TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Çağlar: "Lüksemburg, İstanbul'da yatırım promosyon ve destek ofisi açsın"


21.11.2013 / Ankara



Türkiye-Lüksemburg İş Forumu'nda konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı İbrahim Çağlar ise Lüksemburg'un geçen yıl Türkiye'ye en çok yatırım yapan üçüncü ülke olduğunu belirterek, krizlerle yeniden şekillenen küresel düzende, Türkiye'nin ekonomik başarısı ve istikrarlı yönetimi ile bölgesel güç haline geldiğini dile getirdi.​

Çağlar, AB ile tam üyelik müzakereleri sürdüren Türkiye'nin, Çin ve İtalya arasındaki geniş coğrafyada en büyük serbest piyasa ekonomisi olarak cazibesini hızla artırdığını kaydederek, Türkiye'nin son 10 yılda hayata geçirilen yapısal reformlar sayesinde küresel çapta iş, lojistik ve finans merkezi haline geldiğini söyledi.

 

Lüksemburg Büyük Dükü Henri'nin dün ziyaret ettiği Gaziantep'in, Ortadoğu'nun her türlü sanayi ürünü ihtiyacını karşılayabilen bir şehir olduğunu vurgulayan Çağlar, Gaziantep'in geçen yıl 5,5 milyar lira ihracat gerçekleştirdiği bilgisini verdi.

 

Çağlar, Türkiye'nin hızla değişen ekonomik coğrafyasının, İstanbul'daki şirketler için birçok iş ve yatırım fırsatını da beraberinde getirdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

 

"İkili ticaret hacmimiz artma eğiliminde olmasına rağmen Lüksemburg'un toplam ithalatı içinde Türkiye'nin payı maalesef binde 2 oranında. Son 10 yılda Lüksemburglu şirketler, Türkiye'de 6,5 milyar dolar civarında yatırım yaptı. Türk şirketlerinin Lüksemburg'da yaptığı yatırımlar ise 800 milyon dolar civarında. Türkiye, Lüksemburg'dan yönetilen fonlar ve şirketler için uygun yatırım imkanları da sunmaktadır. Düşük enflasyonu, istikrarlı büyüme oranları ve güçlü ekonomisi ile Lüksemburg, küresel finans piyasasının en dinamik yatırımcılarından biri haline gelen Türk şirketleri için son derece yatırım imkanları olan bir ülke. Lüksemburg siyasi otoritelerinden İstanbul'da Almanya, Fransa, Hong Kong ve Makedonya'da yaptıkları gibi bir yatırım promosyon ve destek ofisi açmalarını istiyoruz. Bunun için İTO olarak her türlü yardımı yapmaya ve destek olmaya hazırız."

 

Çağlar, imzalanacak olan "Türkiye-Lüksemburg İş Konseyi" kuruluş anlaşması ile şirketler arasındaki iş birliğinin kurumsal bir çerçeveye oturacağını sözlerine ekledi.

 

- Lüksemburg Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Etienne Schneider

 

Lüksemburg Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Etienne Schneider, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) katılımı sürecinde her zaman destek verdiklerini belirterek, "AB ile Türkiye arasındaki müzakerelerde vize politikalarıyla ilgili soruna mümkün olan en kısa sürede bir çözüm geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

 

Lüksemburg Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Schneider, Türkiye-Lüksemburg İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Lüksemburg ile Türkiye'yi birbirine yaklaştıranın sadece iş ilişkileri değil iki ülke arasındaki dostluk olduğunu söyledi.

 

- "Birlikte çok şey başarabiliriz"

 

Lüksemburg Maliye Bakanı Luc Frieden ise küçük bir ülke olan Lüksemburg'un önemli bir mali hizmetler merkezine dönüşmesinin nedenlerinden birinin mali hizmetlere en üst seviyede öncelik vermeleri olduğunu söyledi.

 

Lüksemburg'un mali hizmetlerin güçlü bir şekilde sunulması konusunda ayrıştığı noktanın diğer ülkelere oranla bu alanda çok daha fazla uluslararası etkinliği bulunması olduğunu anlatan Frieden, Lüksemburg'a gelenlerin bunu Avrupa ve dünya piyasalarına giriş olarak kullandıklarını kaydetti.

 

- "Türkiye-Lüksemburg İş Konseyi" kuruluş anlaşması imzalandı

 

Türkiye-Lüksemburg İş Forumu kapsamında Lüksemburg Büyük Dükü Henri, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Lüksemburg Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Schneider ve Lüksemburg Maliye Bakanı Frieden huzurunda, TOBB Başkan Yardımcısı ve İTO Başkanı Çağlar ile Lüksemburg Lojistik Topluluğu Başkanı Pierre Gramegna, "Türkiye-Lüksemburg İş Konseyi" kuruluş anlaşmasına imza attı.

 

Törende ayrıca, Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Turgut Erkeskin ile Lüksemburg Lojistik Topluluğu Başkanı Gramegna arasında lojistik alanına ilişkin bir mutbakat zaptı da imzalandı.

 

-Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise konuşmasında, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecine ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Acaba Türkiye mi AB'ye ihtiyacı olan bir ülkedir, yoksa bir medeniyetler ittifakı olan Türkiye'nin AB'de olması mı AB'nin lehinedir? Aslında sorunun cevabı, sorunun kendi içinde. Bugün Türkiyesiz bir AB kayıptadır" dedi.

 

Çağlayan, Türkiye-Lüksemburg İş Forumu'nda konuşmasına, Lüksemburg'lu yekililere Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde verdikleri destekten dolayı teşekkür ederek başladı. Bu kapsamda Lüksemburg Dış Ticaret Bakanı Etienne Scheider ile yaptığı görüşmeye de dikkati çeken Çağlayan, Scheider'in Türkiye'ye verdiği destekten bahsederek şöyle konuştu:

 

"Acaba Türkiye mi AB'ye ihtiyacı olan bir ülkedir, yoksa bugün 76 milyon nüfusu, dinamik bir yapıya sahip 30 yaş gibi genç bir nüfusa sahip ve adeta dünyadaki krize meydan okuyan, ekonomisi her geçen gün gelişen, Boğu ile Batı arasında önemli bir köprü, bir medeniyetler ittifakı olan Türkiye'nin AB'de olması mı AB'nin lehinedir? Aslında sorunun cevabı, sorunun kendi içinde. Bugün Türkiye'siz bir AB kayıptadır."

 

Serbest ticaret koşulları, şeffaflık gibi politikaları AB'nin her fırsatta dile getirdiğini anlatan Çağlayan, "Maalesef Türkiye'ye, gerek vize konusunda, gerek transit geçişlerde uygulanan kotalarla, gerek üçüncü ülkelerle yaptığı müzakerelere Türkiye'yi dahil etmemesiyle, en önemlisi de Serbest Ticaret Anlaşması yapmış olduğu ülkelere Türkiye'yi de taraf tutmamasıyla büyük bir haksızlık yapıyor. Türkiye bu haksızlığı haketmiyor" dedi.

 

Türkiye'nin lojistik ve ekonomik açıdan Doğu ile Batı arasında önemli bir köprü olduğunu, son 10 yılda Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırımların 1923-2003 arasında gelenin 9 katından fazla olduğunu aktaran Çağlayan, konuşmasında Türkiye ile Lüksemburg ticaret hacmine ilişkin verileri de paylaştı.

 

-Başbakan Yardımcısı Ali Babacan

 

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, "Türkiye olarak Lüksemburg Finans Merkezi ile iş birliği yapmaya, aynı zamanda birbirimizden bir şeyler öğrenmeye ve ortaklıklar tesis etmeye hazırız" dedi.

 

Babacan, Türkiye-Lüksemburg İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Lüksemburg'un iki ülke olarak NATO'da müttefik olduğunu, birçok Avrupa yapısında birlikte temsiliyet ortaya koyduklarını belirterek, Lüksemburg'un, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği konusunda büyük destek verdiğini kaydetti.

 

Her iki ülkenin sürekli olarak ilişkilerini iyileştirdiğini ifade eden Babacan, "İlk kez Lüksemburg'tan Türkiye'ye devlet başkanlığı düzeyinde gerçekleştirilen bu ziyaretten ötürü büyük onur duyuyoruz. Bugün yapılan toplantılar ve öncesindeki görüşmeler son derece verimli oldu. Ortak bir ekonomik ve ticaret komisyonunun tesis edilmesine karar verildi, anlaşmaya imza atıldı. İş ilişkilerinin daha da ileriye taşınması, yeni yöntemlerle ilişkilerin finans alanında ilerletilmesi için çalışmalar devam ettirilecektir" değerlendirmesinde bulundu.

 

Başbakan Yardımcısı Babacan, Lüksemburg'un son derece önemli finans ve lojistik merkezi olduğunu anlatarak, "Lüksemburg'un AB'ye açılan bir kapı olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye ve özellikle de İstanbul Orta Asya, Kafkasya, Orta Doğu'ya ve Kuzey Afrika ve ötesine açılan bir kapı olarak adledilmektedir" dedi.

 

- Lüksemburg Büyük Dükü Henri:

 

Lüksemburg Büyük Dükü Henri ise, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) içinde oynayacağı önemli bir rol olduğunu belirterek, "Türkiye'nin yakın gelecekte AB'ye katılmasını ümit ediyoruz" dedi.

 

Türkiye-Lüksemburg İş Forumu'nda konuşan Lüksemburg Büyük Dükü Henri, Türkiye'nin Güneydoğu'sunun yükselen bir yıldız olduğunu belirterek, Gaziantep'i yükselen şehirler arasında örnek gösterdi.

 

 

-Lüksemburg Borsası CEO'su Scharfe:

 

Türkiye-Lüksemburg İş Forumu kapsamında Luxembourg for Finance (LFF) CEO'su Nicolas Mackel moderatörlüğünde "Lüksemburg'da Türk yatırımcılar için çözümler" başlıklı bir panel gerçekleştirildi.

 

Lüksemburg Borsası Üst Yöneticisi (CEO) Robert Scharfe, Türkiye'den daha fazla firmanın Lüksemburg Borsası'nda listelenmesi çağrısında bulunarak, "Lüksemburg Borsası Türk senet sahiplerinin uluslararası piyasalara katılmalarını sağlayacaktır" diye konuştu.

 

Lüksemburg Borsası CEO'su Robert Scharfe, panelde yaptığı konuşmada, uzun bir geçmişe sahip olan Lüksemburg Borsası'nın uluslararası sermaye akışlarının kesişme noktasında bulunduğunu söyledi.

 

Lüksemburg Borsası'nda listelenmenin saygıdeğer bir etiket anlamına geldiğini dile getiren Scharfe, özellikle de Anglosakson borsalarla rekabet içinde olduklarını dile getirdi.

 

Lüksemburg Fon Endüstrisi Derneği (ALFI) Başkanı Marc Saluzzi de İslami fonların yaygın olarak faaliyete sokulduğu tek Müslüman olmayan ülke olarak dikkati çeken Lüksemburg'ta 5 milyar avroluk İslami fon toplandığını ve bu fonların yöneticilerinin işini kolaylaştırmak adına çalışmalar yaptıklarını anlattı.

 

Lüksemburg'un yabancı fon yöneticilerine ve yatırımcılara önemli bir araç kiti sunduğunu ve 70'den fazla ülkeye fonları taşıdıklarını anlatan Saluzzi, "Sizin ekonominizin dışa açılmasını ve yatırım fırsatlarından faydalanmasını sağlayabiliriz" dedi.

 

- "Lüksemburg bir sıçrama noktası"

 

Garanti Bankası Lüksemburg Şube Müdürü Fouad Rathle ise, Lüksemburglu bir iş adamı olarak Türk bankasıyla asimile olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

 

Ashmore Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Didem Gordon, Lüksemburg'da kurdukları fon hakkında bilgiler vererek, Lüksemburg'da gelişen bir trend olacağını ve gittikçe Türk varlıkları için daha da ilgi çekeceğini söyledi.

 

Lüksemburg'un çok iyi bir performans geçmişi olduğuna dikkati çeken Gordon, aynı zamanda çok iyi bir hukuk devleti olduğunu sözlerine ekledi.

 

Lüksemburg Özel Bankacılık Grubu (PBGL) Başkanı Yves Maas ise, Lüksemburg'da özel bankacılık sektörünün önemine değinerek, sektörün çok büyük değişim geçirdiğini söyledi.

 

-Çağlayan, Lüksemburg Dış Ticaret Bakanı Etienne Scheider ile görüştü

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk-Lüksemburg İş Forumu kapsamında, Lüksemburg Dış Ticaret Bakanı Etienne Scheider ve bereberindeki heyetle bir araya geldi.

 

Çağlayan,  Türkiye ile Lüksemburg arasındaki ticaret hacminin son derece yetersiz olduğunu belirterek, "Geçen yıl aramızda yaklaşık 200 milyon dolarlık ticaret hacminin, aslında gerçek performansımızı göstermekten son derece uzak olduğunu biliyoruz. Çok kısa sürede bunu milyar dolar seviyesine çıkartmayı umut ediyoruz" dedi.

 

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşme sonunda Çağlayan ve Scheider, Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komisyonu (JETCO) Anlaşması'nı imzaladı.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA