TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Özel sektör ve mesleki eğitim birbirlerinin olmazsa olmazıdır


01.12.2022 / İstanbul



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu İstanbul’da Milli Eğitim Bakanlığı, OECD ve ETF’nun birlikte düzenlediği Mesleki Eğitim Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, özel sektör ve mesleki eğitimin birbirleri için ‘olmazsa olmaz’ konumda olduklarını ifade etti.​

Hisarcıklıoğlu teknolojinin her geçen gün büyük bir hızla geliştiğine işaret ederek, “Özel sektör de her geçen gün bu yeni teknolojilere çok daha hızlı uyum sağlıyor. Diğer taraftan mesleki eğitim ve özel sektör birbirine doğrudan bağlı iki kavram. Özel sektör olmadan mesleki eğitim, mesleki eğitim olmadan özel sektör olmaz. Hem bu yeni teknolojileri takip edebilmek, hem de iş dünyasında nitelikli iş gücü kazandırabilmek amacıyla, bu iki kavram arasında çok güçlü iletişim ve koordinasyon kurmalıyız. Bunun yolu da ulusal eğitimin düzenleyici kuruluşu olan Milli Eğitim Bakanlığı ile Türk İş Dünyasının çatı kuruluşu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin işbirliğinden ve yerelde de İl-İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile TOBB’a bağlı Oda-Borsalarımızın yakın çalışmasından geçiyor” dedi. TOBB Başkanı, “Şunu çok açık söylemek gerekir ki, Sayın Bakanımızın destekleri ve özel sektörün de sahiplenmesiyle mesleki eğitim, eğitim dünyasının yeniden cazibe merkezi haline gelmiştir” ifadesini kullandı.

 

Hisarcıklıoğlu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in de katıldığı Mesleki Eğitim Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Türk iş dünyasının çatı kuruluşu TOBB olarak, memleketin öncelikli meselesinin eğitim olduğuna inandıklarının altını çizdi. Bu vizyonla hareket ederek en önemli yatırım alanı olarak eğitimi gördüklerini dile getiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “TOBB olarak bugüne kadar ülkemize 153 eğitim tesisi kazandırdık. Ama burada durmadık, yeni ve daha büyük bir işe giriştik. Şubat ayında Sayın Bakanımız ile imzaladığımız protokol ile 154 ilçede 154 yeni okul için harekete geçtik. Bununla da yetinmedik. Her sene, ihtiyaç sahibi öğrencilerimize destek olduk. 2002 yılından bu yana, 81 ilde, 200 bin öğrenci kardeşimize, Odalarımız ve Borsalarımız aracılığıyla, eğitim yardımında bulunduk. Bulunmaya da devam ediyoruz. Pandemi döneminde, uzaktan eğitimde fırsat eşitliği sağlamak üzere, Odalarımızın ve Borsalarımızın da desteğiyle, 30 bin tablet bilgisayar dağıttık. Yükseköğretimde de, aynı sorumluluk bilinciyle hareket ettik ve elimizi taşın altına koyduk.  Ülkemizi ve iş dünyamızı geleceğe taşımak üzere, 2003 yılında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’ni kurduk. Üniversitemiz, yılda 3 dönem eğitim, 2 yabancı dil zorunluluğu ve ortak eğitim sistemiyle, farkını ortaya koydu. Böylelikle, genç yaşına rağmen, bugün ülkemizin lider üniversiteleri arasında yerini aldı. Üniversite adayları tarafından en çok tercih edilen üniversitelerden biri oldu.

 

-Mesleki eğitimde özel sektörün rolü güçlendi

 

Özel sektör olarak, nitelikli çalışan bulamamaktan, mesleki eğitimin özel sektörün ihtiyaçlarını karşılamamasından şikâyet ediyorduk. Mesleki eğitimde kamu-özel sektör işbirliğini artırmak, özel sektörün rolünü güçlendirmek istiyorduk. Mesleki eğitim, özel sektörün insan kaynağını karşılamada en önemli vasıta olsun istiyorduk. Bu bizim 20 senedir gündemimizde olan bir konuydu. Sağ olsun Bakanımız Sayın Mahmut Özer’den bu konuda hem büyük destek, hem de önemli icraatlar gördük. Mesleki eğitimi cazip hale getirmek üzere, kendisinin Bakan Yardımcılığı döneminde imzalanan ve Bakanlığı döneminde de hızlanarak devam eden, bir ilki hayat geçirdik. Milli Eğitim Bakanlığımız, TOBB ve TOBB ETÜ ile birlikte hazırladığımız Mesleki Eğitimde İş Birliği Protokolüyle, mesleki eğitimde reform hareketini, kıymetli Bakanımızla birlikte başlattık. Böylece, 81 ildeki 121 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini, gençlerimiz için umut ve uzmanlık kapısı haline getirdik.”

 

Özel sektörün beşeri sermaye ihtiyaçlarını tespit ederek, bu ihtiyaçlar doğrultusunda meslek liselerimizin gelişmesini sağlamaya çalıştıklarından söz eden M. Rifat Hisarcıklıoğlu, öğretmenleri de yeni teknolojiler konusunda eğittiklerinin altını çizdi.

 

-Mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısı 1 milyonu geçti

 

Mesleğim Hayatım İş ve Staj Programı Protokolü ile özel sektörün meslek liselerinden stajyer almalarını ve mezunları istihdam etmelerinin sağlandığını söyleyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Geçtiğimiz aylarda, mesleki eğitimin yükselen değeri olan mesleki eğitim merkezleri ile TOBB’a bağlı Oda-Borsalarımızın ve Türk iş dünyasının iş birliğini artırmak için yeni bir adım attık. Bakanımızın destekleri ile mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayımız ciddi oranda arttı ve 1 milyonun üzerine çıktı. Mesleki eğitim merkezlerini, kısa ismiyle NEET olan tanımlanan, ne istihdamda ne de eğitimde yer almayan gençlerimiz için bir fırsat olarak görüyoruz. Mesleki eğitim merkezlerindeki öğrencileri için verilen devlet desteği artırıldı ve işverenler üzerindeki yükler kaldırıldı. Devletimiz, mesleki eğitim merkezlerindeki her bir öğrenci için asgari ücretin 3’te 1’i oranında destek veriyor, son sınıfta bu destek asgari ücretin yarısına yükseliyor. Artık özel sektör olarak bizler de mesleki eğitim merkezlerinden daha çok istifade ediyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB olarak hem mesleki eğitim kalitesinin gelişmesi için hem de öğrencilerin mesleki eğitimi tercih etmeleri için çalışıyoruz. Çünkü biz inanıyoruz ki; beşeri sermaye, özel sektörün rekabet gücünün çıpasıdır” diye konuştu.

 

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA