23.05.2013 / Ankara
ABD Dışişleri Bakanlığı Ekonomi ve Ticaretten Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jose Fernandez’in de katıldığı toplantıda konuşan Hisarcıklıoğlu, son yıllarda "model ortaklık" kavramını uygulamaya dönük adımların cesaret verdiğini, iki ülke arasındaki ilişkilerin iktisadi boyutunun daha fazla anlam kazanmaya başladığını söyledi.
Hisarcıklıoğlu, iki ülkenin kamu ve özel sektör kuruluşlarının daha sık bir araya geldiğini, somut adımlar atıldığını ifade etti.
Türkiye-ABD ilişkilerinin iktisadi boyutunu kapsayan karşılıklı ticaret, karşılıklı yatırım, turizm, girişimcilik, know-how transferi ve üçüncü ülkelerde işbirliği gibi çok geniş bir yelpaze olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, gelişecek ve derinleşecek işbirliğinden iki ülke halkının da çok şey kazanacağını bildirdi.
İki ülkenin iktisadi ilişkilerinin adeta "sınıf atlaması" için Transatlantik Ticaret Ve Yatırım Anlaşması'nın ciddi bir fırsat olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Sayın Başbakanımızın son ABD ziyaretinde de konu gündeme gelmişti. Türkiye, bu müzakereyi dikkatle takip etmelidir. ABD ile model ortaklık ilişkisi, AB ile gümrük birliği ilişkisi, bu sürecin dışında kalmamasını gerektirir. Aynı zamanda benzer bir müzakereyi de zorlamalıdır. Türkiye, ABD ile imzalayacağı böyle bir anlaşma ile ABD ile olduğu gibi AB ile de iktisadi ilişkilerini daha güçlendirmiş olacaktır" diye konuştu.
-Türkiye-ABD ittifakı-
Hisarcıklıoğlu, Türkiye-ABD Serbest Ticaret Anlaşması sürecinin son derece faydalı olacağını ifade ederek, AB sürecinde Gümrük Birliği yolunda atılan adımlardan hem Türkiye'nin hem de uluslararası ticaretin kazançlı çıktığını vurguladı.
TOBB olarak, sürecin takipçisi olacaklarının altını çizen Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bugüne kadar iktisadi dönüşüm sürecinde Avrupa Birliği ile ilişkilerinden çok yararlandığını, dış ticaretini daha çok AB ile yaptığını bildirdi.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'deki doğrudan yabancı yatırımların ağırlıklı olarak AB ülkelerinden geldiğine dikkati çekerek, AB üyesi ülkelerin de Türk ekonomisinin geleceğine daha fazla yatırım yaptığını belirtti.
Siyasi ve askeri anlamda Türkiye-ABD ittifakının başka hiçbir ülke ile kıyaslanmasının mümkün olmadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Son derece ileri düzeyde bir müttefiklik ilişkisi içindeyiz. Birçok uluslararası sorunda benzer yaklaşım içindeyiz. Şimdi iktisadi alanda da Türkiye'nin AB ile yakaladığı gibi gelişmiş bir ilişki düzeyini yakalamak istiyoruz" ifadesini kullandı.
-Üçüncü ülkelerde işbirliği-
Hisarcıklıoğlu, ABD ve Türk firmaları arasında değer zinciri analizi üzerinde çalıştıklarını belirterek, firmaların üçüncü ülkelerde işbirliğinin finansmanının ekonomik etkilerini değerlendirmeye dönük bir çalışma yaptıklarını söyledi.
TOBB-ABD Ticaret Odası işbirliğinde ABD'den Türkiye'ye bu yılın sonunda bir ticaret heyeti geleceğini belirten Hisarcıklıoğlu, bu heyette yer alacak ABD firmalarla Türkiye'de ve üçüncü ülkelerdeki işbirliği imkanlarının konuşulacağını bildirdi.
Hisarcıklıoğlu, aynı çerçevede bir tedarik konferansı düzenleyeceklerinin altını çizerek, şöyle devam etti:
"Diğer taraftan, ABD Dışişleri Bakanlığı ile iki alanda somut işbirliği içindeyiz. Küresel Girişimcilik Programı ve Yeni Başlangıçlar İçin Ortaklar. Her iki girişim de aslında ilişkilerin derinleşmesi açısından somut platformlar oluşturuyor. Toplumun farklı kesimleri ilişkilere dahil ediliyor."
Hisarcıklıoğlu, Amerikan firmalarını Türkiye'ye gelmeye, büyüyen bir ekonomiden faydalanmaya ve yeni teşvik sisteminden yararlanmaya davet etti.
-ABD Dışişleri Bakanlığı Ekonomi Ve Ticaretten Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Fernandez
ABD Dışişleri Bakanlığı Ekonomi ve Ticaretten Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Joser Fernandez de, ülkesinin Türkiye ile ekonomik ilişkileri, siyasi ve güvenlik münasebetlerle aynı düzeye çıkarmak istediğini söyledi. Fernandez, "Bu nedenle birlikte çalışarak, Türkiye'nin 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alma hedefine katkıda bulunmak istiyoruz" dedi.
Fernandez, EOK toplantılarında başarılı bir performans sergilendiğini ve ikili ekonomik çıkarların ortak çabayla ilerletildiğini belirtti.
Geçen zaman zarfında ilişkilerdeki ilerlemenin tam olarak anlaşılamadığını belirten Fernandez, "2009'dan ticaret hacmimiz iki katına çıktı. Aslında 2009 benim aynı zamanda EOK'da çalışmaya başladığım yıla denk geldi. Tabiiki tamamen kendime mal etmiyorum ama bu başarının parçası olmak çok güzel" diye konuştu.
Fernandez, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta ABD'ye yaptığı ziyaretin oldukça başarılı olduğunu dile getirerek, Amerikalı ve Türk şirketlerin bir araya geldiği görüşmelerde her iki tarafın da ekonomik ilişkileri yoğunlaştırma arzusunu ilettiğini aktardı. Fernandez, "ABD olarak Türkiye'yle ekonomik ilişkilerimizi, siyasi ve güvenlik ilişkilerimizle aynı düzeye çıkarmak istiyoruz. Bu nedenle birlikte çalışarak, Türkiye'nin 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alma hedefine katkıda bulunmak istiyoruz" diye konuştu.
-"Enerji işbirliğinde büyük fırsatlar var"
Fernandez, ekonomik işbirliğinde belirleyici noktanın şirketlerin tavrı olduğunu vurguladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile oldukça iddialı planları olduğunu dile getiren Fernandez, "Ortada çok büyük bir potansiyel var. Türk şirketlerinin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki tecrübelerini, ABDli şirketlerin teknolojisi ve bilgisiyle birleştirirsek kesinlikle yenilmez bir işbirliği ortaya çıkacaktır" ifadelerini kullandı.
Fernandez, Türkiye'de ekonomik işbirliği anlamında oldukça güzel gelişmeler gözlediklerinin altını çizerek, özellikle Erdoğan'ın geçen haftaki ABD ziyaretinin ilişkilere büyük katkı sağladığını ifade etti. ABD'li ve Türk firmalar arasında geniş bir işbirliği alanı bulunduğuna dikkat çeken Fernandez, enerji sektöründe, özellikle geleneksel ve yenilenebilir enerji noktasında büyük fırsatlar bulunduğunu belirtti.
Fernandez, işbirliği alanlarından birinin de altyapı olduğuna işaret ederek, ABD'li şirketlerin yalnızca İstanbul'daki havalimanı için değil, okullardaki enformasyon teknolojilerinin geliştirilmesi projelerine de çok sıcak yaklaştığını dile getirdi.
-Kobilerle de işbirliğini güçlendirmek istiyoruz
Fernandez, iş dünyasıyla ortak akıl yürütülmesinin önemini vurgulayarak, şunları kaydetti:"Türkiye'nin hedeflediği ekonomik gelişimin yakalaması için hükümetlerin her zaman iş dünyasını ve yenilikçi fikirleri dinlemesi gerekir. Bu sadece şirkletlerin yararına değil ülkenin geneline de faydalıdır. Bu aynı zamanda, geçtiğimiz yıllarda, Türkiye'nin Anadolu Kaplanı haline gelmesine ön ayak olan KOBİlere de fayda sağlayacaktır. KOBİler bizim ülkemizde de büyümeye ve istihdama en fazla katkı sağlayan grup. Bu nedenle yalnızca büyük şirketlerle değil KOBİlerle de işbirliğini güçlendirmek istiyoruz"
TOBB Başkanı Rifat Hisacıklıoğlu'na girişimcilik programlarına verdiği destek için teşekkür eden Fernandez, küresel girişimcilik programında mükemmel bir ortak olduklarını vurguladı. Fernandez, girişimciliğin yenilikle beraber istihdam yarattığına dikkati çekerek, Türkiye'nin bu alandaki çabalarının kendilerini memnun ettiğini söyledi.