TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Coğrafi işaret, 1 liraya sattığın ürünü 2 liraya satmaktır”


03.10.2019 / Silifke / Mersin



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, II. Liderlik Akademisi’ne katılarak, Coğrafi İşaretler İle Tarım Kırsal Kalkınma İlişkisi konulu panelde bir konuşma yaptı.​

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuşmasında, Silifke Ticaret ve Sanayi Odası’nın önemli bir vizyon ortaya koyduğunu belirterek, “Türkiye çapında bir ilki başlattı, şimdi ikincisini yapıyor. Girişimcilikten, ticarete ve kalkınmadan, kişisel gelişime birçok konuda, uzman isimleri ve akademisyenleri bir araya getirdi. Ayrıca, tüm Mersin’i de bu konuda seferber etmeyi başardı. Herkes bu organizasyon için elini taşın altına koydu. Bu salonda kamu ve özel sektörün, bir araya gelmiş olması, ele vermeleri, takdire şayandır. Mersin’deki Odalarımıza, Mersin Üniversitesi ile TOBB ETÜ’ye ve ayrıca sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve sayın Valimize teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

Gereğini hep vurguladıkları bir konunun iş dünyası ile üniversitelerin buluşması olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, “İşte burada, bunun güzel bir yansımasını görüyoruz” şeklinde konuştu.

 

Hisarcıklıoğlu, oda/borsaların TOBB ETÜ ile yakın ilişki içinde olmasının da çok önemli olduğunu, TOBB ETÜ’nün Türk iş dünyasının üniversitesi olduğunu söyleyerek, bu imkanı muhakkak kullanmalarını istedi.

 

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası’nın güzel bir işe daha imza attığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Biliyorsunuz, Silifke çileği, sadece Türkiye'de değil dünyada da tanınıyor. Ama bunu tanımak yetmez. Bunu koruyup, daha fazla kazanca dönüştürmek lazım. İşte bunun için de Odamız, Silifke çileğine coğrafi işaret almak içinde çalışma başlatmıştı, sonucu da aldı. Şimdi sırada Silifke yoğurdunun tescili var, bunun için de harekete geçildi” dedi.

 

Hisarcıklıoğlu, Silifke Ticaret ve Sanayi Odası’nın aynı zamanda akredite oda bir oda olduğunu, üyelerine 5 yıldızlı, Avrupa seviyesinde hizmet kalitesinde çalıştığını uluslararası kuruluşlarca teyit ettirdiğini aktardı.

 

Yöresel ürünlere dikkat çeken TOBB Başkanı, yöresel ürünlere ne kadar sahip çıkılırsa o kadar fazla kazanacaklarını söyledi.

 

Zenginleşmenin yolunun coğrafi işaretli ürünlerde olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, coğrafi işaretin 1 liraya satılan ürünün 2 liraya satılması olduğunu belirtti.

 

Hisarcıklıoğlu ürünlerin sadece Türkiye’de Avrupa Birliği’nde de tescillenerek dünyaya satılması gerektiğini vurguladı.

 

Şu an da Türkiye’de coğrafi işaretli ürünlerin 400’ler seviyesinde olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, “Avrupa’da 3 tescilli ürünümüz var. Ürünümüze sahip çıkmamız lazım. Baklavayı Yunanlılar tescil ettiriyordu. Bizim çalışmalarımızla Gaziantep tescili aldı. Yoğurdumuza sahip çıkamadık ama baklava, incir ve kayısı da tescili aldık. Fazla kazanabilmenin yolu bu. Uluslararası market zinciri de Türkiye’den bunu istiyor. Ama coğrafi işaret olmazsa olmaz. Elimizin altında ne kadar değer varsa, zenginlik çok fazla. Ne olur ürünlerimize sahip çıkmamız lazım. 15 ürünümüz AB tescil aşamasında TOBB olarak takip ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

Antalya’da Yörex yöresel ürünler fuarı düzenlediklerini anımsatan Hisarcıklıoğlu, artık bu fuarı 7 bölgede yaparak, perakendeciler ile üreticiyi bu fuarlarda biraraya getireceklerini söyledi.

 

Her ilin ve her bölgenin çeşitli ürünleri olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, Oda/borsaların yöresel ürünlerine sahip çıkmaya başladığını aktardı.

 

Hisarcıklıoğlu, “Namazın kazası var ama fırsatın kazası olmaz. İş dünyası olarak Kayseri’de güzel bir laf vardır. Yakın ve yekin. Şikayet etme hareket et diyor. Şikayeti bırakıp fırsat nerde buna bakıyor olmamız lazım. Bizim görevimiz bu” dedi.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA