TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye ve Biga ekonomisine değer katanlar ödüllendirildi


27.02.2014 / Çanakkale



Biga Ticaret ve Sanayi Odası, 2012 mali yılının değerlendirmesinde Biga’da yüksek düzeyde kurumlar ve gelir vergisi ödeyen üyeleri ile 2012 yılında ihracat yapan üyelerini ve Oda üyeliğinde 30 yılını dolduran üyelerini 27 Şubat 2014 tarihinde Biga’da düzenlenen törenle ödüllendirdi.​

Biga’da bulunan Köşdere Aktivite Merkezi’nde düzenlenen ödül törenine Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Biga Kaymakamı Fatih Genel, Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Oda ve Borsa başkanları, kamu ve özel sektörün yöneticileri ve temsilcileri katıldı.

 

Başarılı işletmelerin ödüllendirildiği programın açılışında bir konuşma yapan Tekirdağ TSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, bölgedeki işadamlarının Biga için, Çanakkale için ve bu bölgenin insanı için çalıştıklarını ifade ederek, “Biga için, Çanakkale için, ülkemiz için yatırım yapıyorlar, üretim yapıyorlar, istihdam sağlıyorlar. Kazandıklarıyla memleketlerine vergilerini ödüyorlar. İşte bu tablo bir iş adamı olarak beni çok gururlandırıyor” şeklinde konuştu.

 

Biga TSO’nun Akredite Oda olarak hizmet verdiğini anımsatan Cengiz Günay şunları söyledi: “Akredite Oda ne diyorsunuz? Bunun anlamı şu: Biga TSO’nun, Avrupa standartlarında hizmet verdiği belgelenmiş oldu. Yani Biga TSO, üyelerine 5 yıldızlı hizmet sunan bir Oda olduğunu gösterdi. Bugün Berlin Ticaret ve Sanayi Odası, Londra Ticaret Odası üyesine hangi standartta hizmet veriyorsa Biga Ticaret ve Sanayi Odası da aynı standartta hizmet veriyor”.

 

Biga’nın, sadece tarım ve hayvancılıkta değil, sanayisiyle de ön planda olduğuna dikkat çeken Günay, hem Türkiye’nin en büyük 500 sanayi firması arasında hem de Türkiye’nin hızlı büyüyen 100 şirketi arasında Biga’dan firmalar olduğunu söyledi.

 

Temmuz 2012’de Biga Gümrük Kapısı’nın açıldığını hatırlatan Günay, “Gümrük kapısı sayesinde gemi başına 4 saatlik zaman kazanıldı, akaryakıt harcamaları azaldı. Gümrük demek, ihracat demek. Biga, bugün Türkiye'nin ihracatının % 1’ini tek başına yapıyor” dedi.

 

Günay, TOBB olarak yaptıkları projeler hakkında şunlara değindi: “Türkiye’nin geçmişten bu yana bir işsizlik sorunu var. Öte yandan firmalarımız da nitelikli eleman bulamamaktan şikayet ediyorlar. Kamu – özel sektör işbirliği ile UMEM Beceri’10 projesini başlattık.

 

Bu proje hem sanayi hem hizmetler hem de tarım sektörü için. UMEM Beceri’10 ile ihtiyaç duyduğunuz personeli isterseniz hemen temin edebiliyorsunuz, isterseniz mesleki eğitim aldırıp işe alabiliyorsunuz.

 

Kurs ve staj sürecince günlük 25 TL cep harçlığını devlet veriyor. Sigortasını da ödüyor. Üstelik bu kişileri istihdam ederseniz 4,5 yıla varan işveren sigorta payını da devlet ödüyor.

 

TOBB olarak karşılıksız çeklerdeki sorunu gördük. Güvenli bir ticaret ortamı oluşsun diye çek ve risk raporunu tüm üyelerimizin yani sizlerin kullanımına açtık. Artık çekini alacağınız kişinin tüm finansal geçmişini görebiliyorsunuz.

 

Bunun için Odaya giderek başvuru yapmanız gerekiyor sadece. Çek ve risk raporunu kullanın. Böylece güvenli bir ticaret ortamının gelişmesine katkı sağlayalım.

 

Önemli bir projeyi daha hayata geçirdik. Eskiden Anadolu’da kimse mahkeme ne bilmezdi. İki tüccar arasında anlaşmazlıkta, araya bir büyük girerdi. İki tarafı da dinler, konuşturur, anlaştırırdı. Aynısını arabuluculuk sistemi ile günümüze taşıdık.

 

Özel olarak eğitip sertifika verdiğimiz arabuluculara iki taraf da gönüllü olarak başvurduğunda, iki tarafı konuşturuyor. Kendi fikirlerini söylemiyorlar. Sadece tarafların müzakereyi yapabilmesi için profesyonel yöntemlerle yönlendiriyorlar. Diyalogun tıkandığı noktada, devam etmesi için yol açıyorlar. Bunun için eğitildiler. Arabuluculuk sistemi üyelerimize hem zaman hem de itibar kazandıracak. Kaynak israfının da önüne geçecek”.

 

Biga TSO Başkanı Şadan Doğan ise “Burası, tarımsal üretimde kabuğuna kıran, kalıbına sığmayan bir yer. Burası, sadece Türkiye çapında değil, dünya çapında markalar çıkaran bir yer.

Burası, Türkiye’nin Mobilya, Demir Çelik, Madencilik, Enerji gibi sektörlerinin en parlak isimlerine ev sahipliği yapan bir yer. Bir atasözü ‘Ön teker nereden giderse, arka teker de oradan gider’ der. Önden dev sanayi kuruluşlarının zirveye gittiği bu yolda arkadan da un ve yem sektörü, kümes hayvancılığı gibi birçok sektörde devleşerek geliyor.

 

Böyle bir yerde, Biga ekonomisine, dolayısıyla Çanakkale ve Türkiye ekonomisine değer katanları ödüllendiriyoruz. Çünkü marifetin iltifata tabi olduğunu biliyoruz. Bildiğiniz gibi sıralamalar, 2013 yılı ilk yarısında açıklanan 2012 yılı faaliyetleri nedeniyle oluşturuldu.

 

Bigalı girişimcileri daha çok çalışmaya teşvik etmek, daha fazla kazanmalarını sağlamak için motive etmek gibi bir amacı da var bu törenlerin. Bunu yaygınlaştırmak için ödül alanları çok kısıtlamayarak gelir ve kurumlar vergisinde en fazla vergiyi veren ilk 10 üyemizi ödüllendirmek istedik” dedi.

 

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, "Biga Çanakkale'nin en önemli ilçesidir. Bugün buradaki program yatırımcı ve iş adamlarımızın hak ettikleri ödüllerin verilmesi açısından çok önemlidir. Biga'ya çok değer veriyoruz.

 

Biga hem sanayisi hem hayvancılığı ve süt üretimi hem de üniversitesiyle her geçen gün gücüne güç katıyor. Artık devletin ticari yatırımı gibi bir program yoktur. Bu iş, iş adamlarının ve yatırımcılarındır. Onlar zaten her anlamda ticareti biliyor ve uyguluyor. Tüm ödül alanları kutluyorum" dedi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA