksek adetli standart/basic ürünlerin üretiminin sağlanabileceğinin altını çizdi. Şeref Fayat, Cazibe Merkezlerinin kapsamının ilçe bazında genişletilmesiyle, üretimin istihdamın ayağına götürülerek yatırımın kolaylıkla istihdama dönüşebileceğini ifade etti.

 

Meclis Başkan Yardımcısı Gıyasettin Eyyüpkoca ise Laleli sanayisinin sektörün doğası gereği İstanbul’da kalmak zorunda olduğunu bildirdi. Burada oluşturulan sistemde alıcı ile satıcının birebir buluşabildiğini, günübirlik üretimle müşterinin talebinin karşılandığını ve model ve trend bazında farklı taleplerin hızlı bir şekilde müşteriye teslim edilebildiğini anlatan Eyyüpkoca, sektörü bu yönde destekleyecek teşviklerin de uygulamaya alınmasının önemine dikkat çekti.

 

Sektörün çevreye zararlı olmadığına, atıklarının bile değerli olup kullanılabildiğine ve kadın istihdamı konusunda sağladığı yüksek rakamlara dikkat çeken Meclis Üyesi İrfan Özhamaratlı ise, global anlamda moda alanında söz sahibi olmaya başlamışken amacın, daha fazla ürün üretmek değil, tasarım ağırlıklı ve katma değeri yüksek ürün üretmek olması gerektiğini belirtti. Katma değeri yüksek ürünlerin de tasarım değeri yüksek ürünler olduğuna işaret eden İrfan Hamaratlı, tasarımcıların büyükşehirlerden koparılamayacağını ve tasarımın olmazsa olmasının büyükşehirler olduğunu sözlerine ekledi.

 

Sektörün istihdamında kadın işçilerin yoğunluğuna dikkat çeken Meclis Üyesi İsmail Kısacık, teşviklerin sağlandığı illerde OSB’lerin şehir merkezlerinden uzakta olmasından dolayı işçi bulmakta zorlandıklarını ifade etti. İşçilerin merkezdeki atölyelerde daha zor ve düşük şartlarda çalışmayı kabul ettiklerini, daha iyi şartlar sağlamalarına rağmen merkeze olan uzaklıktan dolayı işçi bulamadıklarını belirten İsmail Kısacık, cazibe merkezleri teşviklerinin kapsamının genişletilerek sadece OSB’lerin değil teşviklerin sağlandığı illerin ilçe ve kasabalarının da kapsama alınmasıyla bu durumun aşılabileceğine dikkat çekti.

 

Meclis Üyesi Ramazan Kaya sektörün ihracatının %70inden fazlasını AB ülkelerine yaptığını, AB ülkelerinin ülkemizi tercih etmesindeki en büyük sebebin yakın pazar konumunda ve müşterilere kısa terminli ürün teslimi sağlayabiliyor olmamız olduğunu, bu durumun sürdürebilirliğinin sağlanmasının çok önemli olduğunu belirtti. Ramazan Kaya İzmir ve İstanbul gibi şehirlerde tasarım ve organizasyon anlamında iyi koordine olarak sektörün lojistik anlamda müşteri avantajını koruması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Cazibe merkezlerine ilişkin son durum hakkında heyetin sorularını yanıtlayan Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, sektörün taleplerini değerlendirmeye alacaklarını iletti.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA