TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

ABD ile 'girişimciler arasındaki ilişkiler'e odaklanmalıyız


15.07.2011 / İstanbul



DEİK tarafından İstanbul’da düzenlenen ve ABD Dışişleri Bakanlığı Ekonomi, Enerji ve Tarımdan Sorumlu Müsteşarı Robert Hormats’un konuk olduğu toplantıda konuşan TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD pazarına girmenin önemine işaret ederek, bu pazarda varlık göstermenin Türkiye’nin gelişim meselesi olduğunu vurguladı. ​


TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ABD pazarını bilmediğini ve bu pazarda başarılı olmadığını, ABD piyasasının sadece 4-5 eyaletinde etkin olmaya çalıştığını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ABD'ye ihracatının 2000'li yılların başında toplam ihracatın yaklaşık yüzde 11,2'si ve 3,13 milyar dolar iken, 2010 yılında 3,7 milyar dolar düzeyinde ve yüzde 3 oranında kaldığını anlattı. Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

''Mevcut ABD gümrük yasalarına göre halen ABD'ye ithal edilen eşyaların yüzde 65,8'i gümrük vergisine tabi değildir. Bu oranın rakamsal anlamı, 1 trilyon 244 milyar dolardır. ABD'ye gümrük vergisiz olarak ihraç edilebilecek Türkiye menşeli eşya sayısı 2010 yılında 11 bin 924 adettir. Peki, biz ABD'ye gümrük vergisiz ne kadar mal satabiliyoruz? Bu potansiyelin ne kadarını kullanabiliyoruz? Sadece 2 bin 309 üründe ABD'ye gümrük vergisi olmadan ihracat yapabildik. Bunun da parasal değeri 2,5 milyar dolardır.

Çin'in ABD'ye gümrük vergisi olmadan sattığı malların toplam değeri nedir? 2010 yılında Çin, ABD'ye gümrük vergisi olmadan 290 milyar dolarlık mal satmıştır. 2010 yılı içinde, Çin 13 bin 181, Almanya 10 bin 159 ve Güney Kore 7 bin 470 çeşit ürünü ABD'ye ihraç ederken, Türkiye sadece 4 bin 4 çeşit ürün satabilmiştir.''

ABD pazarında varlık göstermenin, Türkiye'nin gelişim meselesi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ''Bunu da daha yüksek teknoloji ürünü satarak başarabileceğimize inanıyorum. Bunun için de Türk ve Amerikan girişimcilerini bir araya getirmeli ve birlikte üretim yapmalarına imkan sağlamalıyız'' dedi.
Hisarcıklıoğlu, Türk-Amerikan ortaklığında odaklanılması gereken alanı, ''girişimciler arasındaki ilişkiler'' olarak tanımladı.

- ABD Dışişleri Bakanlığı Ekonomi, Enerji ve Tarımdan Sorumlu Müsteşarı Robert Hormats

ABD Dışişleri Bakanlığı Ekonomi, Enerji ve Tarımdan Sorumlu Müsteşarı Robert Hormats ise konuşmasında, canlı bir özel sektör liderliğinde büyümenin, Türkiye ve ABD'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki ortak stratejik menfaatlerini destekleyeceğini söyledi.

Hormats, ABD için, Türkiye ile arasındaki ekonomik, güvenlik ilişkilerinin önem taşıdığını ifade ederek, ''Türkiye-ABD ortaklığı kritik öneme sahip. ABD ve Türkiye, refaha kavuşmak için birçok amaç için birlikte hareket edebilir'' dedi.

Türkiye'nin küresel bir oyuncu olmaya başladığını, ekonomik bağlarının genişlediğini dile getiren Hormats, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da Türkiye'nin rolünün ve liderliğinin önem taşıdığını belirtti.

Hormats, ABD ve Türkiye arasındaki yatırım olanaklarını artırmaya çalıştıklarını ifade ederek, 2009-2011 yıllarının ilk ayları kıyaslandığında iki ülke arasındaki ticarette meydana gelirken, Türkiye'nin ihracatının yüzde 34, ABD'nin ihracatının yüzde 71 artığına işaret etti.

İki ülkenin, şirketleriyle birlikte Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da ekonomik fırsatları değerlendirebileceğini kaydeden Hormats, ''Canlı bir özel sektör liderliğinde büyüme, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki ortak stratejik menfaatlerimizi destekler. Türkiye'nin bölgede oynayacağı rol, paylaşacağı değerli tecrübeleri var'' diye konuştu.

Hormats, işbirliği için önemli konulardan birinin, girişimciliğin teşvik edilmesi olduğunu, iki ülkenin birlikte, başarılı girişimci ekosistemleri oluşturup, bunları dünyayla paylaşabileceğini söyledi.

ABD'nin Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da girişimci ekosistemini geliştirmek için çalışmaları bulunduğuna değinen Hormats, ''Bölgede istikrar ABD ve Türkiye için çok önemli. Bu alanlarda çalışmak iki tarafın da menfaatine'' dedi.

Hormats, Ortadoğu'daki büyümenin, Türkiye'nin komşularındaki gelişmenin, Türkiye'yi destekleyeceğini söyledi.

ABD'nin küresel girişimci programının, Türkiye'de bir süre önce tanıtıldığını kaydeden Hormats, şöyle devam etti:
''Türkiye'nin girişimci ekosistemi çok gelişmiş. İki ülke bölge çapında birlikte çalışabilir. ABD'nin, Mısır'da melek yatırımcıları var. Türkiye'dekileri de bizi katılmaya davet ediyoruz. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da kullanılmayan kaynak, halkın yeteneğidir. Sadece ABD girişimi olarak değil, Türkiye ile de ortaklıkla bunu yapmayı arzu ediyoruz.''





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA