TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Gençlerimizi ve kadınlarımızı meclislerimizde, yönetimlerimizde daha çok görmek istiyoruz


25.05.2013 / Afyonkarahisar



​Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Zirvesi 2013 toplantısında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, geleceğin gençlerin elinde olduğunu vurgulayarak, gençlerin ve kadınların hem meclislerde hem de yönetimlerde daha fazla olmasını arzu ettiğini söyledi. ​


TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ekonomide üç şeyin çok önemli olduğunu belirterek ilk noktanın hedef pazarları doğru belirlemek, gitmediğimiz pazarlara gitmek olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, özellikle Amerika kıtasında ve uzak doğuda daha fazla olmak gerektiğini anlatı.

 

Hisarcıklıoğlu kaynakları doğru kullanmanın da önemine işaret ederek şunları söyledi: “Kaynaklarımızı doğru kullanmak çok önemli  Bir örnek vereyim size! Şu an hiçbir ilave yatırım yapmayalım. Sadece fabrika ve iş yerlerinin verimliliğini almanya seviyesine çıkaralım. Kadınlarımızın iş yaşamına katkısını Kore düzeyine çıkaralım. Ne oluyor biliyor musunuz? Doğrudan dünyanın 9. büyük ekonomisi oluyoruz. Genç bir nüfusa sahibiz. yaş ortalamamız 29.5. Türkiye nüfusunun yüzde 65’i 30 yaşın altında! Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde en genç nüfusa sahibiz. Bu büyük gücün farkında olmalıyız.”

Üçüncü önemli noktanın da girişimci sayısını artırmak olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu “Hem kadın hem genç girişimcilerimizi örgütlemeliyiz.  O yüzden ben sürekli genç iş insanı kardeşlerimle buluşmaktan büyük keyif alıyorum” dedi.

 -Başarılı girişimci olmanın 3 yolu

Forbes dergisinde yayınlanan bir araştırmayı hatırlatan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:
“Araştırmaya göre zenginlerin 3 ortak tarafı varmış. Birincisi kaybetmekten korkmayanlar kazanıyor. Koton’un sahibi Gülden Yılmaz, bir öğretmenken bütün şartları zorluyor, küçük bir mağazayı dünyaca ünlü bir marka haline getiriyor...Büyük bir azimle gece gündüz çalışarak, sıfır sermayeyle, risk alarak bu başarıyı ortaya koyuyor...İkinci nokta yenilikçilik. Hergün sabah bugün yeni ne yapabilirim diye bakacaksın. Eskiden girişimci olmak için para lazımdı. Şimdi bir bilgisayarla önünüzde büyük fırsatlar var. Başarıda üçüncü şart da doğru evlilikler. Kulağa biraz garip gelse de milyarderlerin dikkat çeken üçüncü özellikleri, doğru evlilikler yapmaları.  Yani riskli girişimlerinde eşlerinden istedikleri desteği alarak yükselmeleri. Zira risk alırken mutlaka desteğe ihtiyaç var!”

Bu gerçeklere kendisinin de ilaveleri olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu hayal kurmanın, hedef koymanın, emek vermenin ve iyi niyet sahibi olmanın önemine işaret etti. TOBB Başkanı sevginin önemine değinerek, “Birbirinizi sevmeden mutlu olamazsınız” diye konuştu.

Türkiye’nin geleceğine inandığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Tabi önümüzde kritik bir dönem var. Özellikle 2013-2015 döneminde 9 konuyu halletmemiz lazım:yerel seçim, anayasa, çözüm süreci, Cumhurbaşkanlığı seçimi, genel seçim, 2015 Ermeni meselesi, Suriye, Irak, İran bunların hepsinden alnımızın akıyla çıkmamız lazım. Bunun için de birlik ve beraberliğe çok ihtiyacımız var. Biz bir oldukça, iri oldukça, diri oldukça, karşımızda dayanabilecek hiç bir güç yok” ifadesini kullandı.

-“Kızlarımız da erkekler gibi girişimci olmalı”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Nüfusumuzun yarısı kadın ama iş dünyasındaki payları sadece yüzde 6. Kızlarımız okusun iyi bir evlilik yapsın sonra evde otursun anlayışı doğru değil. Peygamber Efendimizin eşi Hz. Hatice validemiz tüccar değil miydi? Kızlarımız da erkeklerimiz gibi girişimci olmak zorunda. Kızlarınızı da erkeklerle beraber işin içine aynı derecede sokun.

Zenginleşmenin yolu gençlerimizi kızlarımızı girişimci olmaları için teşvik etmekten geçiyor.

Abdülkadir Konukoğlu’nun babasının bir sözünü ben kendime hep düstur edindim. Diyor ki; ‘İşin hilesi dürüstlüktür’. Hile niye yapılır kazanmak için. O halde kazanmak için dürüst olacaksın.”

-TOBB’un faaliyetleri

TOBB’un faaliyetleri hakkında bilgi veren Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Son yıllarda çok önemli başarılara imza attık. Dün yabancı dil bilen çalışanımız yoktu. Bugün uluslararası projeler yapıyoruz. 5 yıldızlı oda sistemini başlattık. 131 oda ve borsa akredite ve Avrupa’nın en iyisine denk. Hem Avrupa’nın en büyük iş örgütü Eurochambers’ın, hem de İslam ülkelerinin en büyük iş örgütü, İslam Ticaret-Sanayi Odası’nın, başkan yardımcılığına seçildik. Dünyanın en büyük iş örgütü olan Milletlerarası Ticaret Odası’nın yönetimine davet üzerine girdik. Kudüs Tahkim Merkezi'nin başkanlığına seçildik. Bugün OECD tarafından bizim oda ve borsa yapımız örnek gösteriliyor. Dünyaya TOBB’u örnek alın diyor.

Geçen yıl Türk Ticaret Kanunu’nda değiştirilen maddelerle birlikte özel sektörün üzerinden yıllık 6 milyar TL’lik yük kalktı. 18 tane de hapis cezası kalktı. Tabelanız düşse 78 bin lira cezası vardı. Ödeyemezseniz 738 gün hapis cezasına çarptırılıyordunuz. Bunları önledik.”

Türkiye’deki en büyük sorunun işsizlik değil, mesleksizlik olduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, ‘her işi yaparım’ anlayışının yanlışlığını vurguladı. Hisarcıklıoğlu nitelikli iş gücüne ulaşmak ve mesleksizliği önlemek üzere geliştirilen UMEM Beceri 10 projesine ilişkin de bilgi verdi.

-2023 vizyonu

75 milyon olarak odaklanılan büyük bir hedefin olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında girmek istiyoruz. Bu büyük hedefi yakalamak için 10 yılımız var. Çok çalışmak zorundayız, vakit kaybetmeye tahammülümüz yok... Türkiye şu anda parlayan yıldız. Batımız ve güneyimiz krizlerle boğuşuyor. 3 yılda 15 başbakan, 4 devlet başkanı gitti” diye konuştu.

-TÜGİK Başkanı Erkan Güral

TÜGİK Başkanı Erkan Güral da konuşmasında konfedarasyonları hakkında bilgi verdi. 500 farklı sektör ve mesleğin 10 bin temsilcisine sahip olduklarını belirten Güral, üyeleri arasındaki ticari faaliyetlere çok önem verdiklerinin altını çizdi.

TÜGİK üyelerinin geçen yıl aralarında 350 milyon dolarlık bir ticarete imza attıklarını ifade eden Güral, ülke ekonomisinde kredi yükü faiz maliyetlerinin yüksekliğinden yakındı. Yüksek faizlerin KOBİ’lerin gelişmesini engellediğini bildiren Erkan Gürel, kalifiye eleman sorununa da işaret etti.

Çalışmaları içerisinde Başbakanın başlattığı çözüm sürecine katkı sağlamak da bulunduğunu söyleyen Güral, bu konuda Van’a ve Diyarbakır’a iki ziyaret gerçekleştirdiklerini belirtti. Çözüm sürecinin bugün itibariyle artık uygulanabilir olduğunu gördüklerini ifade eden, Güral, çözüm sürecine işadamları olarak da ayak uydurmak zorunda olduklarını dile getirdi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun dediği gibi ‘icat çıkarma’ anlayışıyla büyüdüklerini ancak artık icat çıkaracak gençlere sahip olduklarını bildiren Güral, eğitime destek çalışmaları kapsamında Marmaris derneklerinin kalifiye eleman konusunda bir projesi olduğunu ve bunu değerlendirmek istediklerini söyledi.

Erkan Gürel, “Kütahya İŞKUR’a 6 bin çalışmak isteyen var. Bunun yanında 3 bin de işçiye ihtiyacı olan firma var. Bu bir çelişki. Bu mesleksizlikle ilgili bir sorun” diye konuştu.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA