TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Burkay: “Tekstil sektörünün 2023 yılı için belirlenen 20 milyar dolar ihracat hedefini gerçekleştireceğine inanıyorum”


15.11.2013 / Ankara



Türkiye Tekstil Sanayi Meclisi, TOBB Yönetim kurulu Üyesi İbrahim Burkay’ın başkanlığında bir araya geldi. Kamu, Sivil Toplum Kuruluşları ve sektörün üst düzey temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda sektörün gündemindeki konulara dair değerlendirmelerde bulunuldu.​

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Burkay konuşmasında, Türkiye’deki Tekstil sektörünün önemine dikkat çekerek, tekstil sektörünün 2023 yılı için belirlenen 20 milyar dolar ihracat hedefini gerçekleştireceğine inandığını belirtti.

 

Burkay, Girdi Tedarik Stratejisi Eylem Planının ulaştığı başarıya dikkat çekerek, bu eylem planının diğer sektörler içinde örnek teşkil etmesi gerektiğini ifade etti.

 

Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu da öncelikle düşünülmesi gerekenin ülke menfaatleri ve ülkemizdeki istihdam sayısının artırılması olduğunu belirterek, öncelik verilmesi gerekenin ülkemize yatırım yapmak olduğunun altını çizdi.

 

-Ek vergi sektöre olumlu yansıdı

 

İstatistikler  eşliğinde Türk Tekstil Sektörünün 2013 yılı 9 aylık  dış ticaret performansının değerlendirildiği toplantıda, ana mal grupları itibarıyla  tekstil ürün  ithalat ve ihracatı ve ek vergi uygulanan  tekstil ürünleri üretim ve  dış ticaretine ilişkin sayısal veriler Meclis Üyeleri ile paylaşıldı.

 

İlk 9 aylık dönemde tekstil ihracatının genel Türkiye ihracatının üzerinde % 9’luk bir artış gösterdiğine işaret edildi. Temmuz 2011 ayında Ekonomi Bakanlığı tarafından yürürlüğe konan ek vergi ertesinde tekstil ve hazır giyim sektöründe yatırımların önemli oranda artış gösterdiği belirtildi.

 

Ek vergi ertesindeki 2 yılık dönemde elde edilen verilerin meclis üyeleri ile paylaşıldığı toplantıda, 14 milyar TL’den fazla yatırım teşvik belgesi düzenlendiğine, ithalatın önemli oranda azaldığına, en büyük ihracat pazarımız AB pazarındaki daralmaya rağmen ihracatımızdaki artışın devam ettiğine, tekstil ve hazır giyim sektörlerinin dış ticaret dengesinin cumhuriyet tarihinde ilk defa 2012 yılında 14 milyar $’ı aştığına dikkat çekildi.

 

Söz konusu dönemde ithalatın azalması ve ihracat rakamlarının da istikrarını koruması sonucu istihdamda 142bin kişinin üzerinde artış görüldüğü ve tekstil ve hazır giyim sektöründeki toplam kayıtlı istihdam rakamının 905 bini aştığı belirtildi.

 

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Burkay, ek vergi sonuçlarının sektöre olumlu yansımasının başta duyulan kaygıları boşa çıkardığına dikkat çekerek, konunun tekstil sektörü açısından olumlu olmasından öte Türkiye ekonomisine katkı sağlamasından dolayı tekstil sektörünün ek vergi konusundaki kararlı savında haklı çıktığını belirtti.

 

Meclis Başkanı Konukoğlu ise getirilen ek vergilerle tekstil sektörünün daha rahat nefes aldığını, ancak sektörün istikrarının devamı için Türkiye’de üretilebilen ürün gruplarında ülkemizin menfaatlerinin korunmasına ve gereksiz ithalatın önlenmesine yönelik uygulamalara devam edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 

-İstihdam Rakamları

 

Ek vergi sonrası gerçekleşen bu istihdam artışı sonucu işverenler tarafından sosyal güvenlik kurumu ve Maliye Bakanlığına SGK Primi ve Gelir Vergisi kapsamında 765 milyon TL’lik fazladan katkı yapıldığı bilgisi Meclis Üyeleri ile paylaşıldı.  Ek vergi ertesinde Maliye Bakanlığına sağlanan bir diğer mali katkının da ithal ürünlerden alınan ekstra vergi tutarları olduğu, 24 aylık dönemde bu tutarın 1,12 milyar dolara ulaştığının altı çizildi.

 

Sektörün haksız ithalata karşı korunmasının öneminin vurgulandığı toplantıda, anti-damping gibi muhtelif korunma önlemlerinin etkin şekilde kullanılmaya devam edilmesinin gerekliliği toplantıya katılan Kamu temsilcilerine iletildi.

 

Toplantıya katılan Ekonomi Bakanlığı temsilcileri ile Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi ve Türkiye’nin  imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşmaları’nın tekstil  üretim, ithalat ve ihracatına etkileri hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

 

Girdi Tedarik Stratejisi Yatay Eylem Planı kapsamında değerlendirilen yerli malı tanımına ilişkin sektörün göstermiş olduğu önem, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcilerine bir kez daha iletildi ve Bakanlık temsilcilerinden konu ile ilgili bilgi alındı.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA