TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Hisarcıklıoğlu’na fahri doktora


10.02.2020 / Kahramanmaraş



Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) senato kararıyla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na Fahri Doktara takdim edildi. Törende bir konuşma yapan Hisarcıklıoğlu, layık görüldüğü unvan için teşekkür ederken, öğrencilere girişimci olmaları tavsiyesinde bulundu.​

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can tarafından fahri doktoranın takdiminin ardından öğrencilere liderlik ve girişimcilik dersi verdi. Hisarcıklıoğlu, Kahramanmaraş’ın milli mücadele tarihinin en önemli simgelerinden birisi olduğuna işaret ederken, “Sütçü İmam’ın Fransız işgaline karşı ilk kurşunu atmasıyla başlayan sivil direniş tüm şehre yayıldı. Maraşlılar tek başlarına önce kendi şehirlerini kurtardı, ardından çevre illerin yardımına koştu. Ve kahraman unvanını sonuna kadar hak etti” dedi.

 

Gençlerde ülkenin geleceğini gördüğünü ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Umutlanıyorum. Daha hevesle çalışıyorum. Üniversitemiz de ayrı bir başarı öyküsü yazmış durumda. Dünyanın en iyi üniversitelerine bakınca oldukça genç olmasına rağmen, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi bugün 11 fakülte, 4 yüksekokul ve 22 araştırma ve uygulama merkeziyle Türkiye’nin en köklü eğitim kurumları arasında. Bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif her türlü faaliyete imkân sağlayan, Türkiye’nin en büyük kampüslerinden birine sahipsiniz. Bölgedeki iş insanlarıyla yakın çalışıyorsunuz. Böylece sadece Kahramanmaraş’ın değil bölgenin ve ülkemizin kalkınmasına destek oluyorsunuz” diye konuştu.

 

-Hisarcıklıoğlu’ndan gençlere girişimcilik dersi

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, gençleri gördüğü zaman muhakkak girişimcilik anlattığına işaret ederek, zenginliğin yolunun girişimcilikten geçtiğini söyledi. 1912’de yabancı bir yazarın tespitlerini paylaşan Hisarcıklıoğlu o tarihte insanların memur veya asker olmak istediklerini hatırlattı. Girişimciliğin o günlerde itibardan sayılmadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, günümüzde ise ülkelerin girişimci ithal eder hale geldiğini ve işsizliğin çözümünün, refahın anahtarının girişimcilikle geldiğini anlattı.

 

Dünyada milletlerin gücünün toplarıyla tüfekleriyle değil girişimci gücüyle ölçüldüğünü ifade eden TOBB Başkanı Sovyetler Birliği ve Almanya-Japonya örneklerini verdi. Dünyanın iki süper gücünden birisi olan Sovyetler Birliği’nin girişimcisi olmadığı için çöktüğünü dile getirirken, ikinci dünya savaşından sonra Almanya ve Japonya’nın yeniden ayağa kalkmasının altında da girişimcilik günün yattığını söyledi.

 

-Daha çok girişimci lazım

 

İşsizliğin çözümünün girişimcilikte olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Daha çok girişimci çıkartmamız lazım! İşte bu vizyonla, ülkemizi karış karış gezdim. Girişimciliği anlattım. Türkiye’nin en büyük kadın, genç girişimci kurullarını hayata geçirdik. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’ni kurduk. Peki Başkan girişimciyi tek cümle ile anlat derseniz: Benim için girişimci sınırları aşan kişidir. Eskiden uzay kelimesi kiminle anılırdı? Rusya ve ABD. Uzayda iki ülke güç savaşına girerdi. Şimdi ise uzay denince,  akla ülke değil, Elon Musk geliyor. Peki nasıl girişimci olunur? Girişimcilik için hayal kurmak çok önemli. Ben 40 yıllık girişimciyim hala hergün hayal kuruyorum. Muhammed Ali, ‘Hayal gücü olmayan insanın kanatları yoktur’ diyor. Sınırımızın olmadığı tek alan orası. Hayali hedefle birleştirmek gerek. Hedef koymazsanız hayalperest olursunuz. Hedef büyük olmalı.

 

Unutmayın çok çalışmadan başarı gelmiyor. Mehmet Akif: Arkadan gelenler, yolda uyuyanları ezer geçerler diyor. Duranlar için hayat hakkı yoktur. Beşeriyet durmuyor. Durursan muhakkak ezilirsin. Ben hala TOBB’dan gece 12’den önce çıkmam.

Bir başka önemli konu inovasyon / yenilikçilik. Bu aslında eski köye yeni adet getirmektir! Beni Babaannem icat çıkarma diye yetiştirdi. İcat çıkarmak yenilikçiliktir. Yapılmayanı yapmaktır. Veya yapılanı yeni bir yöntemle yapmaktır.”

 

Hisarcıklıoğlu bu konuya ilişkin Nokia, i-phone, Uber, Airbnb ve Whatsapp örneklerini verdi. Markalaşmanın önemi üzerinde duran Hisarcıklıoğlu, “Ne iş yapıyorsan marka yapacaksın. Türkiye büyük cennet! Daha güzeli yok! Bu yıl Türkiye’nin 12 aylık turizm gelirine İspanya  5.5 ayda ulaştı. Kahramanmaraş bu işi iyi yapıyor. 12 coğrafi işaretli ürününüz var. İşte Maraş Dondurması bunlardan biri.  Tüm Türkiye’ye tanıttınız. Şimdi dünyaya da tanıtıyorsunuz. Bu ülkenin bir evladı olarak değerlerimize sahip çıktığınız için hepinize teşekkür ederim.  Risk almaktan korkmamak lazım. Cesur olmayan insan girişimci olamaz. Başarının anahtarı pes etmemek! Büyük başarıların arkasında muhakkak başarısızlık ve azim vardır. Kaybetmekten yılmayan mutlaka kazanır. Ampulü icat eden Edison’un çok sevdiğim bir lafı var. Edison der ki: On bin kere başarısız olsam, umutsuzluğa kapılmam.  Her hata ileriye giden yolun bir parçasıdır” diye konuştu.

 

-Ortaklık kültürünü geliştirin

 

Ortaklık kültürünün önemi üzerinde duran Hisarcıklıoğlu, “Tabii bir de ortaklık kültürünü geliştirmemiz lazım. Ortaklık kuranlar, , her zaman daha yükseğe ulaştırır sizi. Şu kıskançlık işini bırakmalıyız. Birlikte rahmet ayrılıkta azap var” dedi.

 

Herkesin kendi anayasası olması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, kendi anayasasını ise şu cümlelerle anlattı: “İşten artmaz dişten artar! İşin hilesi dürüstlüktür! Önce kontrol sonra itimat! Hafızasına güvenen daima yanılır! İşte idare olmaz!”

 

TOBB Başkanı şunları söyledi: “Konfor alanınızdan çıkın! Nedir bu derseniz? Türkçe ’de “Aktif tembellik” derim. Yani bir şeyi yapıyorsunuz ama hep aynı şeyi yapıyorsunuz. Ve farklı sonuçlar bekliyorsunuz. Oysaki her şey ilerliyor, her şey değişiyor. Aktif tembellik hiçbir şey yapmamakla eş değer! Sadece psikolojik rahatlama sağlıyor. İnsanlarla hayvanlar arasında en büyük fark nedir?  Yeniliği aramak. Karınca 1000 sene öncesinde evi nasıl yapıyorsa aynı şekilde yapıyor. Mevlana'nın güzel bir sözü var: Dün dünde kaldı cancağızım. Bugün yeni şeyler söylemek lazım. Farklılaşın! Mutlaka dünya vatandaşı olun. Bol bol seyahat edin, yeni kültürler öğrenin. Okumaktan, araştırmaktan hiç vazgeçmeyin. Ama her duyduğunuza da inanmayım. Dönem post-truth, yani hakikat sonrası dönemi. Sosyal medyada internette dolaşan bilgilerin çoğu asılsız, sizleri manipüle etmek için bilinçli olarak hazırlanmış içerikler. Farkında olun! Sorgulayın! Doğrunun peşinden koşun! Yaptığınız her işte, bulunduğunuz her ortamda vicdanlı olun. Adaletli olun. Güçlünün haklı olduğu değil, haklının güçlü olduğu bir dünya için çalışın. Ve kimseyi ötekileştirmeyin. Öteki diye görmeyin. Birliğinize beraberliğinize sahip çıkın. Ben ülkemin geleceğinden umutluyum.”

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA