26.04.2013 / İstanbul
Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü dolayısıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Telif Hakları Ödül Töreni'nde konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, her türlü yasa dışı ürünün üretim, ticaret ve tüketimiyle kararlı şekilde mücadele etmeyi görev addettiklerini belirterek, "Bu mücadelede başarıya ulaşılabilmesi için gerekli gördüğümüz 10 hususu da dikkatinize sunuyoruz. Bunlar; Yasa dışı ürünler tüketiciyi aldatır. Yasa dışı ürünler ciddi sağlık riski içerir. Yasa dışı ürünler özel bilgi güvenliğinizi tehdit eder. Yasa dışı ürün almak, suça ortak olmaktır. Yasa dışı ürün ticareti dürüst yatırımcıya haksızlıktır. Yasa dışı ürünler, işsizliği artırır. Fikri ve Sınai Hak, hak ihlallerini engeller. Mücadele ancak güçlü mevzuatla mümkündür. Kayıtlı ekonomiye geçiş teşvik edilmelidir. Hukuk, kayıtlı ekonominin de temelidir" ifadelerini kullandı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de, Orhun Abideleri'nin, Mostar Köprüsü'nün fikri mülkiyetinin Türkiye'ye ait olduğunu belirterek, fikri mülkiyet alanının sadece Misak-ı Milli sınırlarıyla tarif edilemeyeceğini aktardı.
Çelik, dünyanın her yerinde medeniyet adına fikri mülkiyetinin Türkiye'ye ait olduğu eserlerin varlığına dikkati çekerek, "Avrupalı dostlarımıza sık sık söylüyorum. Avrupa ve Paris adlarının fikri mülkiyeti bize aittir. Çünkü Avrupa ve Paris adları, Anadolu'nun batısında yaşamış bir kavmin adıydı. Avrupalılara bu isimleri biz ihraç ettik" diye konuştu.
Yaşanılan pek çok siyasi tartışmanın arkasında kültürel sorunlar ya da bunların çözümünde büyük kültürel uzlaşmalar olduğunu ifade eden Çelik, sosyal barışın yeniden tesis edilmesi için çözüm sürecinin devam ettiğini bildirdi.
Gecede ödül alan Orhan Gencebay ise, 17 yıl önce yazdığı "Gelin birlik olalım yarın çok geç olmadan. Gelin dirlik bulalım vazgeçin öc almadan. Nefreti yok edelim gel sen de katıl bize. İntikam eşkıyası sevgiyle gelir dize. Yedi düvel elinden kim kurtardı bu yurdu? Mehmetçik değil miydi Lazı, Çerkezi, Kürdü? Hangimizin ecdadı feda olmadı yurda? Hangi bahçeden bir gül solmadı bu uğurda? Düne kadar Bosna'da kırılırken soydaşın. Sana senden başka dost çıktı mı düşün taşın. Asırlardır dinmedi bir bölücü ninnisi. Aynı dinden değil mi Alevisi Sünnisi? Bin kere lanet olsun Yezit denen deliye. Muhabbetle bağlıyız Muhammed'e, Ali'ye. Geçin o sınıfları geçin kardeşim geçin. Barışta buluşalım mutlu Türkiye için. Düşman sevindirmenin ne alemi var şimdi? Milletçe kenetlenip sarılmamız kar şimdi" şiirini okuyarak, birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.
-Ödüller ve tören
Bu yıl "Toplumsal Duyarlılığa Katkı" başlığında verilen ödüllere, telif hakları konusunda toplumsal duyarlılık oluşturulması sürecinde yaptıkları çalışmalar nedeniyle Orhan Gencebay, yazar Ayşe Kulin, yazar İskender Pala, moda tasarımcısı Mehtap Elaidi, Doğuş Yayın Grubu, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü layık görüldü.
Törende ayrıca "Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü" (WIPO) tarafından Yılmaz Erdoğan ve ressam Eşref Armağan'a "WIPO Yaratıcılık Ödülü" verildi.
Gecede, Orhan Gencebay, Ayşe Kulin, İskender Pala ve Mehtap Elaidi'nin rol aldığı kamu spotu da izlettirilirken, telif hakları konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışmalarına destek olan Omar Katbi'ye de onur plaketi verildi.
Gürol Ağırbaş ve orkestrasının canlı performans sergilediği geceye, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın yanı sıra sanat camiasından birçok isim katıldı.