TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

ABD’li medikal teknolojileri firmaları yeni işbirliği arayışında


05.05.2014 / Ankara



ABD Medikal Teknolojileri Heyeti TOBB’da düzenlenen Türk sağlık sektörüne ilişkin toplantıya katıldı. TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak toplantıda yaptığı konuşmada “TOBB olarak, sağlık endüstrilerinin, önümüzdeki dönemde Türkiye ekonomisinin ihtiyacı olan yeni büyüme modeli ve yüksek teknolojiye geçiş süreci için oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.​

Amerikan Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği organizasyonunda, 4-8 Mayıs 2014 tarihlerinde medikal ekipman, sağlık bilişimi ve mobil sağlık alanlarında faaliyet gösteren 17 Amerikan medikal teknoloji firması, hızla büyüyen Türk sağlık sektörünü daha yakından tanımak ve Türkiye’de beraber iş geliştirebilecekleri iş ortakları ile tanışmak amacıyla Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında TOBB’da düzenlenen toplantıya katıldı. TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak’ın evsahipliği yapacağı toplantıda; ABD heyetine, Küresel Pazarlar için Ticaretten sorumlu ABD Bakan Yardımcısı Arun Kumar başkanlık etti. Toplantıya Sağlık Bakanlığı, TOBB Türkiye Sağlık Kurumları Sektör Meclisi ve TOBB Türkiye Medikal Sektörü Meclisi temsilcileri de katıldı.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, TOBB’un yapısı hakkında bilgi verdi. TOBB’un 1.5 milyon üyesiyle ticaretin ve sanayinin gelişmesi için gece gündüz çalışan özel sektörün şemsiye kuruluşu olduğunu vurgulayan Budak, “Türkiye sahip olduğu müthiş müteşebbis ruhla 152 milyar dolar ihracat yapan bir ülke haline geldi.Dünyanın her yerine mal satıyoruz. Bugün Avrupa’da satılan her üç beyaz eşyadan bir tanesi Türk malı. İhracatımızın %15’ini yüksek teknoloji ürünleri oluşturuyor. Türk iş adamlarının gitmediği, mal satmadığı yer yok” dedi.

 

İki ülkenin daha derin iktisadi ilişkiler kurması gerektiğine işaret eden Budak, “O yüzden Türk Amerikan ilişkilerinin iktisadi boyutunun derinleştirilmesi ve çeşitlendirilmesi, öteden beri birliğimizin öncelikleri arasında yer alıyor. Bu yönde, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, Ticaret Müşavirliği ve ABD Ticaret Odası ile bir dizi çalışma ilişkisi içindeyiz. Hükümetlerimizin ilişkileri dayandırdığı yasal ve kurumsal yapı, biz iş dünyasına, giderek iyileşen bir iş ortamı sağlamıştır. Ticaret hacmi artıyor. ABD’den Türkiye’ye doğrudan sermaye yatırımları giderek daha büyük boyutlara ulaşıyor” dedi.

 

-İşbirliği yapılacak çok alan var

 

Karşılıklı iktisadi ilişkilerin, iki ülke kapasitesinin çok gerisinde bulunduğuna değinen Budak, işbirliği yapılacak, birlikte çalışılacak çok alan bulunduğunu, ikili düzeyde de üçüncü ülkelerde de geniş fırsatlar olduğunu vurguladı.

 

Budak şöyle konuştu: “Biz, TOBB ve ABD Ticaret Odası olarak, ilişkilerimizin ticari ve yatırım boyutunu, başta Ortadoğu olmak üzere, üçüncü ülkelerdeki birlikte çalışma alanlarını ele alan bir işbirliği sürecini başlattık.

Karşılıklı ticari heyet ziyaretleri yanında, Türkiye’nin yatırım ortamını anlatmaya dönük, New York, Atlanta, Washington, Los Angeles, San Francisco, Seattle ve Chicago’da Türkiye Yatırım Haftası adıyla bir dizi program gerçekleştirdik. Bu faaliyetlerimizi genişleterek sürdüreceğiz.

Diğer taraftan, Ortadoğu barış süreci, iş dünyası olarak, TOBB olarak, bizim önceliklerimiz arasında yer alıyor. Zira, huzur, ticaret ve refah zinciri bizim iş yapma temelimizi oluşturmaktadır.

2005 yılından beri, İsrail ve Filistin’deki iş dünyası temsilcileriyle yaptığımız çalışmalar sonucu, Batı Şeria’da bir sanayi bölgesi kurma noktasına geldik. Cenin’de kuracağımız sanayi bölgesi için, şu ana kadar arazi sahiplerine 5 milyon dolarlık ödeme yaptık. 

Bu sürecin her aşamasında, Filistin Ticaret, Sanayi ve Tarım Odaları Federasyonu  ile İsrail İmalatçılar Birliği ile birlikte çalıştık.

 

Aynı şekilde, TOBB-ABD Ticaret Odası işbirliğinde gündeme gelen, Orta Doğu Ticaret Merkezi projesinde TOBB olarak yer alıyor ve katkı sağlıyoruz.

Bu projede, TOBB ve ABD Ticaret Odasına ilaveten, Ürdün, Mısır, Filistin ve İsrail de ortak olarak yer alıyor.

Bu proje kapsamında, malların dolaşımı, özel ekonomik bölgeler, girişimcilik ve doğal kaynaklar ana konuları üzerinde yoğunlaşıyoruz. Bu projede ayrıca, geçmişte de gündeme gelen, Türkiye ile AB arasında Nitelikli Sanayi Bölgesi kurulması konusunu da öncelikli çalışmalarımız arasına aldık. Nitelikli sanayi bölgesi konusunda Türkiye ve İsrail iş dünyasının talebine sağlanacak ABD desteği, bu fırsat penceresinin açılmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla, Türkiye-ABD Nitelikli Sanayi Bölgesi konusunda desteğinizi bekliyoruz.

 

Diğer taraftan, AB ile ABD arasında yürütülen Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı müzakereleri Türkiye için hayati önemdedir. AB ile Gümrük Birliği ilişkimiz, bu ilginin en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Biz, Türkiye’nin de bu, serbest ticaret müzakerelerini aşan, kapsamlı müzakerelere dahil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Biz, Türkiye’nin dünya ekonomisine entegre olma kararlılığı ve çabalarına cesaret verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konudaki desteğiniz, Türkiye’nin de ABD’nin de yararına bir sonuç doğuracaktır.”

 

-Sağlık endüstrilerinin gelişimini destekliyoruz

 

Sağlık endüstrilerinin Türkiye ekonomisine sunabileceği fırsatların değerlendirilebilmesi için, yatırım ortamının daha da iyileştirilmesi ve sektörel spesifik mekanizmaların tasarlanmasının önemi üzerinde duran Çetin Osman Budak, patent ve fikri mülkiyet haklarına ilişkin süreçlerin uluslararası standartlara uygun şekilde düzenlenmesi ve uygulanmasını her zaman desteklediklerini anlattı. TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Budak, “Sağlık endüstrilerinin gelişimine uygun yatırım ortamını her zaman destekledik ve desteklemeye devam edeceğiz. Teşvik ve işbirliği mekanizmaları tasarlanırken buna dikkat edilmesi gerekir. Sektörlere özgü  dinamiklerin değerlendirilmesi ve bu kapsamda tasarlanması sektörel sorunlara çözüm getirilmesi ve uygulamaların sürdürülebilirliği için önemlidir. Bu açıdan, ABD Medikal Teknolojileri heyetinin bu çabalarımızın öne çıkmasına vesile olmasını diliyorum.Aynı zamanda, ABD ve Türk firmalarının birebir görüşmelerinden iki ülke adına yararlı sonuçlar çıkmasını ve uzun süreli işbirliklerinin tesis edilmesini diliyorum” ifadesini kullandı.

 

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA