TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Turizm’in gelişmesi için ‘İstanbul Workshop’da buluşuldu


31.08.2018 / Ankara



İstanbul'un yüksek katma değer üreten vazgeçilmez bir destinasyon haline gelmesi amacıyla organize edilen İstanbul Workshop'un açılış oturumunda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak, turizmi, ülkenin altın sektörü olarak gördüklerinin altını çizdi.​

İstanbul Workshop; Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle, TOBB öncülüğünde, İTO TÜROFED, TÜRSAB, THY,  İSTTA ve FVW işbirliği ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. Açılış oturumunda; TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve TOBB Turizm Sektör Meclisi Başkanı Osman Ayık, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, İstanbul Turizm Derneği (İSTTA) Başkanı Halil Korkmaz ve Alman Medya Kuruluşu FVW'nin baş editörü Klaus Hildebrandt katılımcılara hitap etti.

 

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında organizasyonun önemi üzerinde dururken, destek veren kişi ve kuruluşlara teşekkür etti. İstanbul’un dünya tarihinin en kadim şehirlerinden birisi olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “İstanbul, üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış ve 2 kıta’ya yayılmış, dünyadaki tek şehirdir. İstanbul’da, Mısır’ı, Roma’yı, Atina’yı, Kudüs’ü, Truva’yı, Babil’i, Efes’in izlerini, imzalarını görürsünüz. İstanbul tüm medeniyetlerden izler barındıran, gerçek bir dünya şehridir” dedi.

 

TOBB’un, Türkiye’de tüm şirketlerin üye olduğu, en büyük meslek örgütü olduğundan bahseden Hisarcıklıoğlu, her sektörden, hem yerli hem de yabancı her firmanın üyeleri olduğunu söyledi. Ülkede kurulu ve faaliyet gösteren her şirketi, ülkelerinin bir varlığı olarak kabul ettiklerini ve desteklediklerini anlatan TOBB Başkanı, geniş bir networke sahip olduklarını dile getirdi. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Atlantik ile Pasifik arasında tüm iş örgütlerinin içindeyiz ve yönetimindeyiz. En büyük ticaret partnerimiz olan Almanya ve Alman iş dünyasıyla, çok derin iktisadi ilişkilerimiz var. Almanya’nın en büyük iş örgütü Alman Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (DIHK) ile birlikte, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nı kurduk. Burada Almanya ve Türkiye’nin önde gelen turizm firmaları bulunuyor. Ülkemizde faaliyet gösteren Alman firmalarına yardımcı oluyor, onların hakkını-hukuku savunuyoruz. Türkiye turizminin gelişmesi için büyük bir gayret içindeyiz. Sektörün sorunlarına çözümler üretmek için Türkiye Turizm Meclisini kurduk. Turizm Meclisimizde, Türkiye’nin en büyük turizm şirketlerinin yanısıra, Turizm Bakanlığımız ve ilgili diğer kamu kurumlarımız yer alıyor. Tüm taraflar, aynı masa etrafında düzenli olarak bir araya geliyor. Sektörde yaşanan sıkıntıları ele alıyor, çözümler geliştirip kamu idaresine sunuyorlar.

 

Sektör Meclisimizin Başkanlığını, aynı zamanda TÜROFED Başkanı olan sayın Osman Ayık üstlenmiş durumda. Turizm Sektör Meclisimiz, turizmde kdv oranlarının düşürülmesi, acentalara destek sağlanması, otellerin kredi garanti fonu kapsamına alınması gibi, pek çok önemli icraatın gerçekleşmesini sağlamıştır. Bunun dışında, her şehirde kurulu ticaret odalarımız kanalıyla da, her zaman turizm sektörünün yanında olduk ve destekledik. En son, Moskova’daki Türkiye Festivali’nin organizasyonunu üstlendik. Şimdi de burada sizlerle birlikte, Almanya’daki yurtdışı seyahat pazarında, Türkiye’nin payını nasıl artırırız, onu tartışmak için bir araya geldik. Birliğimizin, Türk turizmine katkısı önümüzdeki, dönemde de aratarak devam edecektir.

 

-“Türkiye sadece deniz, güneş ve kumdan ibaret değil”

 

Turizm sektörünün Türkiye için dünya çapında bir başarı öyküsü olduğunu kaydeden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin sadece deniz, güneş ve kumdan ibaret olmadığının altını çizdi. “Tarih ve kültür burada. İlk uygarlıkların pek çoğu bu topraklarda doğmuş” diyen Hisarcıklıoğlu; ilk para burada basıldığını, ticaret, bankacılık ve borsanın ilk bu topraklarda ortaya çıktığını, antik uygarlıkların burada bulunduğunu hatırlattı. Hisarcıklıoğlu, “Roma, Bizans burada. Selçuklu, Osmanlı burada. Bu kadar birbirine benzemez, ama bu kadar çok kültürü barındıran, başka bir ülke daha var mı dünyada? Tüm bu nedenlerle, Türkiye'deki tarihi varlıkları korumak konusunda hiçbir ayrım yapmıyoruz. Hangi dönemden, medeniyetten, kültürden, inançtan gelmiş olursa olsun, ne varsa hepsini insanlığın bize emaneti sayıyoruz. Hepsine aynı biçimde sahip çıkmaya ve ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. 20 sene önce Türkiye'de, UNESCO dünya mirası listesine giren alan sayısı sadece 7 idi. Bugün bu sayısı 17’ye ulaştı.

Gururla ifade etmek isterim ki, bunlardan biri olan 4,5 asırlık Edirne Selimiye Cami ve Külliyesinin, tüm bakım ve restorasyonunu da, TOBB olarak biz üstlendik. Bunlar dışında ayrıca, geçici aday listede, 78 adet, doğal ve kültürel değerimiz daha bulunuyor. İşte tüm bu evrensel değerlerimizin, dünyaya tanıtılması için elimizdeki en büyük fırsat turizmdir” diye konuştu.

 

-Türkiye’deki tesislerin kalitesi başka hiçbir yerde yok

 

Almanya’nın, Türkiye turizmi için her zaman önemli olduğunu ve ilk 3 ülke içinde yer aldığını belirten TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, son birkaç senedir, ülkeye gelen yabancı turist sayısı içinde Almanya’nın payının, yüzde 16’dan yüzde 10’a gerilediğinden yakındı. Hisarcıklıoğlu, “2015 yılındaki 5,6 milyon Alman turist ile zirve yaptığımız yılın hala gerisindeyiz. Geçen sene Alman turist sayısı 3,6 milyondu. Bu yılın ilk yarısı itibariyle, geçen yıla göre yüzde 22’lik artış olmasıysa sevindiricidir. İşte şimdi, bu trendi nasıl korur ve daha da artırabiliriz konusunu, burada, işin asıl uzmanı olan sizler konuşacak ve değerlendireceksiniz” dedi.

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Avrupa’da her ülkeyi gördüğünü ve pek çok tesiste konakladığına işaret ederek, Türkiye’deki otellerin kalitesinin, güzelliğinin ve buralarda çalışanların hizmet kapasitesinin, başka hiçbir ülkede bulunmadığını da sözlerine ekledi.

  

- Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan

 

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ise konuşmasında, "Almanya bizim için son derece önemlidir. Gerek ekonomimizin diğer sektörleri itibarıyla ama başta turizm için son derece önemli." İfadesini kullandı.

 

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, çalıştayın açılışında, turizm sektörünün kendisi dışındaki etkenlerden etkilenen çok hassas bir sektör olduğunu, geçtiğimiz yıllarda Türk turizminin sıkıntılar yaşadığını ancak 2017'de bunun aşıldığını ve 2018 ile çok daha iyi bir sezon yaşadığını söyledi.

 

Türkiye'nin yakın geçmişteki sıkıntılardan sonra olumlu gelişmeler yaşayarak bulunduğu dönem içerisine geçen yıla oranla turizmde yüzde 25'lik bir gelişme kaydettiğini belirten Alpaslan, şöyle konuştu:

 

"Almanya bizim için son derece önemlidir. Gerek ekonomimizin diğer sektörleri itibarıyla ama başta turizm için son derece önemli. Yurt dışında en fazla vatandaşımızın olduğu ülke. Çok derin tarihi birlikteliğimiz, izlerimiz de var. Berlin bildiğim kadarıyla en büyük şehirlerimizden bir tanesi. Türkiye vatandaşlarının yaşadığını kriter alarak kendi şehrimiz gibi görmekteyiz. Bu nedenle Almanya'yla ilişkilerimizde içinde bulunduğumuz sektör itibarıyla çalışmaları son derece önemsiyoruz. Almanlar bizim için vazgeçilmez bir dost, bir işbirliği, bir partner. Bu toplantıda ve geçtiğimiz dönemlerde birlikte olduğumuz toplantılarda da ve ülkemizi ziyaret eden karşılıklı ilişkiler olarak da bunu birçok kez gördük, tanık olduk. Bundan sonra da ilişkilerimizin çok daha yükselerek ilerleyeceğine olan inancımı belirtiyorum. Bundan sonraki toplantılarda da bunu daha detaylarla göreceğiz. Ben de elimden geldiğince takip edeceğim."

 

- İstanbul Valisi Vasip Şahin

 

İstanbul Valisi Vasip Şahin ise İstanbul'u tarihin ve medeniyetlerin emaneti olarak gördüklerini belirterek, "Hassasiyetimiz bu emaneti koruma notasında. Belki uygulamada bunlar maalesef zaman zaman İstanbul'un imajını hak etmediği ölçüde bazen karşılamayan işlemler de işler de yapmıyor değiliz. Bunu itiraf etmekte de yarar var. Ama her halükarda İstanbul güzel bir şehir." dedi.

 

Tarihin, medeniyetin beşiği olan İstanbul'un aynı zamanda bugün önemli bir finans ve ticaret merkezi olduğuna dikkati çeken Vali Şahin, "İstanbul bugün aynı zamanda önemli bir eğitim merkezi. Sadece ortaöğretimde 3 milyon, yüksek öğretimde de 1 milyon öğrenci olmak üzere 4 milyon öğrencimiz var. Yani birçok ülkenin nüfusundan daha fazla sadece öğrenciye sahibiz. 62 üniversitemiz ve yüksekokul kurumumuz var. Bu kurumlarda hem ülkemizin insanları hem de dünyadan gelen diğer öğrenciler eğitim görüyor." ifadelerini kullandı.

 

Vali Şahin, İstanbul'un Türkiye'nin GSYH'si ile ithalat ve ihracatında önemli bir noktada  olduğunu vurgulayarak, kentte son yıllarda büyük altyapı yatırımları gerçekleştirildiğini kaydetti.

 

Üçüncü Havalimanı'nın var olan ihtiyaçların yanı sıra gelecek perspektifi içerisinde oluşabilecek ihtiyaçları karşılama noktasında da önemli bir altyapı yatırımı olduğunu vurgulayan Şahin, açılışı gerçekleştiğinde ise buluşma noktası olarak İstanbul'un daha da ön plana çıkacağını ifade etti.

 

- FVW Başeditörü Klaus Hıldebrandt

 

FVW Başeditörü Klaus Hıldebrandt ise İstanbul'un büyük potansiyel barındıran bir şehir olduğuna dikkati çekerek, "Fakat Alman turist açısından bence tam olarak potansiyelinin farkına varılabilmiş bir şehir değil. Turizm dediğimiz olgu, halkları, milletleri, ülkeleri bir araya getirir. Biz de bu vesileyle burada bulunuyoruz." dedi.

 

- TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya

 

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya da Türk-Alman ilişkilerini layık olduğu seviyede tutma notasında, turizmin önemli rol oynadığını belirterek, "Almanya'da yaşayan 3 milyon civarında Türk vatandaşımız iki ülke arasında uzun yıllara dayanan tarihi ve kültürel bağların mimarıdır. İki toplum arasındaki bu insan bağı karşılıklı turizm akışına da önemli bir zemin oluşturmaktadır. Türkiye için en önemli turizm pazarlarının başında gelen Almanya'dan 2017 yılında 3,6 milyon ziyaretçi misafir ettik. Bu yılın 7 aylık döneminde ülkemizde ağırladığımız Alman dostlarımızın sayısı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 2,3 milyona çıktı. Yıl sonunda yaklaşık 4,5 milyon Alman misafiri ülkemizde ağırlamış olmanın mutluluğunu yaşayacağız inşallah. İstanbul'u ziyaret eden yabancı misafirler açısından Alman vatandaşları 1. sırada yer almaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

 






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA