TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Zenginleşmek için ticaretin önünü açmak gerekir


09.05.2011 / İstanbul



TOBB / DEİK Başkanı ve Eurochambres Başkan Yardımcısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, halkların zenginleşmesi için girişimciliğin ve ticaretin önünün açılması gerektiğini belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''4. Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı''na katılan devlet ve hükümet başkanları ve üst düzey yöneticiler onuruna Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu'nda öğle yemeği verdi.​ ​


''Üst Düzey Yatırım ve Ortaklık'' konulu toplantının da gerçekleştirildiği yemekte konuşan Hisarcıklıoğlu, 1990'larda dünya ticareti 3 trilyon dolar iken 2010 yılında 16 trilyon seviyesine geldiğini; 1971 yılındaki 21 olan en az gelişmiş ülke sayısının ise bu küreselleşmeyle birlikte 48 artı 1'e çıktığını kaydetti.

Dünya ticareti artarken zengin ve fakir kesimler arasında uçurumun açıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, bu ülkelerin de zenginleştirilmesinin tek yolunun dünya ticaretinin önünü açmaktan geçtiğini, ticaretin olabilmesi için huzur, barış ve istikrara ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Hisarcıklıoğlu, ''Halklarımızın zengin olmasını istiyorsak, girişimciliğin önünü açmalıyız. Bu konuda deneyimlerimizi her zaman paylaşmaya hazırız. TOBB olarak son yıl itibariyle 50 ülkede girişimcilik üzerine eğitim verdik'' diyerek, Binyıl Kalkınma Hedefleri kapsamında da 19 başarılı projeyi gerçekleştirdiklerini söyledi.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan

''Üst Düzey Yatırım ve Ortaklık'' konulu toplantının da yapıldığı yemekte konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, 4. BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı'na özellikle gelişmiş, zengin ülkelerin, yeterli ilgiyi göstermediklerini büyük bir üzüntüyle müşahede ettiklerini belirterek, ''Günlük harcaması 1,25 doların altında on milyonlarca insanın bulunduğu bir dünyada, açık söylüyorum, hiç kimse ama hiç kimse masum değildir ve olamaz'' dedi.

Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Ancak, bu önemli zirveye, özellikle gelişmiş, zengin ülkelerin, yeterli ilgiyi göstermediklerini büyük bir üzüntüyle müşahede ediyoruz. Bugün artık, sınır tanımayan, ülke, halk, coğrafya tanımayan sorunlarımız var. Çevre sorunları, iklim değişikliği, yoksulluk, terör, göç gibi sorunlar, sadece belli ülkeleri, belli bölgeleri değil, tüm küreyi tehdit ediyor.
Umutsuzluk içinde, adalete güveni sarsılmış, kendisini yalnız, kimsesiz hisseden birey ve topluluklar kazanılmadıkça, onlara umut verilmedikçe, onlara bir gelecek vaat edilmedikçe, dünya her zaman güvensiz, her zaman huzursuz olacaktır. Günlük harcaması 1,25 doların altında on milyonlarca insanın bulunduğu bir dünyada, açık söylüyorum, hiç kimse ama hiç kimse masum değildir ve olamaz.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de 2006 yılından itibaren, günlük harcaması 1 doların altında olan yoksul insan kalmadığını belirterek, ''Günlük harcaması 4,3 doların altında kalanların oranı 2002'de yüzde 30'du, bunu da dikkat ediniz, yüzde 4'e kadar çektik'' dedi.
Başbakan Erdoğan, eşitsizliklere, zulümlere, vahşete karşı seslerini yükselttikçe karalama kampanyalarıyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

-''1 doların altında yoksul insan kalmadı''

Türkiye'de 2006 yılından itibaren, günlük harcaması 1 doların altında olan yoksul insan kalmadığını bildiren Erdoğan, ''Günlük harcaması 4,3 doların altında kalanların oranı 2002'de yüzde 30'du, bunu da dikkat ediniz, yüzde 4'e kadar çektik'' dedi.
Genel refahı yükseltir, gelir dağılımındaki çarpıklığı düzeltirken, yatırımları da ihmal etmediklerinin altını çizen Erdoğan, Türkiye genelinde, 8,5 yılda 13 bin 600 kilometre kaliteli bölünmüş yol, 163 bin yeni derslik, 89 yeni üniversite, çoğunluğu alt gelir grubu için olmak üzere 490 bin modern konut, 4,4 milyon metrekare kapalı sağlık tesisi inşa ettiklerini kaydetti.

Başbakan Erdoğan, bu devasa yatırımların, devlet ile vatandaş arasındaki güveni güçlendirdiğini, ülke içinde dayanışmayı artırdığını, en önemlisi de terörün beslendiği yoksulluk ve mağduriyet bataklığını kuruttuğunu söyledi.
Erdoğan, ''Yoksulluğun azalması, gelir dağılımındaki eşitsizliğin kapanması ile terör örgütü etkinliğini kaybetmiş, dağılma aşamasına gelmiştir'' dedi.

-TUSKON Başkanı Rızanur Meral

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, özgürlükleri artırmak, iktisadi ve siyasi reform sürecini tamamlamak suretiyle en az gelişmiş daha iyi örnek olmanın Türkiye'nin sorumluluğu olduğunu kaydetti.
''Üst Düzey Yatırım ve Ortaklık'' konulu toplantının da yapıldığı yemekte konuşan Meral, ''Üst Düzey Yatırım ve Ortaklık'' toplantısında yaptığı konuşmada, BM, Global Compact ve diğer icra kurulu üyeleriyle beraber konferansın özel sektör ayağını organize etmenin kendileri için bir ayrıcalık olduğunu belirtti.
Bu programa katkıda bulunmak için 42 ülkeye atadıkları temsilcilerin Uganda'dan Nepal'e, Haiti'den Çad'a uzanan az gelişmiş ülkelerden 605 işadamı getirdiklerini ifade eden Meral, Kazakistan'dan Endonezya'ya, Bosna Hersek'ten Güney Afrika'ya kadar uzanan diğer ülkelerden 559 ve Türkiye'den 2 bin işadamını bir araya getirdiklerini kaydetti.

 

-Konferansa yoğun katılım oldu

 

4. Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı’na, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Genel Kurul Başkanı Joseph Deiss'in yanı sıra 50 civarında devlet ve hükümet başkanı, 10 başkan yardımcısı, 94 bakan ve 47 uluslararası örgüt başkanı iştirak etti.






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA