TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

İhracat Destek Ofisleri için imzalar atıldı


13.11.2018 / Ankara



TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın imza attığı protokol ile 16 ilde 25 Odada İhracat Destek Ofisi kurulacak. Hisarcıklıoğlu, “Bu ofisler, ihracatçı sayısını artırmak için firmaları bilgilendirecek, ihracat desteklerini anlatacak, ihracatçılara her konuda kılavuz kaptanlık yapacak" dedi.​

İhracat Destek Ofisi İşbirliği Protokolü, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından TOBB İkiz Kulelerde düzenlenen törenle imzalandı. İmza töreninde konuşan Hisarcıklıoğlu, “Türkiye'nin ihracatının yüzde 85'ini 10 ilin üstlendiğini belirterek, "10 ile ilave olarak 6 ilde daha 'ihracat destek ofisi' kurma çalışmasına başladık. İhracat destek ofisi kurulacak oda sayısını da 25'e yükselttik." dedi. Hisarcıklıoğlu, kamu ve özel sektör olarak "yeni ürün, yeni pazar, yeni ihracatçı" hedefine odaklandıklarını söyledi.

 

Dünyanın en büyük 17. ekonomisi olan Türkiye'nin en fazla ihracat yapan ülkeler içinde 32. sırada yer aldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'deki 1,5 milyon girişimcinin, sadece 72 bininin (yüzde 5) ihracatçı olduğunu bildirdi. Hisarcıklıoğlu, söz konusu firmalar arasında 10 yıldır aralıksız ihracat yapanların sayısının da 10 bini bulmadığını dile getirdi.

 

Firmaların yeterince dışa açık olmadığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

 

"İhracat yapmayı hala yeterince bilmiyoruz. Yunanistan'ın ithalatında 12., Bulgaristan'da 9., Rusya'da 22. sıradayız. Bu ülkelerde Türk malları hem kalitesiyle hem de fiyatıyla avantajlı olmalı. Türkiye'den uçağa binip 4 saat uçtuğunuzda 9 trilyon dolarlık 2 milyar nüfuslu bir pazara ulaşılabiliyor. Şu an Türkiye'nin ihracat menzili yaklaşık 2 bin 900 kilometre. İsrail'in ihracat menzili ise 5 bin 600 kilometre. Yıllar önce bir Dünya Bankası raporunda 'Türkiye'de aynı firmalar, aynı malları, aynı pazarlara satıyorlar.' diyordu. Yıllar geçti durum hala aynı."

 

- "Odalarımız, ihracatçılara kılavuz kaptanlık yapacak"

 

Türkiye ihracatının yüzde 85'ini 10 ilin üstlendiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Bu illerin 4'ü Marmara Bölgesi'nde, 3'ü Ege Bölgesi'nde, bir tanesi Ankara'da olmak üzere İç Anadolu Bölgesi'nde, bir tanesi Hatay olmak üzere Akdeniz Bölgesi'nde, bir tanesi de Gaziantep yani Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde." diye konuştu.

 

Bakan Pekcan'ın 100 Günlük Eylem Planı'na, en az 10 ildeki odalarda ihracat destek ofisi kurulması hedefini koyduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, 10 ile ilave olarak, 6 ilde daha bu ofislerden kurma çalışmasına başladıklarını, ofis kurulacak oda sayısını da 25'e yükselttiklerini aktardı.

 

Hisarcıklıoğlu, bu odaların, ihracatçı sayısını artırmak için firmaları bilgilendireceğini, ihracat desteklerini anlatacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

 

"Odalarımız, ihracatçılara her konuda kılavuz kaptanlık yapacaklar. Ticaret Bakanlığımız, ihracat için önemli teşvik ve destekler veriyor. Ekonominin nabzı da odalarımızda tutuluyor. Firmaların ihtiyaç ve talepleri ilk olarak odalarımıza geliyor. Odalarımız ve borsalarımız her firmaya doğrudan hizmet sunabilecek, hizmeti KOBİ'nin ayağına götürecek kapasiteye sahip. Artık sorumluluğumuz ve motivasyonumuz daha yüksek. Ortak hedefe kilitlenmenin meyvelerini, ekonomiye yeni ihracatçılar kazandırarak ve yeni ihracat rekorları kırarak önümüzdeki günlerde inşallah göreceğiz. El birliğiyle Türkiye'nin kazanmasını sağlayacağız."


-Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan

 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da, ilk aşamada 16 ilde, 25 oda ve borsayla ihracat destek ofisleri kuracaklarını belirterek, "Bu 16 ilimiz 53,6 milyar dolar ihracatla 2017 yılı ihracatımızın üçte birini gerçekleştirdi. Şimdi hedefimiz hem bu rakamları daha yukarı taşımak hem de ihracatçı olmayan ya da çok az ihracatı olan illerimizi de desteklemek." dedi.

 

Pekcan, törende yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak hedeflerinin ihracatı KOBİ'lerden başlayarak bütün iş dünyasına yaymak olduğunu söyledi.

 

Buna bir anlamda "ihracat seferberliği" de denilebileceğini ifade eden Pekcan, iş dünyasının tüm aktörlerini bu seferberlik içinde görmek istediklerini bildirdi.

 

İhracatı artırmanın yolunun iş dünyasının doğru ve hızlı bilgiye ulaşabilmesinden geçtiğini vurgulayan Pekcan, şöyle devam etti:

 

"İş dünyamız ne kadar donanımlı ve bilgili olursa ihracat artış hızı da o kadar yüksek olacaktır. Bu nedenle 24-25 Eylül'de 'İletişim Noktaları Eğitim Programı'nı düzenlendik. Bu programa katılım sağlayan 72 ticaret ve sanayi odasından temsilcileri Bakanlığımızın sahadaki birer temsilcisi olarak görüyoruz. Bakanlık olarak, bütün bu çalışmalarımızı yereldeki paydaşlarımızla birlikte icra etmek amacıyla bugün TOBB desteğiyle çok önemli bir adım atıyoruz, ticaret ve sanayi odalarımız bünyesinde kurulacak ihracat destek ofisleri projemiz. Artık siz TOBB temsilcileri Bakanlığımızın birer mesai arkadaşı oluyorsunuz. Sayenizde, KOBİ'lerimizden başlayarak tüm ihracatçılarımız uluslararası standartlarda bilgi ve donanıma sahip olacaklar. İhracat destek ofisleri, Bakanlığımız ile sürekli iletişim içinde olacak. Bakanlığımızın uzman kadrolarının bilgi ve donanımları en etkin ve hızlı bir şekilde bu ofisler sayesinde tüm Anadolu'ya yayılacak. İlk aşamada 16 ilde, 25 oda ve borsamızla ihracat destek ofisleri kuruyoruz. Bu 16 ilimiz 53,6 milyar dolar ihracatla 2017 yılı ihracatımızın üçte birini gerçekleştirdi."

 

Pekcan, ihracat destek ofislerini yaygınlaştıracaklarını vurgulayarak, "Hedefimiz hem bu rakamları daha yukarı taşımak hem de ihracatçı olmayan ya da çok az ihracatı olan illerimizi de desteklemek. Ofislerimiz bu illerimizle kısıtlı kalmayacak. Diğer odalarımızla da destek ofisleri kuracağız." diye konuştu.

 

Bakan Pekcan, daha sonra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile İhracat Destek Ofisleri İşbirliği Protokolü'nü imzaladı.










Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA