TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Demokrasi istiyorsak kayıtdışını bitirmeliyiz


22.02.2011 / ADANA



​ ​

Haber fotoğrafları için tıklayınız. 

Haber videosu için tıklayınız.

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuşmasında Türkiye'nin zenginleşme hedefi olduğunu, bunun yolunun da girişimcilikten geçtiğini belirterek, ''Girişimci sayısı Türkiye'nin zenginliğidir. Ne kadar çok girişimci varsa o kadar zenginsiniz. Biz TOBB olarak, genç ve kadın girişimcilere rol model olsunlar diye genç ve kadın girişimciler kurulları kurduk. Onlar da bütün Türkiye'de kadınlarımıza ve gençlerimize öncülük ediyorlar'' dedi.
 

 

Türkiye'de, 100 yıl önce 120 yıl önce kurulmuş tesislerden ayakta kalanlarının sayısının bir elin parmaklarıyla sayılacak kadar olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, oysa batıya gidildiğinde, 150-200 yıl, hatta Japonya'da 500 yıllık müesseselerin bulunduğunu ifade etti.
 
Bir ülkenin zenginliğinin müesseselerinin yaşına da bağlı olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ''Bizdeki müesseseler neden ayakta kalamıyorlar? Bakın yine bizim kültürümüzde güzel bir söz var, haksız ve adaletsizlik üzerine kurulmuş bir düzen yıkılmaya mahkumdur. Özellikle babalara söylüyorum, çocuklarınıza mirasta ayrıcalık yapmayın. Haksızlık üzerine bıraktığınız mirasınız devam etmiyor'' diye konuştu.

 

 

 

Hisarcıklıoğlu, Adanalılara da seslenerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
''Anadolu sanayiciliği Adana'da öğrendi. Türkiye'ye bakın zenginliğe, hepsi bir türlü Adana'ya uğramıştır. Adana'ya gitmeden para pul sahibi olmadılar. Malatyalılar, Kayserililer buradan zengin oldular. Yalan mı? O zaman memleketinizin kıymetini bilin. Bereket desen, sanayi desen var, turizm desen var. Adanalılara mevcut durum  hiç yakışmıyor. Adanalılar önce ortak noktada birleşip, aynı yürekle hareket etmeli, önüne hedef koymalıdır.''
 
-Kayıtdışı ekonomi vurgusu
 
Hisarcıklıoğlu, kayıtdışı ekonomiye de dikkati çekerek, şunları söyledi:
 
''Eğer demokrasi istiyorsak, kayıtdışı ekonominin bitmesi için hep birlikte çalışmamız lazım. Demokrasi hesap sormak demektir. Hesap soramıyorsak, o zaman hangi demokrasiden bahsedeceğiz. Türk iş aleminin başkanı olarak, başka bir meslek grubundan daha fazla ben istiyorum kayıt dışının bitmesini. Siz almazsanız satmazsanız vergi olur mu? O zaman peki vergiyi sen veriyorsun da niye hesap soramıyorsun? Buradaki sorun kayıtdışılık. 'Hesap sorarsam, yarın birileri benim defterimi ister mi?' diye korku var. O zaman korkmamak için kayıt altına girmek lazım.
 
Kayıtdışı ekonomi olduğu sürece hakkını, isteklerini dile getirmekte sıkıntı yaşarsın. Hep bir taşeron ararsınız. Ümit başkan, Şaban başkan 'şunu söyleyiver' dersiniz. Ama ne arıyorsun, taşeron arıyorsun. Niye? Acaba başıma bir iş mi gelir, defterlerim istenir mi? Kanun desen kanun var, her şey var. O zaman arkadaşlar Türkiye Cumhuriyeti'nde en çok kayıtlı ekonomiyi isteyen bizim olmamız lazım.''

 

 
-Seçim dönemi ve devlet harcamaları
 

 

Hisarcıklıoğlu, seçim dönemine girildiğini hatırlatarak, devletin harcamalarını artıracak girişimlerden kaçınılmasını istedi.
 
Devlet harcadıkça bunun kaynağını ya vergi ile ya da borçla karşılayacağına dikkati çeken Hisarcıkloğolu, şöyle devam etti:
''Borç alırsa emir alır, senden alırsa  zenginliğini alır. Devletten harcattıracak işi istemeyin. Eğer devlete harcattırmak istiyorsan vergi vermeye razı ol. O zaman da petrolde, motorinde yüksek vergilere razı olacaksın. Kayıtdışını tetikleyen bir unsur da yüksek vergi oranlarıdır. Bu haksız rekabete de yol açıyor.
 
Geçen gün bir ilimizde normal karayolu ile gidiyorum adam yazmış 'ucuz mazot' diye. Girdim sordum rafine fiyatından ucuz arkadaşlar. Zannedersin ki altında petrol kuyusu var, çekiyor satıyor. Nereden satacak, nasıl yapıyor söyleyin bakayım bana. Kayıt dışı satıyor. Kaçak satıyor. Şimdi peki yanı başında da benim benzinlik var. Ben de rafineriden alıp satıyorum. Yanı başımdaki ucuz mazotu rafinerinin altında satıyor, ben nasıl rekabet edeceğim bununla. Yatırım yapmışım, yanımda 10 kişi çalıştırıyorum, nasıl rekabet edeceğim söyleyin bana. Ben mi kayıt dışına gittim sistem mi beni kayıt dışına itti. Ne olur hataları insanlarda aramayın, hata sistemde.''

 

 
-Maliye Bakanı Mehmet Şimşek
 

 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Türkiye'nin ekmeğini taştan çıkartmaya çalışan bir ülke olduğunu belirterek, yıllık 40 ile 50 milyar dolar enerji ithalatı olmasa, cari açık sorunu da yaşamayacağını bildirdi.
 
Şimşek, ''Son 9 yılda enerji ithalatını çıkartın bir ya da iki yıl hariç her yıl Türkiye'nin cari fazlası vardır. Enerji ithalatının neden olduğu cari açık sadece son 9 yılda yaşanmış da değildir'' dedi.
 
Şimşek, OECD ülkeleri arasındaki vergi yükünün dikkatli incelenmesi önerisinde bulunarak şöyle dedi:
 
''Asgari ücretliyi de vergi dışı bıraktık. Eşi çalışmayan, 4 çocuklu bir asgari ücretlinin vergisi sıfırlandı. İki çocuklu, eşi çalışmayan asgari ücretli yüzde 2 ödüyor. Daha önce yüzde 11'ler civarında vergi veren bekar asgari ücretli yüzde 5 civarında gelir vergisi veriyor. Biz asgari geçim indirimi müessesini getirdik…

 

 

 

Türkiye'de en yüksek KDV oranı yüzde 18'dir. Ama eğitimde, sağlıkta birçok gıda ürününde, turizmde lüks restoranlar hariç KDV oranı yüzde 8'dir. Gıdanın temel ürünlerinde ise bu oran yüzde 1'dir. Avrupa Birliği'nde 27 ülke var, sadece 3 ülkenin KDV oranı yüzde 18'in altındadır. Ama efektif KDV oranı, yani ortalamaya vurunca Türkiye en düşüklerindendir.''

 

 
-Vergide yeni sayfa
 

 

Bakan Şimşek, Cumhurbaşkanının onayına sunulan, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili düzenlemeye de dikkati çekmek istediğini belirterek, ''Bu düzenleme af değildir. Biz vergide yeni bir sayfa açıyoruz. Ben buna af değil, yeniden yapılandırma diyorum.  Çünkü afları adaletsiz olarak görüyorum'' dedi.
 
Şimşek, 1920'lerden, 2003'e kadar 31 mali af için yasal düzenleme yapıldığını anımsatarak, ''Biz bir tavır koyduk 74 milyonun alacağının reel değerinden vazgeçmiyoruz. Benim tavsiyem herkes zamanında ödesin. Bu yapılanma mükelleflerimiz için büyük fırsat'' diye konuştu.

 

 
-Yakında yeni kayıtdışılıkla mücade stratejisi geliyor
 

 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıtdışıyla mücadele konusunda 2008'den itibaren yoğun çalışmalar yapıldığını, yeni stratejiler uygulandığını belirterek, ''Daha etkin mücadelenin çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu kapsamda, yakında başbakanımızın imzasıyla yeni kayıtdışılıkla mücadele stratejisi çıkacak'' dedi.

 

 

 

Bakan Şimşek, kendisinden önce söz alan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun, konuşması sırasında, ''Kayıtiçi olun ki taleplerinizi açık yüreklilikle ifade edin, taleplerinizi iletmede taşeron kullanmayın. 'Defterim mi incelenecek' diye korkuya kapılmayın'' şeklindeki sözlerini anımsatarak, vergi denetimi konusunda hiç kimsenin korkuya kapılmasına gerek olmadığını bildirdi.

 

 

 

Bakanlık olarak özellikle mükellef haklarına yönelik son derece önemli düzenlemeler gerçekleştirdiklerini, hiç kimsenin keyfi bir uygulamada bulunma şansının olmadığını vurgulayan Bakan Şimşek, ''Hiç kimsenin korkmasına gerek yok, artık hangi mükellef denetime tabi tutulacaksa onu risk analizi modeline göre belirliyoruz. Bunun yanı sıra hiç bir vergi denetmeni artık 'ben bu yasanın şu maddesini böyle yorumluyorum' diyemez. Çünkü, bir yandan kanunları daha anlaşılır hale getirirken, bir yandan da ortak akılla ortak yorumu benimsiyoruz. Bu konuda, mali müşavirlerimizden, muhasebecilerimizden kanunun yorumu konusunda gelen soruları da dikkate alıyoruz.''

 

 
- Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş
 

 

Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş da 2008 yılından itibaren tüm dünyayı saran, çok sayıda ülkenin ekonomisinin yerle bir olmasına neden olan ekonomik kriz ortamından çıkılmasında, son derece büyük gayret göstererek örnek bir başarıya imza atılmasını sağlayan başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve tüm ekonomi kurmayları ile kendilerini destekleyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'na teşekkür etti.
 
Baş, ''Ekonominin iyi gitmediği, insanların işsiz kaldığı, umutların tükendiği bir ortamda ne böyle bir tören yapabilir, ne de elde ettiği yüksek kazançtan vergisini ödeyen rekortmenlerimizi onurlandırma şansımız olabilirdi'' dedi.
 

 

-Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Aldırmaz
 

 

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ise ödedikleri vergilerle rekortmen listesine  giren, yaptıkları ihracatla döviz kazandıran kahramanları kutladığını belirterek, istihdam yaratan, yatırım yapanların yanında olduklarını kaydetti.
 
-Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy

 

 

 

Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, mükellef odaklı hizmeti hedef alan bir çalışma içinde olduklarını, verginin tabana yayılması, adaletin gerçekleştirilmesi konusunda önemli mesafe aldıklarını, ancak, bunları yeterli görmediklerini bildirdi.
 
Aksoy, vergi ile birlikte yatırımın, istihdamın, üretiminin de çok önemli olduğuna dikkati çekerek, ''Bu vesile ile yatırım yapan, istihdama katkı sağlayan tüm işadamlarımıza teşekkür ediyoruz'' dedi.
 
Seyhan Otel'de gerçekleştirilen törende, konuşmaların ardından vergi rekortmenleri, başarılı ihracatçılar ve yüksek tescil yaptıranlara ödülleri verildi.
 
Törene, Adana Valisi İlhan Atış, Adana Defterdarı Tamer Utkucu, Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş, Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, işadamları ve diğer davetliler katıldı.

 

 

 

Ödül töreninin ardından TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, UMEM Beceri’10 istihdam projesi kapsamında Adana’da açılan kursları gezerek, sınıflarda incelemelerde bulundular.

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA