TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Altın kural, belli bir standarda göre üretim yapmak


23.02.2011 / Ankara



​Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) Olağanüstü Genel Kurulu’nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, sanayi ve ticaret için ‘standart’ın gerekliliğine işaret ederken, “Japonya'nın teknolojisi, Almanya'nın mühendisi, Çin'in ucuz işgücü varsa, Türkiye'nin de müteşebbisi var. Müteşebbise göz bebeğiniz gibi bakın, bu ülkeyi zengin edecek, müteşebbislerdir'' dedi. ​ ​

Hisarcıklıoğlu, küreselleşme ile sınırlar ortadan kalkarken, kuralların ortak hale geldiğine işaret etti.

Önceden ''ne üretirsen satılır'' zihniyeti hakimken, artık tüketicinin görüp, araştırıp satın aldığını, beğenmediği ürünü şikayet ettiğini veya iade ettiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, sanayicinin de tüketicinin de mal alırken belirli standartlar aradığını belirterek, şöyle devam etti:

''Altın kural, belli bir standarda göre üretim yapmak... Namaz kılmak için abdest ne kadar farz ise sanayi ve ticaret için de standart o kadar farz oldu. Bu standartların dünya standartları ile örtüşmesi gerekir. Ekonomide güçlü olan, bu standartları belirleyen ülke haline geliyor. TSE'de yeni oluşacak yönetimin, standartların konduğu merkezlerde, kuruluşlarda, daha etkin ve yetkin, standartları koyan hale gelmesi lazım.''

Daha önce hiç bir uluslararası kurum ve kuruluşta üyeliği olmayan TOBB'da, ''uluslararası ticarette söz sahibi olan kurum ve kuruluşlara üye olma, yönetime girme ve başında olma'' hedefi belirlediklerini, bu hedef çerçevesinde birçok kuruluşa üye olduklarını, bazılarında yönetimde ve başkan konumunda bulunduklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, ''TSE de uluslararası standartla ilgili kuruluşların tepesinde, 1 numaralı koltukta oturmadan söz sahibi olamaz'' dedi.

-''SSCB'nin müteşebbisi yoktu, dağıldı...''

Türkiye'nin, standartların konduğu yerde, en üst noktada olması gerektiğini vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Charles de Gaulle'ün ''Büyük insanlar olmadan büyük işler başarılamaz. İnsanı büyük yapan kendi azmi ve sebatıdır'' sözünü hatırlatarak, gösterdiği azim ve sebattan dolayı TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil'e teşekkür etti.
''İstanbul'da parayla, Ankara'da kredi kartıyla, Adana'da dostlarınızla geçinirsiniz'' sözüne işaret eden Hisarcıklıoğlu, ''Ankara'da kalırsak bir yere ulaşamayız. Bütün uluslararası kurum ve kuruluşlarda etkin ve yetkinliğe ulaşmamız lazım'' diye konuştu.

TSE sayesinde Türkiye'nin sertifika veren ülke haline geldiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
''Ancak, standartları en üst seviyede koyan ve uygulayan ülke haline gelmemiz lazım. Türk sanayicisi olarak kendimize güveniyoruz. Japonya'nın teknolojisi, Almanya'nın mühendisi, Çin'in ucuz işgücü varsa, bizim de müteşebbisimiz var. Bu gücü biz yeni keşfettik. Bürokrasi, siyaset, ordu ne kadar güçlü olursa olsun, hepsi boş... En önemlisi ekonomik güçtür. Dünya devi SSCB, dağıldığında, en büyük askeri güce, en yüksek teknolojiye sahipti. Birlik, bir kurşun atmadan yıkıldı. Çünkü müteşebbisi yoktu. Müteşebbise göz bebeğiniz gibi bakın. Bu ülkeyi zengin edecekler, müteşebbislerdir.''

Sanayi Strateji Belgesi'nin hazırlanması nedeniyle de Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün'e teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, belge ile Türkiye'nin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına sokulması hedefi konduğunu hatırlatarak, stratejinin uygulanmasında kurumsal taassubun yıkılıp, bunların ortak hedefler haline getirilmesi gerektiğini vurguladı ve ''Aksi halde strateji belgesi kütüphanede kaynak kitap haline gelir'' dedi.

- Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ise konuşmasında, ''standartlar oluşsun sonra da biz onları yerine getirelim'' diye beklemeyi doğru bulmadıklarını, Türkiye'nin küresel standartların hazırlanmasında da bizatihi yer alması gerektiğini söyledi.

Ergün, TSE'nin Olağanüstü Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye gibi üretim yelpazesini ileri teknolojili ve yüksek katma değerli ürünlere açan ülkelerde, standardizasyon kurumlarının hızlı ve kaliteli çalışmasının son derece önemli olduğunu belirtti.

TSE'nin, standardizasyon, uygunluk değerlendirme, ölçme ve kalibrasyon faaliyetlerini tarafsız, bağımsız, etkin ve güvenilir olarak sağladığını ifade eden Ergün, bu faaliyetlerin amacının, ülkenin rekabet gücünü artırmak, ulusal ve uluslararası düzeyde ticareti kolaylaştırmak ve halkın yaşam düzeyini yükseltmek olduğunu belirtti.
TSE gibi milli kurumların küresel gelişmelere uygun hareket etmeleri ve diğer ülkelerdeki muadil kuruluşlarla işbirliği içinde olmalarının büyük önem taşıdığına işaret eden Ergün, ''Küresel karşılığı olmadıktan sonra, sizin kendi başınıza belirlediğiniz standartların hiçbir anlamı olmuyor'' dedi.

-Kalitede devamlılık şart

Kalite'nin, bir defalığına ulaşılan bir hedef olmadığını, devamlılık gerektirdiğini vurgulayan Ergün, şöyle konuştu:
''Bu nedenle, TSE'nin özellikle verdiği belgelere yönelik denetimlerini artırması gerektiğine inanıyorum. Yine TSE'nin özel sektöre hizmet verirken, kendisinin de bir hizmet standardına kavuşması çok önemlidir. TSE'nin ağır bürokrasi ile engelleyici bir kurum değil, iş dünyamızın talep ve sıkıntılarına çok hızlı bir biçimde çözüm üreten bir kurum haline gelmesi gerekir. Özellikle üreticilerimizle temas halindeki taşra teşkilatlarını, bu konularda daha iyi bir noktaya taşımamız gerekiyor.”

-TSE Başkanı Büyekhelvacıgil

TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil de konuşmasında helal gıda standartlarının, Avrupa standartları olarak kabul edilmesi için Avrupa Standard Teşkilatına teklifte bulunduklarını belirtti ve ''İyi bir çalışma ve politika ile İslam ülkelerinin hazırlamış olduğu helal gıda standartlarının Avrupa standardı olarak da kabul edilebileceğine inanıyoruz'' dedi.
Uluslararası alanda yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren Büyükhelvacıgil, Türkiye'nin Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı'nın 20 ülkeden oluşan ISO Konseyi'ne ''En yüksek oyu alan ülke'' olarak seçildiğini, bilgi teknolojileri ürün ve sistemlerinin güvenliğini içeren Ortak Kriterler Belgelendirme Sistemi konusunda da TSE aracılığıyla Türkiye'nin ''Sertifika Üretici Ülke'' unvanını aldığını anlattı.

Büyükhelvacıgil, şöyle devam etti:


''Avrupa Standartlarının yüzde 99,7'sini, Dünya Standartlarının yüzde 42'sini Türk Standardı olarak uyumlaştırmış durumdayız. Yıllardır bağlı üye olduğumuz Avrupa standardizasyon kuruluşları CEN ve CENELEC'e tam üyelik için resmi başvuru yaptık. Haziran ayında yapılacak CEN ve CENELEC Genel Kurullarında TSE'nin tam üyeliğinin gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Türkiye adına TSE'nin CEN ve CENELEC tam üyeliği ile AB Müzakere sürecinde (Malların Serbest Dolaşımı) faslının öngördüğü önemli bir husus tamamlanmış olacak.”

 

-TSE Başkanlığına Hulusi Şentürk seçildi

 

TSE'nin Olağanüstü Genel Kurulu'nda, kurumun yeni yönetimi belirlendi. Enstitü Başkanlığına Hulusi Şentürk getirilirken, yeni yönetim kurulu ''Ersan Aslan, Mustafa Kasal, Muhammed Aydın, Halil İbrahim Keleş''ten oluştu. TSE kanunu gereği, Mayıs ayında TSE'nin seçimli olağan genel kurulunun yapılması gerekiyor.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA