22.03.2013 / İzmir
HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin geleceğine yapılan önemli bir yatırımın açılışı için bir araya geldiklerini vurgulayarak, “Bu yatırımla birlikte kalite artacak. Ege bölgesinin üreticisi, tüccarı ve sanayicisi kazanacak, Türkiye kazanacak” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın, lisanslı depoculuk sisteminin mimarı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, teşekkürlerini iletti.
Tarımın eskiden karın doyurmak için yapıldığını hatırlatan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, günümüzde artık en önemli zenginleşme kaynaklarından birinin tarım olduğunu söyledi.
Hisarcıklıoğlu, 2012 yılında tarım ürünlerinin en kıymetli emtia haline geldiğini, önümüzdeki dönemde daha da önem kazanacağını ifade etti.
Dünya nüfusunun her yıl bir Türkiye kadar arttığına ve orta sınıfın geliştiğine dikkat çeken TOBB Başkanı, “1,5 milyar insan köylerden kente göçmüş. Üretici olmaktan çıkmış, tüketici olmuştur” şeklinde konuştu.
Tarımsal ürünlerin daha önemli hale geleceğini anlatan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin bu alanda çok şanslı olduğunu, dünyanın 12’nci ekilebilir tarım arazisi olarak, tüm tarımsal ürünleri üretebildiklerini söyledi.
Tarımdan para kazanmak için ticaretini de yapabilmek gerektiğini vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Almanya’nın fındık üretmemesine rağmen, fındık fiyatlarını belirleyen yerin Hamburg olduğunu ifade etti.
Tarım ürünlerinin ticaretinde de zirveye oynamak istediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, bunun için değişen şartlara ayak uydurmak zorunda olduklarını, bu noktada da lisanslı depoculuğun önemini vurguladı.
‘Odalar ve borsalar ne iş yapıyor’ diyenlere en güzel örneğin bu yatırım olduğunu ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Oda / borsalarımız, ürün değerine değer katıyor. Üreticiye, tüccara ve sanayiciye kazandırıyor. Tarımın giderek çok daha önemli olduğu bu dönemde borsalarımız daha önem kazanmaktadır. Ticaret borsalarımızın bilgi birikimi ve deneyimleri ile tarımda gelişmeye destek olacaktır. Bu bilgi birikim ve deneyimleri ile ticaret borsaları bu işi yapabilecek tek adrestir” dedi.
-Bakan Yazıcı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, Türkiye'de tarım ürünlerinin ticaretinde yeni bir dönemi başlatacak bir açılışı gerçekleştirdiklerini belirterek bitkisel üretimin yarısına tekabül eden hububat, bakliyat, pamuk, fındık, yağlı tohumlar, zeytin ve zeytinyağı sektörlerinde üreticiler, sanayiciler ve tacirler arasında farklı sorunların yaşandığını dile getirdi.
Depolama imkanlarının yeterli olmadığını, mevcut yapısıyla ticaret borsalarının ürünlerin pazarlanmasında yetersiz kaldığını ifade eden Yazıcı, lisanslı depolar sayesinde üreticilerin ürünlerini sağlıklı, güvenli ve sigortalı ortamda tutabileceğini, bu depolarda tuttukları ürünler karşılığı aldıkları ürün senetlerini teminat göstererek uygun koşullarda kredi kullanabileceklerini söyledi.
Bu ürünlerin borsalar aracılığıyla daha uygun fiyatlara pazarlanabileceğini kaydeden Yazıcı, tüccar ve sanayicinin de talep ettikleri miktar, tür ve kalitedeki ürünü kolaylıkla ve güvenilir biçimde temin edebileceğini, ürün senetleri vasıtasıyla olası fiyat farklılıklarından korunacağını, risklerini azaltacağını belirtti.
ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz ise bazı kesimlerin kişisel çıkarlarını gözeterek kurulan sistemin çalışmasını engelleyebileceğini, sistemin oturması için sabır gösterilmesi gerektiğini söyledi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Bakan Yazıcı, tören sonrasında, ilk elektronik ürün senedi ihracatını yaptılar.
-Sistem nasıl işleyecek?
ELİDAŞ’a depolanmak üzere getirilen pamukların kalite kriterleri belirlenecek, fiziki olarak depoya alınan pamuk, elektronik sistemde kaydileştirilerek ürün sahibinin herhangi bir bankada bulunan yatırım hesabı altında otomatik olarak görünecek. Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) sahibi bu aşamadan sonra isterse pamuğunu İZBEP’de satabilecek, isterse de bankaya teminat olarak sunarak kredi kullanabilecek.
Pamuğu temsil eden ELÜS’ler internet ortamında işlem görebilecek. Alıcı ve satıcılar aracılar vasıtasıyla işlem emirlerini verebilecek. İZBEP’de işlemler, elektronik ortamda girilen emirlerin eşleştirilmesi yöntemiyle yapılacak. Emirler, fiyat ve zaman önceliğine göre eşleşecek. Alım emirlerinde en yüksek, satım emirlerinde ise en düşük fiyattan başlayarak fiyat önceliği sistem tarafından tesis edilecek.
İZBEP işlem ekranlarında ELÜS’ün temsil ettiği ürünün cinsi, satış fiyatı ve miktarı, alış fiyatı ve miktarı bilgileri yer alacak. Alıcı ve satıcının ya da aracının kim olduğu ise bilinmeyecek. Seans sonunda gerçekleşen işlemlerin takası işlemi yapılacak, ELÜS ve ürün bedeli alıcı ve satıcı arasında el değiştirmiş olacak.
-İZBEP’te ilk gong
İzmir Ticaret Borsası Elektronik Ürün Senedi Platformu'nun (İZBEP) işlemlere başlaması nedeniyle İzmir Ticaret Borsası'nın (İZTB) tarihi Korbey Salonu'nda Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla bir tören düzenlendi.
Bakan Yazıcı, tarım ürünleri lisanslı depo senetlerinin elektronik ortamda ilk kez işlem göreceği İZBEP’te gonga ilk vuruşu yaparak işlemleri başlattı.
Burada bir konuşma yapan Bakan Yazıcı, tarihi bir mekanda tarihi bir an yaşadıklarını, kurulan elektronik işlem platformunda lisanslı depoların ürettiği ürün senetlerinin işlem göreceğini söyledi.
2011 yılı Temmuz ayında Polatlı'da hububatla ilgili kurdukları lisanslı deponun ardından Ordu'da fındık, bu sabah da Selçuk'ta ELİDAŞ'ın kurduğu pamuk lisanslı deposunu açtıklarını anlatan Yazıcı, ''122 yıllık tarihi geçmişi olan İzmir Ticaret Borsası'nda bugün ilk kez elektronik ürün uygulamasını hayata geçiriyoruz. Böylesine önemli bir uygulamanın tarihi bir mekanda, pek çok uygulamanın öncüsü bir şehirde yapmış olmaktan mutluluk duyuyorum'' dedi.
İZTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise ülke genelindeki alıcı ve satıcıların işlem yapabileceği bu platform ile elektronik ürün senetlerinin hisse senedi, altın ve döviz gibi bir yatırım aracı olarak kullanılabileceğini, senetlerin teminat gösterilerek bankalardan kredi kullanılabileceğini söyledi.
Uygulamanın tarım sektörünün finansal kaynaklara daha kolay erişmesi, tarım sektörü ile finansal piyasaların entegre olması açısından önem taşıdığı ifade edildi.
Konuşmaların ardından Bakan Yazıcı, ilk gongu çalarak pamuk lisanslı deposunda oluşturulan elektronik ürün senetlerini işleme açtı.
İlk alımı da yapan Yazıcı, kilogramı 4 lira 5 kuruştan 5 balya, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise 3 lira 95 kuruştan 5 balya pamuk ürün senedini platform üzerinden satın aldı.