26.03.2013 / Ankara
HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.
“1071 Kadın İş Hayatına Katılıyor” Projesi’nin açılış töreni TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Törene, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Emine Erdoğan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ile girişimci adayları katıldı.
TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB-ETÜ'yü Türkiye'ye yeni girişimciler kazandırmak amacıyla kurduklarını anımsattı.
Üniversitenin kısa sürede en başarılı üniversitelerden biri olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ''TOBB-ETÜ, bir girişimci fabrikası haline geldi. İşte bugün, 1071 kadın girişimcimizi, girişim fabrikamızda ağırlıyoruz'' dedi.
Ağustos ayına kadar 1071 kadına eğitim vereceklerini belirten Hisarcıklıoğlu, ''Bugün çok hayırlı bir iş için bir araya geldik. Projenin sonunda, bin 71 kadın girişimcimiz iş hayatına atılacak. Bin 71 kadınımızın bereketli eli ekonomiye değecek'' ifadelerini kullandı.
Proje kadar gösterilen büyük desteğin de kendisini çok mutlu ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Emine Erdoğan'a ayrıca teşekkür etti.
-Hedef 2023'de ilk 10 ekonomi
Hisarcıklıoğlu, ''Zaten kendisinin bu konulara ne kadar önem verdiğini biliyoruz. Bugün de bizi yalnız bırakmadı. Bu hususta ne kadar proje varsa, hepsinin arkasında. Her zaman kadınlarımızın genç kızlarımızın arkasında. Türk özel sektörü adına kendisine şükranlarımızı sunuyorum'' diye konuştu.
Girişimciliğin önemine de değinen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
''Ülke olarak bir hedefimiz var. Sayın Başbakanımız bir devlet politikası haline getirdi, 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisinin arasına girmek. Bizim doğalgazımız, petrolümüz yok ama müthiş bir girişimcilik ruhumuz var. Bugün insanlar için yapılacak en hayırlı iş, bir kişiyi istihdam edebilmek. İnsanın en hayırlısı insanlara hayırlı olanıdır. Türkiye'de her yıl 750 bin kişi istihdam nüfusuna katılıyor. Bunlara iş bulmak zorundayız. Bunlara sadece devlet eliyle iş bulmak mümkün değil. Bunun ancak yeni girişimcilerle sağlarız. Onun için hızla girişimci sayısını artırmamız gerek. Toplam girişimciler arasında kadın oranı yüzde 6. Kız çocuklarımızı muhakkak girişimci olarak yetiştirmemiz lazım, kimi örnek alacağız, Peygamber Efendimizi. Ülkemizin zenginleşmesine katkı sağlamak istiyorsak, erkekler gibi kız çocuklarınızı da girişimci olarak yetiştirmeliyiz.''
Hisarcıklıoğlu, 2012'de bir önceki yıla göre kadın girişimci sayısının 6 bin arttığını kaydederek, ''Kadının eli bereketiyle değiyor. Türkiye'nin önü açık. Artık bizi kimse tutamaz. 2023'de dünyada ilk 10 ülke içerisinde olacağız, sonra da Türkiye dünyada lider ülke olacak. Çocuklarımızı büyütecek kadınlarımız, şimdi de ekonomimizi büyütecek'' dedi.
-Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, ''Kadınların, eşlerinin ya da devletin eline bakmaktansa kendi işlerini kurup, kendileri çalışıp, kendilerinin kazanması asıl sağlıklı olan yöntemdir. Bunu mümkün olduğunca yaygınlaştırmak zorundayız'' dedi.
Emine Erdoğan himayesinde yürütülen TOBB, TEPAV, TOBB ETÜ, KOSGEB ile Keçiören Belediyesi Toplumsal Gelişim Merkezi iş birliğince hazırlanan ''1071 Kadın İş Hayatına Katılıyor Projesi''nin açılış töreni TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde yapıldı.
Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, anlamlı ve heyecan verici bir programda kadınlarla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Projeye katkısı bulunanlara teşekkür eden Emine Erdoğan, eğitim alacak kadınlara da başarı diledi.
Ankara'nın 8 ilçesinde 6 aylık yoğun programa katılacak kadınların eğitimlerinin ardından yeni bir hayata başlayacaklarına olan inancını ifade eden Erdoğan, bu dönemin KOSGEB tarafından 30 bin lira hibe ve 70 bin lira faizsiz krediyle desteklenmesinin önemli olduğunu belirtti.
Eğitimlere katılan 1071 kursiyerin eksiksiz olarak sertifika almaları ve bu desteklerden yararlanmaları arzusunu dile getiren Emine Erdoğan, projenin her boyutuyla değerli ve anlamlı olduğunu bildirdi.
Projenin adındaki ''1071'' rakamına da dikkat çeken Erdoğan, ''1071 tarihi millet olarak bizim için çok derin anlamlar ihtiva ediyor'' diye konuştu.
Bu tarihte Selçuklu hükümdarı Alparslan sancağında birleşen ordunun Anadolu'nun vatan olmasını sağladığını hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu:
''1071'de Alparslan'ın ordusu sadece zafer kazanan bir ordu değil adeta bu topraklara kardeşliğimizin tohumlarını atan bir orduydu. O tarihten bugüne kadar yaklaşık 950 yıl boyunca bu vatan toprakları üzerinde hep birlikte yaşadık, bir ve beraber olduk, vatanımızı birlikte savunduk ve birlikte büyüttük.
Bu 9,5 asırlık süreç içinde zor zamanlarımız oldu, türlü sorunlarımız oldu, çeşitli fetret dönemleri yaşadık. Ancak dayanışmayla işbirliğiyle en çok da kardeşlik hukukunu muhafaza ederek bu zor zamanları geride bırakmasını bildik. 9,5 asırlık Anadolu ve Trakya tarihi, yani Türkiye tarihi kadınlar olmaksızın asla yazılamaz. Dünyada kadının adı yokken kadınlar süreçlere dahil edilmezken kadınlar ayrımcılığa, horlanmaya tabi tutulurken bizim tarihimizde kadınlar her alanda ön safta oldular.''
Emine Erdoğan, tarihte önemli yer tutan Terken Hatun, Hayme Ana, Nilüfer Hatun, Nene Hatun, Halime Çavuş, Kara Fatma gibi kahraman kadınları da anımsattı.
-2023 ve 2071 hedefleri-
Hükümetin 2023 için büyük ve iddialı hedefler belirlediğini, gençler için ise 2071'i hedef gösterdiğini anımsatan Erdoğan, 2023'ün Cumhuriyetin kuruluşunun yüzüncü yılı, 2071'in ise Anadolu'nun yurt edinilişinin bininci yıl dönümü olduğunu kaydetti.
2023 hedefleri için somut adımlar atılıp, projeler hazırlandığını dile getiren Erdoğan, bu projelerin kararlılıkla takip edildiğini söyledi. Söz konusu hedeflere ulaşmak için millet olarak çok çalışılması gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:
''Milletin her bir ferdinin kadın, erkek, çocuk, yaşlı, engelli her bir vatandaşımızın gücü, imkanları ve yetenekleri oranında bu sürece katkı vermesi gerekiyor. 1071'den bugüne kadar Türkiye'nin büyütülmesinde, yüceltilmesinde, savunulmasında kadınlar nasıl önemli vazifeler yüklendiyse bugün de hem 2023 hem 2071 hedeflerine ulaşmada kadınlara büyük sorumluluk düşüyor.
Kadınlar öncelikle anne olarak çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmek suretiyle farklı bir nesli inşa etmek görevini üstlenecekler. İkincisi de kadınlar ekonomik hayatın, sosyal hayatın, siyasetin ve idarenin her alınında yer alarak bu alanlarda kendilerini daha güçlü şekilde gösterecekler.
Bizim medeniyetimizle bizim geleneklerimizle birebir örtüşen bu denklemi kurabilirsek inanın çok farklı bir büyüme ve kalkınma sürecini başlatırız.''
-Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise, ''Son 3 yıl içinde girişimcilik eğitimlerinden yararlananların sayısı 125 bine ulaşmıştır. Bunların yarısı kadınlarımızdan oluşmaktadır'' diye konuştu.
Ergün, TOBB-ETÜ Üniversitesi'nde düzenlenen törendeki konuşmasında, programın tüm katılımcılar için hayırlı olmasını diledi.
Hükümet olarak, kadınların ekonomide, siyasette, akademide, sosyal ve kültürel hayatta, sivil toplum çalışmalarında daha aktif yer almalarını hedeflediklerini anlatan Bakan Ergün, ''Bugün Türkiye'de kadınlarımızın iş gücüne katılım oranı yüzde 30 seviyesine yaklaşmış durumdadır. Biz bu çalışma şartlarını iyileştirmek adına hükümet olarak birçok önemli düzenlemeyi hayata geçirdik'' dedi.
''Biz ekonomide kadınlarımıza sadece işçi olarak değil, işveren olarak, girişimci olarak çok ihtiyaç duyuyoruz'' ifadelerini kullanan Ergün, şöyle konuştu:
''Kadınlarımızın sahip oldukları el, akıl ve yürek becerilerinin ekonomiye daha fazla dahil olması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında kritik rol oynayacak kavramların başında girişimcilik geliyor. Girişimciler, sahip olduğumuz diğer bütün imkanları değerlendirecek olan en büyük imkanlarımızdır. Son 10 yılda, Türkiye birçok kronik sorununu çözdü, özellikle ekonomide güven ve istikrarı yakaladı, ülkenin özgüveni yükseldikçe, insanlarımızın özgüveni de artmaya başladı. Türkiye'nin gelişmesine paralel olarak, insanımızın artık girişimcilik konusunda çok daha hevesli olduklarını görüyoruz.''
Girişimcilik konusunda iki temel sıkıntı olduğuna dikkati çeken Ergün, ''İnsanımız ya nasıl iş kuracağını ve işi nasıl sürdüreceğini bilemiyor veya bunu bilse bile gerekli başlangıç sermayesini temin edemiyor. İşte biz bütün bu sorunları çözmek için KOSGEB bünyesinde çok kapsamlı bir destek programı başlattık'' diye konuştu.
-''Babası kızına, oğluna vermiyor''-
Destek programının ilk aşamasının girişimcilik eğitimlerinden yararlanmak olduğunu vurgulayan Bakan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu eğitim programlarının içeriğini KOSGEB belirliyor ve bugünkü örneğimizde olduğu gibi belediyeler veya sivil toplum kuruluşları eğitim programlarını düzenliyor. Son 3 yıl içinde girişimcilik eğitimlerinden yararlananların sayısı 125 bine ulaşmıştır. Bunların yarısı kadınlarımızdan oluşmaktadır. Biz bununla yetinmiyoruz, girişimcilik eğitimlerine katılan ve sertifika alan kardeşlerimize kendi işlerini kurmaları için destek sağlıyoruz. Bu arkadaşlarımıza, bir iş planı hazırlamaları şartıyla 30 bin liraya kadar hibe desteği, 70 bin liraya kadar da geri ödemeli destek sağlıyoruz. 70 bin lira kredi, sıfır faizli, ilk 2 yılı ödemesiz olmak üzere 4 yıl vadeyle sağlanıyor. Bu şartlarda bir krediyi, inanın babası kızına, oğluna vermiyor.''
Kadın ve engelli girişimcilere pozitif ayrımcılık yapıyor ve oransal olarak yüzde 10 daha fazla destek sağladıklarının da altını çizen Ergün, ''2010 yılından bugüne kadar, 6 bin 500 vatandaşımız bu desteklerden yararlanarak kendi işini kurdu. Daha da önemlisi, bunların içinde 3 bin girişimcimizin kadın olmasıdır'' dedi.
Bu girişimcilik destekleri sayesinde gerçekten çok güzel başarı hikayeleri yaşandığını belirten Ergün, bunlardan örnekler verdi.
''Her yıl, 5 bin kardeşimizin KOSGEB'in girişimcilik desteklerinden yararlanarak kendi işinin patronu olmasını ve bunların yarısının da kadın girişimcilerimizden oluşmasını hedefliyoruz'' diyen Bakan Ergün, ''Bugün girişimcilik eğitimlerine başlayan 1071 kardeşimize de şunu söylemek istiyorum, sertifikalarınızı alın ama bununla yetinmeyin. Hemen iş planınızı hazırlayıp KOSGEB'e başvurun, sermaye sorununu da bu şekilde çözüp kendi işinizi kurun, başkalarına da ekmek kapısı açın. Allah'a şükür, artık devletimizin parası var ve biz bu parayı milletimiz için kullanmaya devam edeceğiz'' şeklinde konuştu.
-Diğer konuşmacılar-
KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ise ülkelerin girişimcileriyle ilerlediklerini vurguladı.
''Girişimciler ekonomilerin olmazsa olmazıdır'' diyen Kaplan, girişimcilik alanında rakamların iyi olduğunu ama bunu daha da artırmanın gerektiğini kaydetti.
KOSGEB olarak kadın girişimcilerin sayısının artmasını hedeflediklerini ifade eden Kaplan, bu kapsamda uygulamalı girişimcilik eğitimleri verdiklerini, ''1071 Kadın İş Hayatına Katılıyor Projesi''nin de bu desteklerden biri olduğunu söyledi.
Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak da kadınların isimsiz kahramanlar olduğunu söyledi.
Bir toplumun en önemli değerinin aile, ailenin temel direğinin de kadın olduğunu belirten Ak, ''Onların kendi işlerinin yöneticileri olmasını sağlamak için buradayız, kadınlarına güvenen toplumlar ilerler, gelişir. Türkiye, 2023 hedefleri için canla başla çalışıyor. Bu projede bu hedeflere önemli katkı sunacak'' diye konuştu.