TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

​“Kırımoğlu, hakkını şiddetle değil, fikirle savundu”


28.03.2013 / Ankara



TRT tarafından hazırlanan “KIRIMOĞLU - Bir Halkın Mücadelesi Belgeseli”nin galası TOBB Konferans Salonu’nda yapıldı. ​

 

TOBB’un evsahipliğinde düzenlenen galaya, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, belgeselde hayatı ve mücadelesi anlatılan, 15 yıldan fazla Sovyet hapishanelerinde kalan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve ünlü insan hakları savunucusu Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, siyasi partilerin temsilcileri, milletvekilleri, belediye başkanları, bürokratlar, Büyükelçiler, ABD, Romanya, Rusya, Almanya ve Ukrayna'dan gelen davetliler ile basın ve kültür dünyasının mensupları katıldı.

Açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun haklı olduğu davada, en büyük işkencelere maruz kalmasına rağmen barışın dilinden başka bir dille konuşmadığını, hakkını şiddetle değil, fikirle savunduğunu söyledi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bu eseri gerçekten çok önemsediklerini belirterek, “Geçmişte tarihimizin bize iyi anlatılmadığı; genç kuşaklara tarihi gerçekleri aktaramadığımız dönemleri yaşadık. Bu alandaki çok önemli isimlerin değeri yeterince bilinemedi. Oysa bu tür eserleri ortaya koymadan, yeni kuşaklara tarih bilincini vermeniz mümkün değildir. Sadece yeni nesile değil; dünya kamuoyuna da kendinizi anlatmanız mümkün değildir” dedi.

“Böyle eserler olmadan; hakkınızdaki önyargıları kıramıyor, haklı davanızın lobisini yapamıyor ve dünya kamuoyunun algılarını yönetemiyorsunuz” diyen Hisarcıklıoğlu, “Harvard’lı siyaset bilimci Prof. Dr. Josef Nay diyor ki: ‘Uluslararası ilişkilerde askeri, siyasi ve ekonomik unsurlar değil; kültürel, sanatsal, düşünsel ve sosyal unsurlar daha etkilidir.’ Bugün uluslararası alanda güçlü lobi yapan ülkelerin tamamına baktığınızda, hep bu unsurları kullandıklarını görürsünüz” ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, son yıllarda bu alanda çok önemli adımlar atıldığını, hükümetin bu alanda büyük bir vizyon değişikliğini ortaya koyduğunu ve kurumların, bu vizyon içinde dönüşümler yaşadığını vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a, bu konudaki hassasiyetlerinden dolayı şükranlarını sunan Hisarcıklıoğlu, “Biz de Türk iş dünyasının çatı kuruluşu olarak, elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bir taraftan kültürel çalışmalara imza atarken, diğer yandan tarihi mirasımızı korumak üzere restorasyon çalışmaları dahil her türlü desteği veriyoruz” şeklinde konuştu.

- “Hakkını şiddetle değil, fikirle savunmuştur”

Kırım’ın ve Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun büyük mücadelesinin, bu belgeselle anlatılmasının, kendisini mutlu ettiğini söyleyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Kendisi bizim nesil için tam anlamıyla, Vatan sevgisinin ve Millet aşkının tarifidir. Mustafa Abdülcemil benim için bir ağabeydir, dik duruşun simgesidir. Haklı olduğu davada her türlü çileye katlanıp, tek bir geri adım dahi atmamıştır. Ve en haklı olduğu davada, en büyük işkencelere maruz kaldığında bile, barışın dilinden başka bir dille konuşmamıştır. Hakkını şiddetle değil, fikirle savunmuştur.

Kırım halkı adına bütün mevzilerini şiddetle değil, yaslandığı gerçeklerle kazanmış, gerçek bir mücadele insanıdır. Ne diyor kendisi: Eğer bir mücadelede masum bir çocuğun kanı dökülürse bu başarı değildir.” Şeklinde konuştu.

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun mücadelesinden her kesim adına alınacak çok dersler olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “İnşallah bu değerli eser sayesinde, genç kuşağımız ve Türkiye’nin tamamı bu müthiş insanı daha yakından tanıyacak ve örnek alacaktır. Ben tekrar, Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç başta olmak üzere, bu eserin ortaya konmasında emeği olan herkese şükranlarımı sunuyorum. Mustafa Abdülcemil ağabeyin şahsında tüm Kırımlı kardeşlerimi en kalbi muhabbetlerimle kucaklıyor; davanız davamızdır diyor, Hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

-Başbakan Yardımcısı Arınç

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da ''Kırımoğlu: Bir Halkın Mücedelesi'' belgeseline ilişkin, ''Tebrik edilmeyi beklemiyoruz ama Kırım'da bu mücadeleyi veren binlerce insanımızın bugün ayakta kalanlarının nasıl bir haklı davayı sabırla sebatla kararlılıkla fedakarlıkla bugünlere taşıdığının bir işareti olsun ve bu eser bütün dünyada da yayınlansın istedik'' dedi.

Bu belgeseli yapmanın kendileri için bir görev olduğunu ifade eden Arınç, ''Bize değil, sadece TRT'nin değil, 75 milyon değerli asil milletimizin her ferdine düşen bir görevdi'' diye konuştu.

Kırımoğlu'yu lise ve üniversite yıllarından çok iyi hatırladığını ve haklı mücadelesini gözyaşlarıyla takip ettiğini belirten Arınç, şöyle devam etti: ''Onun ve arkadaşlarının, Bolşevik rejiminin o zalim, o gaddar sürgünlerinde hayatlarını kaybedenlerle bir halkın ayakta kalma mücadelesini veren herkese karşı vefa borcumuz vardır, kadirşinaslık borcumuz vardır. Onların simge ismi Kırımoğlu'nun hayatını, o sürgünlerde, o acılı günlerde vefat eden, hayatlarını kaybeden değerli insanlarımızın aziz ruhlarına da ithaf etmek üzere değerli bir eser haline getirmemiz gerekiyordu.''

TRT'nin 15 kanalının arasında bir de belgesel kanalı bulunduğunu anımsatan Arınç, bu kanalın önemli belgeseller yayınladığını ancak bu konuyu özel olarak ele aldıklarını söyledi.

Arınç, çok önemli isimleri bu işle görevlendirdiklerine ve bunu Türkiye Hükümeti'nin bir vazifesi olarak kabul ettiklerine değinerek, bundan dolayı çok gururlu olduklarını belirtti. Arınç, ''Tebrik edilmeyi beklemiyoruz ama Kırım'da bu mücadeleyi veren binlerce insanımızın bugün ayakta kalanlarının nasıl bir haklı davayı sabırla sebatla kararlılıkla fedakarlıkla bugünlere taşıdığının bir işareti olsun ve bu eser bütün dünyada da yayınlansın istedik'' diye konuştu.

Belgeselin 9 bölüm olduğunu ve perşembe günleri yayınlanacağını dile getiren Arınç, TRT'nin 15 kanalıyla dünyanın üçte ikisine hitap ettiğini belirterek, ''Bütün dünya uydular aracılığıyla TRT'yi izliyor. Allah izin verirse dublajlarını yaparak, hemen hemen pek çok dile çevirerek, bunu tüm kanallarımızda yayınlamak istiyoruz'' dedi.

Arınç, belgeselin dünya genelinde gösterilmesi için büyük gayret sarf edeceklerini bildirdi.


-TRT Genel Müdürü Şahin

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ise TRT'nin, millet adına bir görevi başarıyla tamamladığına işaret ederek, bundan dolayı gururlu olduklarını söyledi.

Şahin, Kırım'da yaşananların çok dramatik olduğuna değinerek, belgeseli izleyenlere yanlarında mendil bulundurmaları tavsiyesinde bulundu.

Kırım Türkleri'nin sürgünden döndüklerinde evlerinde başka insanların yaşadıklarını görmelerine rağmen sokakta kalmaya razı olduklarını ve şiddete başvurmadıklarını ifade eden Şahin, Sovyetler'in en zalim olduğu dönemde verilen bu mücadelenin tüm dünyada alkışlandığını anımsattı.

Şahin, belgeselde her şeyi olabildiğince gerçeğe uygun yansıtmaya çalıştıklarını, kurum olarak bu çalışmadan kaliteli bir dizi film çıkarmayı planladıklarını da kaydetti.


-Kırımoğlu: ''Allah'a şükürler olsun bugüne kavuştuk''

Kırım-Tatar Milli Meclis Başkanı ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Cemil Kırımoğlu da yaşadıkları zorlukları anlatırken, bu zor günlerin geçeceğine inandıklarını ancak bunu hayattayken görmeyi beklemediklerini dile getirdi. Kırımoğlu, ''En büyük hayalimiz 'Allah müsaade etsin de evimizde ölelim' diye dua ederdik. Allah'a şükürler olsun bugüne kavuştuk'' dedi.

Verdikleri mücadele ile ilgili daha önce bu kadar titiz ve ayrıntılı bir çalışma yapılmadığını vurgulayan Kırımoğlu, Türkiye Cumhuriyeti ve TRT'ye minnettar olduğunu söyledi.

Bu çalışmanın Kırım Türkleri'nin davası açısından büyük önem taşıdığına dikkati çeken Kırımoğlu, belgeselin başka dillerde de yayınlanacak olmasının mücadelelerine katkı sağlayacağını kaydetti. Kırımoğlu, ''Demokratik mücadeleler hep böyle olsun, hiç kan dökülmesin'' diye konuştu.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA