TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Çağlar: "Polonya, Türk yatırımcı ve girişimcileri için önemli iş fırsatları sunuyor"


06.03.2014 / İstanbul



TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, Türk iş dünyası olarak, Polonya'nın yakın zamanda dış ticaret pazarlarını çeşitlendirmek maksadıyla Türkiye'yi hedef pazar olarak tayin etmesini takdirle ve ilgiyle karşıladıklarını belirterek, "Küresel krizden etkilenmeden artış eğilimini sürdüren ikili ticaretimiz 5 milyar dolar seviyesinin üstüne çıktı" dedi.​

Türk-Polonya İş Forumunda konuşan Çağlar, Polonya Ticaret ve Sanayi Odası ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin çok yakın iş birliği içinde çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

 

Çağlar, iki ülke arasında imzalanacak iş birliği protokolleri ile bu dayanışmanın daha da pekişeceğine inandığını belirterek, çalışmaların çok daha verimli ilerleyeceğini kaydetti.

 

Türkiye ile Polonya arasındaki diplomatik ilişki tesisinin 600'üncü yıl dönümünde yapılan ziyaretin iki ülke arasında yeni bir ufuk açtığına işaret eden Çağlar, "Şüphesiz ki, bu iş forumu köklü dostluk ve müttefiklik ilişkilerine sahip olan Türkiye ve Polonya arasında hem siyasi hem de ticari anlamda önemli fırsatlara vesile olacaktır" dedi.

 

Çağlar, dünyanın büyük bir değişim içinde olduğuna, küresel düzenin yeniden şekillendiğine işaret ederek, şöyle konuştu: "Bu süreçte Türkiye ve Polonya yakaladıkları siyasi istikrar ve ekonomik kalkınmayla Avrupa'nın yükselen iki önemli gücü olarak karşımıza çıkıyor. İki ülke de sergiledikleri ekonomik performans, insan kaynağı ve siyasi istikrarıyla Avrupa'nın büyümesi ve refahı için önemli bir ümit kaynağı olarak dikkati çekiyor. Diğer yandan coğrafi konumumuz, ekonomik dinamizmimiz, yükselen dış politikamızla da Avrupa'nın etki alanının genişlemesine katkı sağladığımız muhakkak."

 

Çağlar, Türk iş dünyası olarak isabetli politikalarla küresel ekonomik krizi en az zararla atlatan Polonya'yı yakından takip ettiklerini dile getirerek, "Önümüzdeki 5 senede Avrupa Birliği'nin iki katı büyüme performansı sergilemesi beklenen, 40 milyonluk nüfusu ve yaklaşık yarım trilyon dolarlık ekonomisiyle Polonya bizim için vazgeçilmez bir ekonomik partnerdir. Değişim içindeki küresel düzen Türkiye ve Polonya gibi yükselen ekonomilerin iş birliği için gerekli fırsatları bizlere sunmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

 

600 yıllık diplomatik ilişkiden beslenen iş birliğini küresel çağda çok boyutlu bir ekonomik iş birliğine dönüştürmenin tarihi bir sorumluluk olduğuna vurgu yapan Çağlar, "Türk iş dünyası olarak, Polonya'nın yakın zamanda dış ticaret pazarlarını çeşitlendirmek maksadıyla Türkiye'yi hedef pazar olarak tayin etmesini takdirle ve ilgiyle karşılıyoruz. Küresel krizden etkilenmeden artış eğilimini sürdüren ikili ticaretimiz 5 milyar dolar seviyesinin üstüne çıktı" diye konuştu.

 

Çağlar, gelecek dönemde ikili ekonomik ilişkileri yeni nesil mekanizmalar, ortaklık modelleri, uygun hukuki ve idari altyapının tesis edilmesiyle daha sağlam bir zemine oturtulacağını belirterek, ticari ilişkilerin çok daha ileri seviyelere çıkarabileceğine inandığını kaydetti.

 

Türkiye'nin Orta Avrupa'daki en büyük ticaret ortağı olan Polonya'nın kalifiye işgücü, cazip pazar hacmi, güçlü sanayi altyapısı ve lojistik avantajları nedeniyle Türk yatırımcı ve girişimcileri için önemli iş fırsatları sunduğunu anlatan Çağlar, ülkeler arasındaki ekonomik potansiyelin verimli projelere dönüştürülebilmesi için girişimcilerin iki ülke arasında rahatça gelip gidebilmelerinin son derece önemli olduğunu söyledi.

 

Çağlar, bunun için Türk Hava Yolları'nın uçuş sayısının artırılması, Varşova dışındaki şehirlere de uçuş izni verilmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Bu konuda konuk Cumhurbaşkanı Sayın Bronislaw Komorowski'nin desteğini bekliyoruz. Yeri gelmişken, AB üyesi ülkeler içinde, Türkiye'nin AB üyeliğine en çok destek veren ülkelerden biri olan Polonya halkına teşekkürlerimi bir kez daha sunmak istiyorum.

 

DEİK çatısı altında 1991 yılında kurulan Türk-Polonya İş Konseyi'nin Türkiye'de iş yapmak isteyen Polonyalı girişimcilere yardımcı olmaya hazır olduğunu hatırlatmak istiyorum. İnanıyorum ki bu toplantı iki ülke arasında iş birliği imkanlarının masaya yatırılmasına, ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesine ve çeşitlendirilmesine büyük katkı sağlayacaktır" ifadesini kullandı.

 

-Polonya Ticaret Odası Başkanı Drozdz

 

Polonya Ticaret Odası Başkanı Jerzy Drozdz da 600 yıl önce Türkiye Polonya arasında başlayan ticari ilişkileri geliştirmenin her iki ülkenin de görevi olduğunu belirterek, bu zamana kadar yapılan iş birlikleri sayesinde önemli bir yol alındığını söyledi.

 

Drozdz, gelinen noktanın yeterli olmadığını, iki ülkenin sahip olduğu potansiyeli yansıtmadığını ve ilişkileri geliştirmek için daha alınacak çok mesafe olduğunu dile getirdi.

 

İki ülkenin sahip olduğu genç nüfusun yeni iş imkanları kurmak adına önemli bir fırsat olduğunun altını çizen Drozdz, inovasyona dayalı üretim anlayışı konusunda iki ülke arasında önemli iş birlikleri yapılabileceğini kaydetti.

 

- Cumhurbaşkanı Gül


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski'nin Türkiye ziyaretinin, Türkiye ile Polonya arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 600'üncü yıl dönümüne rastladığına işaret etti.

 

Cumhurbaşkanı Gül, "6 asırdır Lehler yani Polonyalılar ve Türkler, bunun çok kısa 15-20 yılı var problemli olduğumuz ama bu kadar uzun süre dostluk kurmuş olan, 1414 yılından bu yana dostluk kurmuş olan dünyada çok az millet vardır" diye konuştu.

 

Osmanlı İmparatorluğu olduğu zaman Polonya topraklarında da Leh Krallığı'nın bulunduğunu hatırlatan Gül, o zaman başlayan dostluğun, bugün Türkiye Cumhuriyeti ve Polonya Devleti arasında gayet güçlü bir şekilde devam ettiğini söyledi.

 

İki ülkenin yatırımcıları ve iş adamlarıyla toplantı dolayısıyla buluştuklarını dile getiren Gül, katılımcılara, "Sizi daha çok teşvik etmek için, iki ülkede siyasi iradenin ne kadar güçlü olduğunu, dostluklarının nasıl güçlü olduğunu hatırlatmak ve bu dostluk temeli üzerinde daha çok iş yapılabileceğini size anlatmak için sizin aranızdayız" şeklinde seslendi.

 

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin de Polonya'nın da makro ekonomik dengelerinin gayet sağlam olduğunu belirterek, iş yapılabilmesi için bunun gerekliliğine işaret etti. Gül, şu bilgileri paylaştı: "Potansiyel açısından baktığımızda... Türkiye gibi 80 milyona yaklaşan nüfusu olan, gayet dinamik bir ülke ile Polonya gibi yine Avrupa Birliği'nin altıncı büyük ekonomisi olan, büyük nüfusu ve sağlam bir endüstriyel yapısı olan bir ülke arasında muhakkak ki büyük potansiyel vardır.

 

Nitekim son 10 seneye baktığımızda bunu rakamlarla da görüyoruz. 2002 yılında ticaretimiz 582 milyon dolar idi. Aradan geçen 10 sene içerisinde ticaretimiz 5,2 milyar dolara çıkmış. Yani neredeyse 10 misli artmış. Halbuki 10 sene içerisinde dünya ticareti sadece 3 misli arttı. Demek ki dünya ticaretinin artışından çok daha hızlı bir şekilde 2 ülke arasındaki ticaret artmış.

 

Burada iyi olan bir şey şu; yüzde 8,5 kadar Türkiye ihracatını artırmış, yüzde 9 kadar da Polonya ihracatını artırmış. Kazan-kazan ilkesi çerçevesi içerisinde bir ticari ilişki içindeyiz. Önümüzdeki 10 sene içerisinde bunu muhakkak 2'ye katlayabiliriz. Bunun potansiyeli var çünkü iki ülkenin de sağlam makro ekonomik dengeleri var.

 

Birbirimize biraz benzeyen ekonomiler de var; otomotiv, beyaz eşya gibi. Bütün bu konularda Polonya da Türkiye de iddialı. Nihai mal üretiminde, ara mallar açısından da Türkiye de Polonya da daha çok ithal ediyoruz. Buradan giderek 'Biz birbirimize ne alıp satabiliriz?' dememek lazım. Almanya ile Fransa'nın ne kadar birbirine benzer olduğunu, ABD ile Kanada'nın ne kadar birbirine benzer sanayileri, ekonomileri olduğunu ve her ikisinin arasındaki büyük ticaret hacmini düşünürsek, Türkiye ile Polonya arasında da ticaret hacminin ekonomimiz benzer bile olsa çok kolay olacağını açıkça göreceğiz."

 

-Polonya Cumhurbaşkanı Komorowski

 

Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski de, Türkiye ile ülkesi arasında vize muafiyetine ilişkin Türkiye'nin beklentilerini desteklerken Polonya'nın kendi beklentilerini de desteklediklerini belirterek, "Çünkü biz Polonya'daki turistlerin, iş adamlarının aynı şekilde vize kolaylığından faydalanmasını istiyoruz. Böylesine bir kolaylık olmasını istiyoruz. Bu konuyu Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve diğer yetkililerle görüştük" dedi.

 

Türkiye ile Polonya arasında vize muafiyeti konusuna değinen Komorowski, "Hiç şüphe yok ki Türkiye'nin beklentilerini desteklerken Polonya'nın kendi beklentilerini de destekliyoruz. Çünkü biz Polonya'daki turistlerin, iş adamlarının aynı şekilde vize kolaylığından faydalanmasını istiyoruz. Böylesine bir kolaylık olmasını istiyoruz. Bu konuyu Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve diğer yetkililerle görüştük" ifadelerini kullandı.

 

Vize muafiyetinin karşılıklı müteşekkir olma veya şükran duymaktan ziyade ülkeler arası ticareti, ekonomik faaliyetleri geliştirmek açısından gerekli olduğunu vurgulayan Komorowski, vizelerin Hırvatistan-Polonya arasında kalkmasından sonra çok önemli ekonomik gelişmeler sağlandığını, Polonya'daki zenginlerin yaz aylarında tatil için Hırvatistan'a gitmeye başladığını anlattı.

 

Komorowski, Hırvatistan'ın Avrupa Birliği üyesi olmasından sonra turist sayısının 500 binden 700 bine çıktığı bilgisini vererek, Türkiye ile ülkesi arasında imzalanacak bir vize muafiyet anlaşmasının Polonyalı turistleri ve iş adamlarını Türkiye'ye daha fazla yönlendirebileceğini aktardı.

 

- "Ekonomik ilişkiler çok önemli"

 

Ülkeler arası ilişkilerin 600. yılında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve iş adamlarıyla aynı ortamda olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Komorowski, 600 yıl boyunca ülkeler arasında güzel ilişkilerin ve olumlu ticaretin olduğunu bildirdi.

 

Komorowski, ülkeler arasında siyasi, askeri, kültürel alanlarda ilişkilerin en iyi düzeyde olmasının bile ilişkileri yeterli kılmayacağını kaydederek, bu ilişkilerin muhakkak ekonomik ilişkiler ve getirdiği faydalarla birlikte ele alınması gerektiğini vurguladı.

 

Ülkeler arasında bundan sonraki 600 yılda da güzel ve olumlu ilişkiler olması temennisinde bulunan Komorowski, "Daha yakın geleceğe bakarsak önümüzdeki yüzyılda ekonomik ilişkileri daha da geliştirmemiz gerekiyor" dedi.

 

- "Polonya'ya gelen yabancı yatırım arasında ciddi Türk yatırımı da var"

 

Polonya'ya gelen yabancı sermaye açısından ciddi gelişmeler sağlandığını aktaran Komorowski, 2012 yılının sonunda ülkelerine gelen yabancı yatırım miktarının 186 milyar avroya tekabül ettiğini aktardı.

 

Komorowski, bu miktar içerisinde ciddi anlamda Türk yatırımı olduğunu da belirterek, Avrupa'da yaşanan ekonomik krize değindi.

 

Polonya'nın bu krizi diğer Avrupa ülkelerine nazaran daha kolay atlattığını, sürekli olarak ekonomik anlamda büyümeye devam ettiğini, bunun sebebinin "reformların etkin olması, vasıflı insan gücü" olduğunu dile getiren Komorowski, vasıflı insan gücünü eğitim sistemlerindeki başarı sayesinde kazandıklarını, Türkiye'nin de eğitim alanında önemli gelişmeler kaydettiğini bildiğini dile getirdi.

 

Komorowski, "Almanya Cumhurbaşkanı, Polonyalıların çalışma saati açısından en çok çalışan uluslardan olduğunu söylemişti. Bu çok önemli bir nokta. Biz Polonya'da Almanların çok çalışkan olduğunu düşünürüz. Bu gelecek açısından çok önemli" diye konuştu.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA