TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Dayanıklı Tüketim Malları Meclisi, sektörün gündemindeki gelişmeleri ele aldı


09.08.2016 / İstanbul



TOBB Türkiye Dayanıklı Tüketim Malları Meclisi, Temmuz ayı toplantısını İstanbul’da gerçekleştirdi. Toplantıda; geçen bir aylık zamanda TOBB nezdinde ilgili Bakanlıklara iletilen çalışmalar hakkında bilgi verildikten sonra, gündem maddeleri kapsamındaki konular görüşüldü.​

Son dönemde Türkiye’de; şirketler özelinde en önemli riskin şirket borçları olduğuna dikkat çekilen toplantıda, özellikle döviz cinsinden borçlar ve bu kapsamda karşı karşıya kalınan riskler ile ilgili bir sunum gerçekleştirildi. Türkiye’deki ekonomik görünümü anlatan sunumdan sonra; dayanıklı tüketim sektör özelindeki gündem maddelerine geçildi.

 

Meclis üyesi firma ve kurumların, konusunda yetkin temsilcileri tarafından çeşitli sunumların yapıldığı toplantıda; ilk olarak beyaz eşya ihracat verilerinin güncel durumu paylaşıldı. Daha sonra; Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Su Kanunu Tasarısıyla ilgili bilgilendirmede bulunuldu. Kanun tasarısının amacının; su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi, iyileştirilmesi, ihtiyaç önceliklerine uygun olarak sürdürülebilir bir şekilde kullanımını sağlamak üzere, havza ölçeğinde yönetiminin bütünlük arz edecek şekilde sağlanması olduğuna dikkat çekildi. Tasarının kapsamı ve getirdiği yeniliklere değinildi. Su kullanımında verimlilik artışlarının teşvik veya fiyatlandırmada indirim şeklinde ödüllendirilmesi gerekliliğini de içeren görüşün Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na iletilmesine karar verildi.

 

Dayanıklı tüketim malları sektöründeki öneminin yanında, adil bir piyasa düzeninin oluşturulması, yerli ürünlerin dünya piyasalarındaki güvenilirliğinin artırılması ve marka imajının güçlendirilmesi bakımından da büyük önem taşıyan piyasa gözetimi ve denetimi konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.

 

-Yetkisiz servislerin durumu

 

Toplantıda ayrıca, özel servis olarak hizmet veren yetkisiz servislerin; müşterilere, firmalara ve markalara verdiği zararlar görüşüldü. Bu konuya dikkat çekmek amaçlı hazırlanan sunumda, yetkisiz servislerin şirket logolarını ve markalarını kullanmak suretiyle piyasada “haksız” rekabete sebebiyet vermesinin yanında; standart dışı parçaların kullanılması nedeniyle  can ve mal kaybı ihtimaline işaret edildi. Bu kapsamda yapılabilecekler değerlendirildi. Bu konu özelinde; rekabet hukuku, can ve mal güvenliği, fikri ve mülkiyet hakları konusunda araştırma yapılıp, bu kapsamda edinilen bilgiler neticesinde, ilgili mercilere iletilmek üzere bir öneri metni hazırlanmasına karar verildi.

 

Beyaz Eşya Yan Sanayi Strateji Belgesi’nin çalışma süreci ve Belgenin 2. Revizyonu hakkında da bilgi verilen toplantıda; son olarak; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB Mali Programları Daire Başkanlığı tarafından; Avrupa Birliği’nin ülkemize yönelik mali yardımlarını kapsayan Katılım Öncesi Yardım Aracı (Instrument for Pre-Accession Assistance – IPA) ve bu kapsamda Bakanlık tarafından yürütülen IPA ve Bölgesel Rekabet Edebilirlik Projesi hakkında bilgilendirmede bulunuldu. Programın çatı bir program olması ve farklı birçok sektöre katkı sağlayabilecek esnek bir yapısı olduğuna dikkat çekildikten sonra;  IPA Projelerinde fonlama sistemi hakkında bilgi verildi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA