TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Hisarcıklıoğlu’ndan iş dünyasına ‘geçmişten kalan istihdam teşviklerinizi alın’ çağrısı


11.04.2018 / İstanbul



Türkiye Perakendeciler Federasyonu’nun organizasyonunda gerçekleştirilen “Yerel Zincirler Buluşuyor” toplantısında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, özel sektörün, devletin sağladığı teşvik ve desteklerden yeterince haberi olmadığını belirterek, “Geçmişteki istihdam teşviklerinden Türkiye’nin en kurumsal firmaları bile faydalanmamış. Geçmişe dönük istihdam teşviklerinizi gidin alın. Muhasebecileriniz bunları atlamasın. Mayıs ayının sonuna kadar başvurmazsanız yanar” uyarısında bulundu.​

Hisarcıklıoğlu konuşmasında odaların yaptığı işlere de atıfta bulunarak,  “Baba oğula kardeş kardeşe kefil olmazken, Kredi Garanti Fonu aracılığıyla üyelerimize kefil oluyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok” dedi.

 

Yerel Zincirler Buluşuyor organizasyonundan dolayı Türkiye Perakendeciler Federasyonu’nu tebrik eden Hisarcıklıoğlu, “Sayın Altunbilek başta olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Elinize, emeğinize, alın terinize sağlık” diye konuştu. Hükümet ile sürekli istişare içinde olduklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde başlatılan istihdam seferberliğine değindi. Daha önce benzeri olmayan desteklerin hayata geçirildiğini ve bu sayede tarihi bir başarı elde ederek, 1,5 milyon kişiye yeni istihdam alanı oluşturduklarını bildiren Hisarcıklıoğlu, “Bizlerin bu başarısını gören hükümetimiz, destekleri 2020 sonuna kadar uzattı. Aylık 100 lira asgari ücret desteği devam ediyor. Yeni işe almalarda siz sadece maaşı ödüyorsunuz” dedi.

 

İş mahkemelerinde uzun süren davalarda devamlı olarak işverenin haksız çıktığını kaydeden TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Hep mi işverenler haksız?” siteminde bulundu. Arabuluculuk uygulamasının yılbaşında yürürlüğe girdiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, ilk 3 ayda 22 bin dosyadan  % 68’inin anlaşmaya sonuçlandığı bilgisini verdi.

 

Hisarcıklıoğlu, yüzde 11,88 yıllık faiz ile Nefes Kredisi’nin ikincisini başlattıklarını bildirirken, Kredi Garanti Fonu aracılığıyla da 354 bin firmanın kredisi için kefil olduklarının altını çizdi.

 

Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Öte yandan sektörümüzdeki dokusunu bozan, haksız rekabete yol açan uygulamalar da mevcut. İndirim mağazaları,’private label’ markalı ürünler, hem Kobilerimizin büyümesini, hem de markalaşmasını engelliyor. Bir taraftan markalaş diyoruz.  Ama markalaşanın da paçasında tutuyoruz. Bunları da denetim altına almak lazım. Hükümetimizin, reel sektörün ihtiyaçlarına duyarlı yaklaşımını biliyoruz. Perakende sektörümüzün bu konudaki bir şansı da, iş dünyasının içinden gelmiş, bizi en iyi bilen, çalışkan ve vizyoner bir Bakanımız olması. Reel Sektörün ve Camiamızın Bakanı, Sayın Bülent Tüfenkci. Hem konusuna gayet hâkim, hem de mütevazi. Sıkıntılarımızı, sorunlarımızı dinliyor. Bunların çözümü noktasında da, birlikte istişare edip, birlikte çözüm arıyoruz.  Bu da bizlere büyük moral veriyor. İş dünyamız adına, başta sayın Bakanımız olmak üzere, çalışma arkadaşlarına, bürokratlarımıza, teşekkür ediyorum.”

 

-Gelecek e-ticarette

 

TOBB olarak perakende sektörünü geliştirecek her girişimin yanında olduklarını ve  desteklediklerini söyleyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, perakendenin, iç tüketim anlamına geldiğini ve ekonominin yüzde 60’ını ifade ettiğini anlattı. Perakendenin hem ekonominin lokomotifi, hem de öncü göstergesi olduğundan bahseden Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Ekonominin gidişatını, en iyi bu sektör, yani sizler bilirsiniz. Bu salonda bulunanlar, ekonominin nabzını en iyi tutan camiadır. Öte yandan istihdamda da lider sektörüz. En çok kayıtlı istihdamı sizler sağlıyorsunuz. Dolayısıyla sizleri ve sektörümüzü güçlendirecek her adım, ekonominin tamamına yayılır. Şunu da hep akılda tutmalıyız. Teknolojiye ayak uyduramayan geri kalır. Gelecek e-ticarette. Önümüzde büyük fırsatlar var. Türkiye'de 70 milyon kişiye mobilden ulaşabiliyorsunuz. Dünyanın 17. büyük ekonomisiyiz. Ama e-ticaret’te 49'uncuyuz. Türkiye'de e-ticaretin payı henüz sadece yüzde 2. Bu işe en hızlı sizler adapte olabilirsiniz.  Bunun için girişimci ve cesur olmak lazım. İşte sadece siz yerel zincirler, bu 2 özelliği de sahipsiniz. Bakın son 5 senede Türkiye’de perakende e-ticaret hacmi yılda ortalama yüzde 30 büyüdü. Aramızda kimin cirosu bu hızla artıyor? Online perakendede pazar büyüklüğü geçen sene 20 milyar liraya ulaştı. Geçen sene  her 4 kişiden 1’i internet üzerinden alışveriş yaptı. Ve bu oran artmaya devam ediyor. Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içine girmeyi amaçlayan ülkemize yakışan bir vizyon olmuş.”

  

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise konuşmasında, “Türkiye ekonomisinde perakende ve toptan ticaret yaklaşık 90 milyar dolarlık bir katma değer üretimi gerçekleştirmektedir. Bu rakam, 126 ülkenin gayri safi yurt içi hasılasından daha büyük bir ekonomik değeri ifade etmektedir.” ifadesini kullandı.

 

Tüfenkci, Yerel Zincirler Buluşuyor Konferansı ve Fuarı etkinliğine katılarak perakende sektörüne ilişkin değerlendirmeler yaptı.

 

Son yıllarda Türkiye perakende sektöründe önemli bir ilerleme, değişim ve dönüşüm yaşandığını ifade eden Tüfenkci, “Türkiye ekonomisinde perakende ve toptan ticaret yaklaşık 90 milyar dolarlık bir katma değer üretimi gerçekleştirmektedir. Bu rakam, 126 ülkenin gayri safi yurt içi hasılasından daha büyük bir ekonomik değeri ifade etmektedir.” bilgilerini verdi.

 

Sektörün 2015 yılı sonu itibarıyla 663 milyar TL ciro büyüklüğüne ulaştığını aktaran Tüfenkci, sektör mensubu yaklaşık 750 bin işletme bulunduğunu, bu rakamın Türkiye’deki tüm işletmelerin yüzde 26’sına tekabül ettiğini söyledi.

 

Türkiye perakende sektörünün tüketim harcamalarında Avrupa’da ilk 10, gıda harcamalarında ise ilk 5 ülke arasında yer aldığını anlatan Tüfenkci, şunları kaydetti:

 

“Ülkemizde yaklaşık 2 milyon kişi bu sektörde çalışmaktadır. Yani çalışan nüfusun yaklaşık yüzde 15’i perakende sektöründe istihdam edilmektedir.

 

Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de geleneksel perakendecilikten organize perakendeciliğe doğru hızlı bir geçiş yaşanmaktadır. Organize perakendeciliğin toplam perakende ticaret içerisindeki payı her geçen gün artıyor. Uluslararası Yatırımcılar Derneği verilerine göre, son 5 yılda her yıl Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırımın ortalama yüzde 10 ila 15’i alışveriş merkezi yatırımcıları tarafından gerçekleştirilmiştir.

 

2017 Küresel Perakende Gelişme Endeksi’nde 241 milyar dolar toplam perakende satış tutarı ile ülkemizin büyüyen bir perakende ticaret kapasitesi olduğu vurgulanmaktadır.” 

 


Video Yükleniyor...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA