TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Pakistan'la karşılıklı ticaretimizi artırmalıyız


03.01.2019 / Ankara



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB ve Pakistan’ın Ankara Büyükelçiliği tarafından düzenlenen çalışma yemeğinde yaptığı konuşmada, “Türkiye ile Pakistan, her alanda böyle yakın ilişkideyken, ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi bizi mutlu etmiyor. Yarım milyar doların biraz üzerindeki karşılıklı ticaretimiz, iki kardeş ülkeye yakışmıyor” dedi.​
Türkiye ve Pakistan arasındaki ticaret ve yatırım ilişkileri ele alındığı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun evsahipliğindeki yemeğe, Pakistan Başbakanı Imran Khan, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Pakistan Dışişleri Bakanı Makhdoom Shah Mehmood Qureshi, Pakistan Planlama Bakanı Makhdoom Khusro Bakhtyar ve Pakistan Başbakan Özel Danışmanı Syed Zulfiqar Abbas Bukhari katıldı. 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Başbakan Khan’ın siyasetteki başarısı yanında, spor, akademik hayat ve sosyal sorumluluk projelerindeki başarısını da bildiklerini belirterek, “Pakistan halkı bu açıdan çok şanslı. Pakistan halkı, hem sevilen çok yönlü bir siyasetçiyi Başbakan olarak seçmesi, hem de iyi bir lideri ülkesine kazandırması suretiyle, ferasetini de göstermiş oldu. Bu vesileyle Pakistanlı kardeşlerimi de kutluyorum” dedi.

Türkiye’nin FETÖ terör örgütüne karşı gösterdiği mücadeleye verdiği destekten dolayı Başbakan Khan’a teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, “Biz de TOBB olarak her zaman Pakistan’ın yanında olduk. 2010 yılında Pakistan’da yaşanan sel felaketinde Türk iş dünyasını seferber ettik. Pakistanlı kardeşlerimizin yanında yer aldık. Ülke çapında kampanya yapıp, topladığımız 4,7milyon dolar yardımı Pakistanlı kardeşlerimize gönderdik” şeklinde konuştu.

Türkiye ile Pakistan’ın her alanda yakın ilişkideyken, iki ülke arasındaki ticaret hacminin kendilerini mutlu etmediğine vurgu yapan Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “Yarım milyar doların biraz üzerindeki karşılıklı ticaretimiz, iki kardeş ülkeye yakışmıyor. Karşılıklı yatırımlarımız da benzer şekilde istediğimiz seviyede değil. Türkiye’nin Pakistan’daki toplam doğrudan yatırımları 1 milyar dolar. Pakistan’ın Türkiye’deki doğrudan yatırımları ise 600 milyon dolar civarında. Müteahhitlik firmalarımız tüm dünyada olduğu gibi, Pakistan’da da önemli projeler gerçekleştirdi. Toplam 59 projeyi başarıyla tamamladı. İşbirliğimiz kapsamında Türkiye-Pakistan Ticaret Odası Forumu’nu kurduk. Firmalarımızın yaşadığı sorunları, burada görüşüp, sonra da Türkiye’de ve Pakistan’da hükümetlerimize sunacağız. Ticarette korumacı politikalardan şikâyetçiyiz. Korumacılığın halkımızı fakirleştireceğini düşünüyoruz”.

Vize konusunda yaşadıkları soruna da değinen TOBB Başkanı, “Biz dostuz; kardeşiz. Kardeşler birbirlerinin evine izin alarak mı gitmeli? Vize uygulaması, ticaretin önünde ciddi bir engel olarak karşımızda duruyor. Hiç olmazsa iş dünyasını bu vize sorunundan kurtarmamız lazım. Bize destek olun. Burada bulunan Türk iş dünyasına fırsat verin. Daha fazla yatırım yapalım. Daha fazla karşılıklı ticaret yapalım” dedi.
 
Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin beyaz eşya, inşaat malzemesi, çimento, otomotiv ve yedek parçalarında, gemi inşa sanayinde, Avrupa’nın en önemli tedarikçilerinden olduğunu söyledi.

Türkiye’nin ihracatının yüzde 90’ından fazlasının sanayi ürünü olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Bunların yarısını da Avrupa ve ABD gibi, rekabetin en yüksek olduğu ülkelere yapıyoruz. Turizmde, yurtdışı müteahhitlikte dünya çapında başarı hikayelerine imza atıyoruz. Turizmde 40 sene önce ismimiz duyulmazken, özel sektörümüzün yatırımları ve vizyonuyla, bugün dünyada ilk 10 destinasyon içine girdik. Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi listesinde, 46 Türk müteahhitlik firması bulunuyor. Bu sayıyla listede ABD’nin de önünde 2. sıradayız. Biz, tecrübemizi kardeşlerimizle paylaşmaya hazırız. Özellikle de Pakistan-Çin ekonomi koridoru kapsamındaki alt yapı yatırımlarında, Türk müteahhitleri olarak daha fazla pay almak isteriz” dedi.

Hisarcıklıoğlu konuşmasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin yapısı ve çalışmaları hakkında da bilgiler verdi.

-Pakistan Başbakanı İmran Khan

Pakistan Başbakanı İmran Khan da Pakistan Dışişleri Bakanı Makhdoom Shah Mehmood Qureshi ve Planlama Bakanı Makhdoom Khusro Bakhtyar gibi çok sayıda bakanla programa katıldığını belirterek, "Ben ekibimi yanımda getirdim çünkü artık Pakistan ve Türkiye'nin ticaret hacmini artırmasının vakti gelmiştir" diye konuştu.

İki ülke arasındaki birtakım sebeplerden ötürü ticaret hacminin beklenen seviyeye gelemediğini vurgulayan Khan, bu sebeplerden birinin Türkiye ve Pakistan arasındaki mesafe olduğunu belirtti. 

Deniz yolu açısından söz konusu mesafenin uzunluğuna işaret eden Khan, "Bence bu sorun önümüzdeki yıllarda çözülecek çünkü Pakistan'da çok önemli bir gelişme yaşanıyor. Bu da Çin Kuşak Yol girişimi." ifadesini kullandı. Han, böylelikle ülkesinin daha önce herhangi bir bağlantısının bulunmadığı yerlerde bağlantılar oluşturmayı amaçladığını kaydetti. 

Ülkesinin bakir bir alan olduğunun altını çizen Khan, "Pakistan'ın birçok alanda büyük potansiyeli var ve bu potansiyel henüz tam olarak kullanılmış değil." dedi.

-Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise Türkiye ile Pakistan arasındaki ticaret hacminin dost ve kardeş iki ülke için yetersiz kaldığını belirterek, ekonomik ve ticari ilişkilerin daha ileri boyutlara taşınması için gayret gösterdiklerini söyledi.

Türkiye'den Pakistan'a yönelik ciddi yatırımlar bulunduğunu ifade eden Pekcan, "Firmalarımız Pakistan’da 6 bin 506 kişiye istihdam sağlamaktadır. Firmalarımızın Pakistan'daki yatırımlarının önümüzdeki dönemde daha da artacağına ve bu yatırımlarla ikili ekonomik ilişkilerimizin daha da derinleşeceğine inancım tamdır. Bu noktada, firmalarımızın Pakistan’a olan bu yüksek ilgisi, yakın zamanda da devam edecek, ülkelerimiz arasındaki dost ve kardeş ilişkileri ekonomik ortaklık düzeyine yükseltecektir." dedi.

Pekcan, yurt dışında Türk müteahhitlerin, bitmiş ve hali hazırda devam eden projelerle birlikte şimdiye kadar 123 ülkede 378,9 milyar dolar değerinde 9 bin 600 proje üstlendiklerine değinerek, şunları kaydetti:

"Müteahhitlerimiz, Pakistan’da da ciddi projelere imza atıyorlar. Ülkenizde çoğunlukla enerji, altyapı, inşaat ve danışmanlık sektörlerinde olmak üzere 62 projemiz bulunuyor. Söz konusu büyük çaplı projelerde karayolu projeleri başı çekmektedir. Liman ve sulama projelerinde de önemli görevler üstlenilmektedir."







Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA