TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Çağlar: "Türkiye için bu toplantı, iyi bir fırsattır"


08.10.2013 / İstanbul



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Çağlar, Türkiye için EUROCHAMBRES Ekonomi Forumu'nun, Avrupa ekonomisinin ana sorunlarına ortak çözüm arayışında etkin olarak yer alma ve katkı sağlama isteğini ortaya koyma açısından iyi bir fırsat olduğunu söyledi.​

Çağlar, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) Ekonomi Forumu'nun tanıtımına ilişkin düzenlenen basın toplantısında, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun 2009 yılında EUROCHAMBRES Başkan Yardımcılığına, aynı seçimde Alessandro Barberis'in de EUROCHAMBRES Başkanlığına seçildiğini, Hisarcıklıoğlu ve Barberis'in 2011 yılında yeniden aynı görevlere layık görüldüğünü kaydetti.

 

Yaklaşık 4 yıllık görev sürelerinde, Avrupa ve Türk iş dünyasının AB ile bütünleşmesi için çok sayıda başarılı proje ve girişime imza atıldığını ifade eden Çağlar, şunları söyledi:

 

"EUROCHAMBRES'ın AB kurumları ve iş dünyası nezdinde temsil gücü yüksek, görüşlerine güvenilen ve sözü dinlenen bir kurum olma konumu daha da güçlendi. AB'de, genel anlamda ekonomik krizi geride bırakma yönünde olumlu yönde kıpırdanma yaşıyor. Yaklaşık 6 çeyrektir süren ekonomik küçülme, 2013 ikinci çeyreğinde son buldu. Binde 3 oranında, belki küçük görünse bile ilerisi için ümit veren bir kıpırdanma yaşandı. Ancak büyümenin devamı için atılması gereken daha bir dizi adım var."

 

Çağlar, bu adımların, AB üyesi ülkelerin yanı sıra AB ile yakın iktisadi ve ticari ilişki içinde olan tüm ülkeleri yakından ilgilendirdiğini ifade ederek, "Türkiye gibi toplam dış ticaretinin yaklaşık yarısını AB ile gerçekleştiren, doğrudan yabancı yatırımlarının yaklaşık yüzde 80'ini AB ülkelerinden alan bir ülke için AB ekonomisinin gidişatı son derece önemli" dedi.

 

Özellikle EUROCHAMBRES platformunda, Türk iş dünyasının AB ekonomisiyle ilgili görüşlerini her fırsatta gündeme getirmeye çalıştıklarını aktaran Çağlar, EUROCHAMBRES için belirlenen önceliklerin başında KOBİ'ler ve girişimcilik, iç pazar, mesleki eğitim, ticaret ve yatırım, finansmana erişim, Avrupa 2020, enerji ve çevre, genişleme ve komşuluk politikalarının geldiğini anlattı.

 

Çağlar, başta parlamento ve komisyon olmak üzere AB kurumları için 2014 yılı içinde seçimler yapılacağını belirterek, "EUROCHAMBRES olarak, yürütülecek kampanyalarda iktisadi konuların da en önemli öncelikler arasında yer almasını istiyoruz. O nedenle de politika önerilerimizi oluşturmak üzere 16 Ekim Çarşamba günü İstanbul'da bir araya geliyoruz. Evet, AB seçimlerine katılacak siyasilere aktaracağımız önerileri, İstanbul'da tartışıp belirleyeceğiz" diye konuştu.

 

"EUROCHAMRES Ekonomi Forumu: Büyümeye Yatırım" adıyla gerçekleştirecekleri toplantının EUROCHAMBRES üyesi 45 ülkenin odalar birlikleri ve yerel odaları, işletmeler, AB kurumları ve düşünce kuruluşlarından yaklaşık 250 kişinin katılımını beklediklerini ifade eden Çağlar, şunları dile getirdi:

 

"AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy'un video mesajıyla katılacağı konferansa, AB Bakanı Egemen Bağış, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komite Başkanı Henry Malosse ile Avrupa Komisyonu Eski Başkan Yardımcısı Günter Verheugen konuşmacı olarak katılacak. Konferans kapsamında, toplam 6 workshop gerçekleşecek."

 

- "Türkiye Avrupa'nın yükünü paylaşmaya adaydır"

 

Çağlar, AB ekonomisinin bir parçası olan Türkiye, AB ekonomisindeki gelişmelerden doğrudan etkilendiğine işaret ederek, "EUROCHAMRES Ekonomi Forumu'nun İstanbul'da yapılacak olması da Türk ve AB iş dünyalarının, Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki 'koalisyonunu' ortaya koymak için önemli bir fırsat ve gösterge olacaktır. Türkiye için bu toplantı, Avrupa ekonomisinin ana sorunlarına ortak çözüm arayışında etkin olarak yer alma ve katkı sağlama isteğini ortaya koymak açısından iyi bir fırsattır" şeklinde konuştu.

 

Bu yılın ilk 6 ayı itibariyle Türkiye'nin, Avrupa'da büyüme oranı en yüksek 3. ülke olduğunu, haziran itibariyle 742 bin kişinin daha iş edindiğini, işsizlik oranını yüzde 8,8'e düşürdüklerini ve AB ortalamasında bu oran yüzde 10,9 olduğunu hatırlatan Çağlar, "Rakamlar da gösteriyor ki Türkiye Avrupa'ya yük olmaya değil, Avrupa'nın yükünü paylaşmaya adaydır" dedi.

 

- EUROCHAMBRES Başkanı Barberis

 

Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) Başkanı Alessandro Barberis, Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında iş dünyası açısından büyük bir önem taşıdığını belirterek, "Türkiye Avrupa'nın bir parçası.Türkiye'nin dünyada çok güçlü bir duruşu ve etkisi var.Türkiye'nin çok önemli bir aktör ve partner olduğuna inanıyoruz" dedi.

 

Barberis, 16 Ekim'de ekonomi forumu düzenleneceğini ve 17 Ekim'deki genel kurul toplantısıyla da EUROCHAMBRES'ın yeni başkan ve başkan yardımcılarının İstanbul'da seçileceğini belirtti.

 

Kendi başkanlığı döneminde birliğin Avrupa'da gerçekleştirdiği faaliyetleri anlatan Barberis, 4 yıllık dönem boyunca üyeler arasında bütünleşmeyi ve Avrupa kurumları nezdinde daha fazla görünürlük kazanmalarını sağladıklarını, bu bağlamda önemli anlaşmalara imza atıldığını, anlaşmalar yapıldığını, uluslararasılaştırma projesi kapsamında yeni Avrupa iş merkezleri oluşturup finansmana dair çok sıkı çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

 

Forumun odak noktasının "networking" olarak belirlendiğini, bu bağlamda odalar arasında fikir alışverişinin gerçekleşecek olmasının ve deneyimlerin paylaşılmasının mükemmel bir fırsat olduğunu dile getiren Barberis, Avrupa'daki ticaret odaları sisteminde mesleki eğitimin önemli bir yer teşkil ettiğini, bu kapsamda 2,6 milyon kişinin 1 yıl içinde mesleki eğitim aldığını aktardı.

 

Forumda odalar arasında çok sayıda ikili görüşmeler olacağını, bu görüşmeler sonucunda tüm odaların en iyi uygulamalarını paylaşacaklarını ve bunun sonucunda nihai bir doküman hazırlanacağını dile getiren Barberis, hazırlıklar kapsamında yeni başkanlık dönemi için de gündem hazırlıkları yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:

 

"17 Ekim'de yeni başkan seçilecek. Şüphesiz iş çevreleri için daha iyi koşulların ve hem iç pazara hem de uluslararası pazara daha kolay erişimin sağlanması bu kapsamda yer alıyor. Avrupa ekonomi diplomasisinin daha ileriye taşınması ve kaynaklara erişimin sağlanması hedefleniyor. Bir çok Avrupa ülkesinde işsizlik ve özellikle gençlerin istihdamıyla ilgili çok büyük sorunlar yaşanıyor. Bu konu daha hassas bir mesele oldu günümüzde... Bu yüzden de bununda ilgili oryantasyonumuzu belirlememiz gerekiyor. Bunun dışında KOBİ'ler için somut adımların atılması gerekiyor çünkü KOBİ'ler yurt dışına açılmak isterlerse destek olmaksızın zorlanırlar ve ticaret odaları da bu bağlamda iletişim ağlarından onların da faydalanmasını sağlıyor."

 

Forumun Türkiye'de düzenlenmesinin Türkiye açısından da çok önemli bir mesaj olduğuna işaret eden Barberis, "Türkiye Avrupa'nın çok önemli bir parçasıdır ve iş çevreleri açısından da bir araya gelmek büyük önem taşıyor. Türkiye'nin de burada ciddi bir rol oynuyor olması ve bunun gözler önüne serilmesi çok önemli. Bizler açısından geçmiş dönemde yapılan çalışmalar önemli ancak daha da önemlisi bizim gelecekte yapmamız gereken işler. Şüphesiz yapılması gereken bir çok şey var. Ancak şuna inanıyorum ki büyük sonuçlar almak için çok sıkı çalışmak gerekiyor. Elimizden gelenin en iyisini yapmak çok önemli" ifadelerini kullandı.

 

- "Türkiye'nin önemini ortaya koymak istedik"

 

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Barberis, "AB ülkelerinin, AB üyesi olmayan bir ülkede toplanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında iş dünyası açısından çok büyük bir önem taşıdığını vurgulayarak, "Tartışma götürmezki Türkiye Avrupa'nın bir parçası... EUROCHAMBRES de Avrupa ülkelerinin ticaret odalarını temsil ediyor. 45 ülkeden oluşuyoruz. Bu toplantıyı İstanbul'da düzenlemeye karar verdik. Çünkü bu bir fırsattır. Türkiye'nin önemini ortaya koymak istedik" dedi.

 

Türkiye'nin dünyada çok güçlü bir duruşu ve etkisi olduğunu vurgulayan Barberis, "Türkiye'nin çok önemli bir aktör olduğuna inanıyoruz. Ayrıca Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ile ilişkilerimiz ve onun katkısı da çok büyük" dedi.

 

"Sayın Hisarcıklıoğlu'nın başkan olma ihtimali var mı?" sorusuna ise Barberis, şöyle yanıt verdi:

"EUROCHAMBRES Başkanlığına aday olanların adaylıklarını açıklamaları gerekiyor. Başkanlık için bir adayımız var. Almanya Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği başkanı aday olduğunu açıkladı. Rifat Bey başkan yardımcılığı için söz konusu... Başkan yardımcılığı için 5 adayımız bulunuyor. Favori aday seçilecek mi göreceğiz.."

 

Alessandro Barberis, "Türkiye vatandaşları AB'ye olan inançlarını giderek kaybediyor, bu konuda Türkiye'ye bir haksızlık yapıldığını düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine, bunun başka bir konu olduğunu ve kendisinin siyasetçi olmadığını belirterek, "Bizler Türkiye'nin çok güçlü bir partner olduğuna inanıyoruz. Türkiye'nin Avrupa'nın bir parçası olması gerektiğine inanıyoruz. Ama bir sihirli değneğim de yok bu sorunu çözmek için. EUROCHAMBERS olarak her zaman Türkiye'yi çok güçlü bir şekilde destekliyoruz. Ama ben AB komisyonu başkanı değilim..." diye konuştu.

 

- "Krizin üstesinden geleceğimize inanıyoruz"

 

"Avrupa ekonomisinin en büyük sorunu nedir ve düzelme sinyalleri ne zaman gelecek?" sorusuna karşılık Barberis, şunları kaydetti: "Bugün yaşanan sorunlar muhakkak çözüme kavuşturulacaktır. Avrupa'da yaşanan ekonomik kriz bütün şirketleri hatta ülkeleri etkiledi. Bazı ülkeler diğerlerine göre daha fazla etkilendi. Mesela benim ülkem İtalya çok etkilendi. Almanya ve Fransa bir nebze daha iyi durumda... Çin, Türkiye, Hindistan ve Amerika da etkilendi bu durumdan... Türkiye' nin büyüme rakamları İtalya ve İspanya'dan daha iyi. Avrupa olarak sorunu çözmek için çok çalışıyoruz ama bir günde mucizeler yaratamayız. Maalesef kriz devam ediyor, istihdam ve işsizlik konusunda iyileştirmelerin olması gerekiyor ama bu krizin üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Bunun da daha çok işbirliğiyle olacağını düşünüyoruz."

 

Barberis, işadamlarına vize kolaylığı konusunda ise İtalya'da bu konunun gündemlerinde ilk sıralarda yer aldığını belirterek, "Birçok ülkede bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Bu konudaki çalışmaların hızlandırılması lazım. Vize alımının kolaylaştırılması büyük önem taşıyor. Ancak bir çok ülkede bu sorun çözülmüş değil. Bu konuda bir adım daha atılması gerektiğine inanıyorum. Vize olayı birçok ülke için sorun oluşturuyor" dedi.

 

Bu arada, Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek forumda, finansmana erişim ve girişimcilğin finansmanı, dışa açılma, oda yönetiminde yeni eğilimler, dijital çağda kadın girişimciliği değişen iş yapma oratmında ticaret ve sanayi odaları, sürdürülebilirlik ve Avrupa'nın yeniden sanayileşmesi konularında workshoplar yapılacak.







Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA