TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Denizli’de Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Toplantısı yapıldı


12.12.2013 / Denizli



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Adalet Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Ofisi (UNDP) tarafından yürütülen “Türkiye'de Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Uygulamasının Geliştirilmesine Destek Projesi” kapsamında organize edilen “Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk” konulu toplantı, Denizli Ticaret Odası, Denizli Sanayi Odası ve Denizli Ticaret Borsası işbirliğiyle Denizli Ticaret Odası Konferans Salonu’nda düzenlendi. ​

Toplantıda, “Ticari Uyuşmazlıkların Arabuluculuk” sistemi ile ticari uyuşmazlıkların daha kısa sürede ve daha az maliyetle çözüleceği belirtildi.

 

Toplantıya Denizli Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Alkan, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Denizli Ticaret Odası Meclis Başkanı Habib Yıldız, Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan ve sayıda davetli katıldı.

 

Toplantının açılışında konuşan Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Arabuluculuk Kurul Üyesi olduğunu ifade ederek, “Arabuluculuk, mahkemeler üzerindeki iş yükünü azaltmak ve zamanın çok değerli olduğu ticari ilişkilerde yaşanan uyuşmazlıkları kısa sürede çözüme kavuşturacaktır” dedi.

 

Baro Başkanı Müjdat İlhan ise arabuluculukla ilgili herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması gerektiğini vurguladı.

 

Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Alkan da arabuluculuğun temellerinin Orta Asya’ya kadar uzandığını, Ahilik geleneğinin parçası olduğunu söyledi. Alkan, “Bu sistem, dostane çözüm yollarından biridir. Tarafların uzlaşma yoluna gitmesi mahkemelerin de iş yükünü hafifletecektir” şeklinde konuştu.  

 

Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar ise  “Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk” konulu toplantının 14.’sünü Denizli’de gerçekleştirdiklerini belirterek, “Arabuluculuk 160 ülkede uygulanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde 50, Avrupa Birliği ülkelerinde 40 yıldır uygulanan bu sistem artık Türkiye’de de uygulanıyor. Esasen geçmişte bize ait olan bir sistemi yeniden hayata geçirmiş bulunuyoruz. Çünkü arabuluculuk dostane bir şekilde çözümler üretmenizi sağlıyor. Arabuluculuğun en önemli özelliklerinden birisi, her iki tarafın da kazanacağı sonucun çıkmasıdır. Ayrıca arabuluculuk işçi ile işveren, komşu ve aile arasındaki uyuşmazlıkları çözümleyerek toplumsal barışa katkı sağlayan bir sistemdir.” dedi.

 

Açılış konuşmaları sonrasında Erzincan Üniversitesi Medeni usul ve İcra İflas Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Özbay, bir sunum gerçekleştirdi.

 

Arabuluculuk sisteminin yargıya alternatif değil yardımcı olduğuna dikkat çeken Özbay,  "Arabuluculuk sisteminde hem zamandan hem de yargılama masraflarından tasarruf sağlanır. Ayrıca mahkeme sürecinde taraflar arasındaki ilişkiler zedelenirken arabuluculuk sisteminde taraflar iş ilişkilerine zarar verecek gereksiz davranışlardan kaçınır, ılımlı çözümlerle ilişkinin devamı sağlanır” diye konuştu.

 

Yapılan sunum sonrasında Erzincan Üniversitesi Medeni Usul ve İcra İflas Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Özbay, Arabuluculuk Kurulu Üyesi Hakim Adem Albayrak ve Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, davetlilerin sorularını yanıtladı.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA