TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

İlk 10 ekonomi hedefi için ABD pazarında olmamız lazım


03.06.2011 / Washington ABD



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Washington'daki temasları çerçevesinde ABD'deki iki büyük Türk çatı kuruluşu Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) ve Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) tarafından onuruna düzenlenen resepsiyona katıldı. ​ ​

 

Hisarcıklıoğlu resepsiyonda yaptığı konuşmada ABD Başkanı Barack Obama'nın, Türk-Amerikan ilişkileri için kullandığı "yeni ortaklık modeli" tabirinin ABD'deki tüm çevrelere yansıdığını gözlemlediğini belirterek, "ABD Dışişlerine, Savunma Bakanlığına gittiğimiz zaman, ekonomik ilişkilerimizi nasıl geliştirebileceğimiz noktasında bize yol gösterebilecek, pratik öneriler sunuyorlar. On yıldır gidip geliyorum, daha önce bu tip bir yaklaşım yoktu" dedi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile ABD arasındaki en üst düzeydeki siyasi ve askeri ilişkilerin ekonomi alanına yansımadığını ve ABD'nin, Türkiye'nin ekonomik ilişkilerinin en zayıf olduğu ülkelerden biri olduğunu belirterek, bu durumu "denizde bir damla" olarak niteledi.

Türkiye'nin ihracatı son 5 yıldır tüm ülkelere artarken, ABD'ye azaldığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, tüm bunların iki ülke iş adamlarının ve halklarının birbirini tanımamasından kaynaklandığını vurguladı. Hisarcıklıoğlu, "Ben kusuru kendimde, bizde arıyorum. İki tarafta da müthiş bilgi noksanlığı var" dedi.

Gelecek dönemde ABD ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, halklar arasında tanınırlılığı yaratmada özellikle ABD'deki Türk kuruluşlarına önemli görevler düştüğünü dile getirerek, Türk kuruluşlarını ve ABD'de yaşayan Türkleri birlik ve beraberliğe, organize olmaya çağırdı. Hisarcıklıoğlu, "Birlikten bereket, ayrılıktan azap doğar, diye bir söz vardır. Eğer bir araya gelirsek yapamayacağımız şey yok" diye konuştu.

Dünyadaki tüm Türk iş adamlarını tek çatı altında toplamak için Dünya Türk İş Konseyi'ni kurduklarını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, ABD'deki Türk iş adamlarını da bu konseye katılmaya davet etti.
ATAA Başkanı Günay Evinch de Hisarcıklıoğlu'na özel sektördeki liderliğinden dolayı teşekkür etti ve ABD ile Türkiye arasında "köprü" vazifesi görmekten onur duyacaklarını söyledi.
Konuşmaların ardından ATAA Başkanı Evinch ve TADF Başkanı Kaya Boztepe, Hisarcıklıoğlu'na plaket verdi.

-Hisarcıklıoğlu gazetecilerin sorularını yanıtladı

Resepsiyonda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, "Yeni Başlangıç İçin Ortaklar (PNB)" adlı girişim zirvesine katıldıklarını belirterek, Harvard Üniversitesi ile çalışarak, Türkiye'nin en hızlı büyüyen 25 şirketiyle ABD'deki denkleri olan şirketleri bir araya getireceklerini ve ortak işlerin yapılabileceği proje üreteceklerini söyledi.

Zirve yemeğine ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın da katıldığını ve bu yıl Türkiye'de yapılacak Girişimcilik Zirvesi'ne ABD Başkanı Barack Obama'nın katılmak istediğini belirttiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ABD Savunma Bakanlığındaki (Pentagon) görüşmelerine yönelik soru üzerine, silah satışları konusunun görüşülmediğini, ekonomik konuların konuşulduğunu belirtti.

Hisarcıklıoğlu, dünyanın en büyük ekonomileri arasında ilk 10'a girme hedefini gerçekleştirebilmesi için Türkiye'nin ABD pazarında yer alması gerektiğine işaret ederek, şöyle konuştu:
"Bizim bu pazarın içinde olabilmemiz için bazı mekanizmalara ihtiyacımız var. Bunlardan bir tanesi, ABD'li şirketlerle Türk şirketlerine ortak iş yapabilme alışkanlığını kazandırmak. İkincisi Türkiye'nin bugüne kadar yapamadığı bir konuyu gerçekleştirmek; biz şu anda teknik olarak orta teknikte ihracatçı bir ülkeyiz, yüksek teknoloji konumuna gelebilmemiz için özellikle girişim sermayesi, yani risk sermayesi dediğimiz bir mekanizmaya ihtiyaç var. Bu mekanizma Türkiye'de yok, biz bunu bilmiyoruz. Özellikle yüksek teknoloji şirketlerini öne çıkaran en önemli unsur, girişimci risk sermayesi. Risk sermayesini destekleyen ABD'nin arkasında yatan başarı hikayesi de aslında bu. Bu çerçevede Türkiye'de oluşturmaya başladığımız risk sermaye şirketleriyle ABD'nin risk sermaye şirketlerini bir araya getirerek, onların tecrübelerini, artı kaynaklarını Türkiye'ye aktararak, Türkiye'de bu yeni icatlar çıkartan çocuklara, gençlere, üniversitelerle işbirliği yapmış olan insanlara kaynak sağlayacak bir fonu ortaya çıkarmaya çalışacağız."

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin teknik olarak yüksek teknolojiye ulaşabilmesi için, ABD'nin bir "atlama noktası" olduğunu belirterek, "Buradaki işbirlikteliğini getirerek, özellikle bu işte finansman kaynağına ihtiyaç var. İsrail'e de baktığınız zaman, İsrail'in yüksek teknoloji şirketlerinin yukarı çıkmasının altında yatan neden bu; aynı işbirliği olmuş, biz de niye olmasın" dedi.

Hisarcıklıoğlu, bir soru üzerine, Washington'daki temaslarında, Obama'nın "yeni ortaklık modeli" tabirinin herkese "sirayet ettiğini" gördüğünü ifade ederek, "Özellikle Dışişlerine, Savunma Bakanlığına gittiğimiz zaman, ekonomik ilişkilerimizi nasıl geliştirebileceğimiz noktasında bize yol gösterebilecek pratik öneriler sunuyorlar. On yıldır gidip geliyorum, daha önce bu tip bir yaklaşım yoktu. Bu da Obama'nın vermiş olduğu pozitif ivmenin herkese yansımış olduğunu gösteriyor. Beni en çok umutlandıran bu. Eskiden burada hiç böyle bir yaklaşım yoktu, bu nedenle Türkiye'ye umutlu dönüyorum" diye konuştu.
Bir soru üzerine, İsrail ile Türkiye arasındaki ticaretin yüzde 40 arttığını ama turizmde önemli düşüş yaşandığını belirten Hisarcıklıoğlu, İsrail'e satılan malların bir kısmının Filistin'e de gittiğini ama bunu ayırt etme şansı bulunmadığını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, bir başka soru üzerine, bazı görüşmelerinde, Türkiye'nin "girişimcilik noktasında bir başarı hikayesi olduğu ve bu modelin Ortadoğu ülkelerinde de örnek alınması gerektiğinin" kendilerine söylendiğini belirterek, bu ülkelerde girişimci orta sınıf gelişmedikçe demokrasinin yerleşmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Dünya Bankası ile görüşmelerinde, üst düzey yetkililerin kendilerine, "dünyanın her tarafında varsınız" dediğini, kendilerinin ABD ile ticaretin çok az olduğunu belirtince şaşırdıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, ABD ile ilişkilerin geliştirilmesinin sağlam bir ortaklık kurulmasını sağlayacağını, bunun siyasetçi ve bürokratlara da ilişkilerinde yardımcı olacağını belirtti.

-Hisarcıklıoğlu'nun Washington temasları

Hisarcıklıoğlu, "Yeni Başlangıç İçin Ortaklar" zirvesine katıldığı Washington'da, zirve çerçevesinde ABD Dışişleri Bakanı  Clinton'ın ev sahipliğindeki yemeğe ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen toplantıya katıldı.

Washington'da bulunduğu sürede zirve haricinde de bazı temaslarda bulunan Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda, ABD Temsilciler Meclisi üyeleri Dan Burton, James Sensenbrenner, Dana Rohrabacher ve Brad Miller ile görüştü. Hisarcıklıoğlu, ABD Savunma Bakanlığında Avrupa ve NATO politikasından sorumlu Müsteşar Yardımcısı James Townsend ve ABD Dışişleri Bakanlığının Ekonomi, Enerji ve İş Dünyasından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jose Fernandez ile de bir araya geldi.

ABD Ticaret Odası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nda da temaslarda bulunan Hisarcıklıoğlu, Washington'daki düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde (CSIS) düzenlenen toplantıya da katıldı. 

Hisarcıklıoğlu'nun temaslarında Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin nasıl geliştirilebileceği üzerinde durulurken, ABD'nin Müslüman dünyasıyla iktisadi bağları artırmak için başlattığı "Yeni Başlangıç İçin Ortaklar" adlı girişim çerçevesinde atılan adımlar ele alındı.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA