TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Bilgiç: “Barışın tesisi için özel sektöre önemli görevler düşüyor”


02.04.2014 / Mersin



Mersin’de düzenlenen Barış İçin İş Dünyası Akdeniz Bölgesi Tanıtım Etkinliği Gala Yemeği’ne katılan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç, barışın tesisinde özel sektöre çok önemli görevler düştüğünü vurguladı.​

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ve Birleşmiş Milletler (BM) Küresel İlkeler Sözleşmesi Türkiye Ağı (Global Compact) işbirliğiyleyle düzenlenen etkinliğin gala yemeğine BM Mukim Koordinatörü Kamal Malhotra, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut ile TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç de katıldı.

 

Şahin Bilgiç burada yaptığı konuşmada, Türk özel sektörünün çatı kuruluşu TOBB olarak Birleşmiş Milletler ve bağlı kuruluşları ile uzun yıllardır süregelen köklü bir işbirliğine sahip olduklarının altını çizdi. TOBB’un, Küresel İlkeler Sözleşmesi ve Kadını Güçlendirme İlkeleri imzacısı olarak, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi yönetim kurulunda yer aldığını hatırlatan Bilgiç “Öte yandan Birliğimiz, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyinde istişari statüde üyeliğini devam ettirmekte” diye konuştu.

 

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç şöyle konuştu: “Barışın tesisinde özel sektöre büyük görevler düşmektedir. Bu sebeple özel sektör, insani kalkınmaya ve barışın tesisine yönelik çalışmalarında Birleşmiş Milletler’in asli partnerlerinden biri haline gelmiştir.

 

Özellikle yoksulluğun azaltılmasına yönelik ulusal düzeydeki programlarda ihtiyaçların doğru tespit edilmesinde ve gerekli politikaların uygulanabilmesinde özel sektör ile işbirliği esastır.

TOBB, barış ve diyalog konusunda, iş dünyası genelinde farkındalığı yaratan öncü kuruluşlardan biridir.

 

TOBB’un öncülüğünde ilerleyen görüşmelerin sonunda, Filistin ve İsrail arasındaki barış sürecine katkı sağlamak üzere, 2005 yılında TOBB, Filistin Ticaret, Sanayi ve Tarım Odaları Federasyonu ile İsrail İmalatçılar Birliği tarafından Ankara Forumu kurulmuştur.

 

Bu kapsamda, İsrail ve Filistin iş dünyası tarihte ilk kez bir araya gelmiş ve önemli bir diyalog platformu oluşmuştur.

 

Forum kapsamında Ankara, İstanbul, Doğu Kudüs, Tel Aviv ve Washington’da toplam 7 toplantı gerçekleştirilmiştir.

 

Bu önemli girişim sayesinde, Filistin’de 10 bin kişiye istihdam sağlayacak Cenin Organize Sanayi Bölgesi’nin yapım aşamasına gelinmiştir.

 

Kamulaştırma işlemlerinin Filistin tarafından tamamlanması akabinde, Sanayi Bölgesi’nin inşaat çalışmaları sürdürülecektir.”

 

-Diğer projeler

 

Bölgedeki bir başka gelişmenin de Kudüs Tahkim Merkezi’nin kurulması olduğuna dikkat çeken Bilgiç,  “Filistin ve İsrail Milletler Arası Ticaret Odası üyeleri, Birliğimiz Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkan olmasında anlaştı. İsrail ve Filistinli iş çevreleri arasındaki ticari ilişkilerdeki ihtilaflar, artık Kudüs Tahkim Merkezi’nin hakemliğine gidecek. Her iki çalışmamıza, hükümetimiz ciddi destek veriyor. Aynı zamanda, Ortadoğu Dörtlüsü Özel Temsilcisi Tony Blair de çalışmalarımıza iştirak ediyor” dedi.

 

Bir başka projeyi de Amerikan Ticaret Odası ile birlikte yürüttüklerini anlatan Şahin Bilgiç, “Türkiye, ABD, Mısır, İsrail ve Filistin olarak, Ortadoğu Ticaret Merkezi’ni kurduk. Geçen ay Ürdün’de yaptığımız toplantıyla, Ticaret Merkezi’nin çalışma konularını da belirledik. Bu çalışmaların tamamı, Bölgede barış ve istikrara özel sektör eliyle katkıda bulunmaktır” diye konuştu.

 

TOBB olarak, üçlü ve çok taraflı çalışmalarımız yanında, ikili İş Konseyleriyle de bölgede etkin olmaya çalıştıklarının altını çizen Bilgiç, huzur, ticaret ve zenginliğin birbirini tamamladığını söyledi. Şahin Bilgiç, “Bu noktada, barışa destek olacak siz İş Konseyinin temsilcilerine büyük sorumluluk düşüyor” ifadesini kullandı.

 

-Mersin TSO Başkanı Aşut

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut ise yaptığı konuşmada, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak; Birleşmiş Milletler Global Compact’ın çatısı altında oluşturulan “Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi”ne 2011 yılında taraf olduklarını hatırlattı.

 

Bu imza ile;  Küresel ekonominin saygın, etkin ve rekabetçi bir parçası olmak isteyen Mersin ekonomisini, bu küresel değer ve ilkelerin merkezi yapacaklarını dünyaya bildirdiklerini açıklayan Aşut, “Çünkü biliyoruz ki; ekonomi sadece fabrikalardan, firmalardan;  sanayi ve ticaretten ibaret değildir… Ahlakı,  değerleri ve evrensel ilkeleri olmayan bir ekonominin sürdürülebilirliği yoktur. Biz Mersin olarak; ne pahasına olursa olsun büyümek istemiyoruz… Biz Mersin iş dünyası olarak; neye rağmen olursa olsun para kazanmak istemiyoruz… Mersin iş dünyası öncelikle insanı merkeze alan bir camia olarak, insan haklarına saygı duyarak büyümek istiyor. Mersin iş dünyası; işveren kadar, çalışanlarının da haklarına saygı duyarak büyümek istiyor. Mersin iş dünyası; geleceğimizin teminatı olan küçük çocuklarımızı “çocuk işçi” olarak iş yerlerinde değil, bulunmaları gereken yer olarak okullarında görmek istiyor.

Mersin iş dünyası; ayrımcılığın her türünü kınıyor ve kent kültürümüze de aykırı olan, böylesi çağ dışı davranışlarla gündeme gelmek istemiyor” diye konuştu.

 

Küresel ekonominin parçası olmanın küresel değerleri ve dünya barışını desteklemekle gerçekleşeceğini vurgulayan Aşut, dünyanın gelişmesine en büyük katkıyı veren şeyin ticaret olduğunu bildirdi. Aşut şöyle konuştu: “Ekonominin gelişmesine katkı veren şey ise huzur ve barış ortamıdır. Bunu sağlayacak tek güç ise bu ekonomiyi oluşturan firmalardır, girişimcilerdir, yani özel sektördür. Özel sektörün göstereceği iş birliği, küresel anlamda karşılaşılan ekonomik ve sosyal sorunların çözümü olacaktır.  Bu anlamda “Business for Peace” – “Barış için İş Dünyası” projesi özel sektörü küresel bir ağla bir araya getirecek ve bu iş birliğini sağlayacaktır diye düşünüyoruz. Mersin olarak destekliyoruz.”





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA