TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Yavuz: “Küresel ekonomik ve siyasi sistemin merkezi batıdan bölgemize kaydı”


16.11.2013 / Ankara



TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, “Sahra Altı Afrika Bölgesel Ticaret Müşavirleri Firma Buluşmaları Etkinliği”nin öğle yemeğine katıldı. ​

Burada bir konuşma yapan Yavuz, Avrupa’daki ekonomik sorunlar ve Arap dünyasındaki değişim rüzgârları ile hem güç dengeleri hem de iktisadi ortamın değişmeye başladığını belirterek, “20 yıl önce dünyadaki üretimin sadece yüzde 32’si doğu coğrafyasında idi. Bugünse bu oran yüzde 45’e yükselmiş durumda. Küresel ekonomik ve siyasi sistemin merkezi batıdan bölgemize kaydı” dedi. 

 

Büyük Sahra Çölü’nün güneyindeki ülkelerin zengin petrol ve maden yatakları ile dünyada önemli bir stratejik ağırlığa sahip olduğunu ifade eden Yavuz, “Bu stratejik ağırlık, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin, bölgeye yönelik kapsamlı politikalar geliştirmesini beraberinde getirmektedir. Özellikle tükenmekte olan enerji kaynakları dikkate alındığında, AB ülkeleri başta olmak üzere dünya kamuoyu, BM Genel Kurulu'nda 49 üye ülke ile temsil edilen ve 850 milyonun üzerinde bir nüfusa sahip olan Sahra altı Afrika’ya daha fazla önem atfetmektedir. Bir yandan dünyanın en az gelişmiş 48 ülkesinden 33’üne ev sahipliği yapan Sahra altı Afrika, diğer yandan en hızlı gelişmekte olan ülkeleri bünyesinde barındırmaktadır” şeklinde konuştu.

 

Afrika kıtası ile olan ekonomik ve ticari ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesi ve yeni işbirliklerinin yollarının araştırılması gerektiğini vurgulayan Faik Yavuz, Afrika’da özel ekonomik bölgelerin teknoloji transferi, katma değer ve istihdam yaratmak açısından büyük fayda sağladığını iletti.

 

Yavuz, Sahra Altı Afrika ülkelerinin son yıllarda ekonomik ilişkilerin en hızlı geliştiği bölge olduğunun altını çizerek, “özellikle Batı ülkelerinde son yıllarda yaşanan ekonomik krizle beraber firmalarımızın bölgeye yönelik ihracatında ve yatırım projelerinde dikkate değer gelişmeler yaşandı. Sahra Altı Afrika ile 2012 yılında ticaret hacmimiz yaklaşık 6,5 milyar dolar; yatırımlarımız ise 2,2 milyar dolar düzeyinde oldu” dedi.

 

DEİK bünyesinde kurulan Sağlık İş Konseyi ve İş Konseyleri hakkında bilgiler veren Faik Yavuz şunları söyledi: “Ticaret müşavirlerimizin DEİK bünyesinde faaliyet gösteren Sağlık İş Konseyi ile yakın temasta olması bu potansiyelin değerlendirilmesinde büyük fayda sağlayacaktır. 17 Afrika ülkesiyle kurduğumuz iş konseylerine ek olarak, DEİK Yönetim Kurulu ve TOBB Yönetim Kurulu tarafından 12 Sahra Altı Afrika ülkesiyle daha iş konseyi kurulma kararı alındı. Bu ülkeler Botsvana, Ekvator Ginesi, Fildişi Sahili, Gabon, Kamerun, Madagaskar, Morityus, Mozambik, Namibya, Senegal, Somali ve Zambiya.

 

Bu iş konseylerinin kurucu yürütme kurullarını oluşturma aşamasındayız. Ticaret Müşavirlerimizden bölge ile iş yapan, iş konseyine katkıda bulunabilecek işadamlarının Konseylerimize yönlendirilmesi konusunda destek bekliyoruz.

 

Yeni iş konseylerinin Türk kanadının oluşturulmasının ardından ilgili ülkelerde doğru muhatapların tespiti ve iş konseyi karşı kanatlarının oluşturulmasında da ticaret müşavirlerimizin destekleri büyük önem taşıyor. Söz konusu iş konseylerinin kurulması, Sahra Altı Afrika’ya yönelik yatırım ve müteahhitlik ilişkilerimizin gelişimine ivme kazandıracaktır”.

 

Yemeğe, Sahra Altı Afrika Ülkeleri ticaret müşavirleri ve katılımcı firmaların yanısıra, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Vekili İbrahim Şenel, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral, MÜSİAD Yurtdışı Teşkilatlanma Komisyonu Afrika Koordinatörü Mahmut Yüksel Düne, INTES Yönetim Kurulu Başkan Vekili İlhan Adiloğlu, TÜMSİAD Başkanı Dr. Hasan Sert, ASKON Başkanı Mustafa Koca ve ASO Başkanı Nurettin Özdebir de katıldı. 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA