TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Kopuz: “Kısıtlayıcı uygulamaları ve engelleri aşmalıyız”


10.10.2013 / Tahran / İran



Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Ticaret ve Sanayi Odası'nın 18. Yürütme Kurulu ve Komite Toplantıları İranın başkenti Tahran’da gerçekleştirildi. ​

EİT TSO açılış törenine, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı C. Ali Kopuz, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mohsmmed Ali Najafi, İran Ticaret, Sanayi, Tarım ve Madenler Odası Başkanı Dr. Mohammed Nahavandian, EİT İran Ulusal Komite Başkanı A.N.S Khamoushi, EİT Genel Sekreter Yardımcısı Hayri Maraşlıoğlu ve EİT ülkelerinin Oda temsilcileri katıldı.

 

Toplantıda konuşan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı C. Ali Kopuz, 21. yüzyılın gelişen ülkelerin ağırlık kazandığı bir Asya-Pasifik yüzyılı olacağını belirterek, Asya’nın dünya ekonomisindeki payının 2030 yılında % 40’lar, ticaretindeki payının ise % 30’lar seviyesine çıkarak, dünyanın en büyük ekonomik bölgesi haline geleceğini ve EİT ülkelerinin bunun ortasında olduğunu söyledi.  

 

EİT ülkelerinin vize uygulamalarına dikkat çeken Kopuz, “Kendi ülkemizden örnek vermek gerekirse, Türkiye neredeyse hiçbir ECO ülkesine vize uygulamazken, Türk vatandaşları sadece birkaç ECO ülkesine vizesiz seyahat edebilmektedir. İş adamlarımıza vize kolaylığı getirmeliyiz. Kısıtlayıcı uygulamaları ve engelleri aşmalıyız” dedi.

 

Üye ve bölgedeki ülkeler arasında ticareti artırmak için ticaretin kolaylaştırılmasının zorunlu olduğunu ifade eden Kopuz, İslam Ülkeleri Arasında Tercihli Ticaret Sistemi Anlaşması ve EİT ülkeleri arasında Tercihli Ticaret anlaşmasının imzalanarak ve onaylanarak işleme girmesinin önemini vurguladı. Kopuz, ayrıca malların ve insanların serbestçe dolaşımınında bu hususta çok önemli olduğunun altını çizdi. 

 

Bölgedeki ulaştırma konusuna da değinen Ali Kopuz, şöyle devam etti: “Ticaretin, yatırımların ve üretimin temelini ulaştırma hizmetleri oluşturmaktadır. Ancak, biz bu alanda maalesef yerimizde sayıyoruz. Aramızdaki ulaştırma ağlarını geliştirmeli, çok modlu taşıma modellerini benimsemeliyiz. Aksi takdirde çağın gerisinde kalacağız. ECO üyesi ülkelerin güzergâhı üzerinde bulunduğu Tarihi İpek Yolu’nu canlandırması projesine hız kazandırmalıyız.

 

Bölgemizi ticaret üssü yapmalıyız. Bölgemizin küresel ekonomide hak ettiği yeri almasını sağlamalıyız. İstanbul-Tahran-İslamabad Demiryolu Projesi üzerinde çalışmalara devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde, tüm bölgenin yararına olan bu projenin geliştirilmesi için el ele vermeliyiz. Ülkelerimiz arasındaki gümrük geçişlerini kolaylaştırmalı, aynı standartlarda uyumlu hale getirmeliyiz”.

 

-Diğer konuşmacılar

 

İran Ticaret, Sanayi, Tarim ve Madenler Odası Başkanı Dr. Nahavandian ise ülkeler arasında işbirliği sağlanarak bölgede yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerden ortaya çıkan fırsatları değerlendirerek, yatırım ve ticaretin artırılabileceğini ifade etti.

 

Dr. Nahavandian, EİT ülkelerinin yüksek potansiyele ve kapasiteye sahip olduğunu belirterek, stratejik planları emin ve sağlam adımlar ile gerçekleştimek gerektiğini vurguladı. 

 

Ülkeler arasında ticaret ve işbirliğini artırmak için gümrük duvarlarının indirilmesi ve vizelerin kaldırılmasın önemine dikkat çeken Nahavandian, ECOTA anlaşmasının yürürlüğe girmesi ve ulaştırmada karşılaşılan sorunların giderilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

 

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mohammed Ali Najafi de, ECO ülkelerinin elindeki imkanların değerlendirilmesi gerektiğini, bunun da ancak bölgedeki işbirliğini artıtarak gerçekleştirilebileceğini belirti.

 

Najafi, İran’ın petrol ürünleri dışında da yatırımlara yöneldiğini vurgulayarak, turizm alanında yatırımlara başlandığını söyledi.  

 

Açılış töreni sonrasında gerçekleştirilen Yürütme Kurulu toplantısında, 8-9 Ekim 2013 tarihlerinde düzenlenen Tahkim Komitesi, Kadın Girişimciler Komitesi, Ticaretin Kolaylaştırılması Komitesi, Turizm Komitesi, Sanayi ve Yatırım Komitesi ve Ulaştırma Komitesi toplantılarında alınan kararlar açıklandı. Toplantıda ayrıca bölge içi ticaretin artırılması, vizelerin kaldırılması, ulaştırma ağlarının güçlendirilmesi ve ECOTA anlaşmasının yürürlüğe girmesinin önemi gibi hususlar gündeme getirildi. 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA